Denge, vücut ağırlık merkezini destek yüzeyi üzerinde kararlı bir şekilde tutabilmektir. Dengenin bozulması yürümeyi zorlaştırdığı gibi düşme riskini de artırır. Beyin ve sinir sistemi hastalıklarında ve yaşlılarda kas erimesi, güç kaybı, eklem problemleri, postür bozukluğu, istemsiz kasılmalar gibi nedenlerle denge bozukluğu sıklıkla görülür.
Sağlıklıyken farkına bile varmayız, ancak denge basit bir beceri değildir. Merkezi sinir sistemi vücudumuzu dengede tutmak için görme, eklem pozisyon hissi ve kulaktaki denge organından gelen duyu bilgilerini entegre eder. Bunun için beyin, beyincik, omurilik ve organlara giden sinirlerin sağlam olması gerekir. Sağlıklı bir kas iskelet yapısına sahip olmak da bu nedenle zorunludur. Bu yapıların herhangi birindeki bozukluk denge sorunlarına yol açabilir. Denge bozukluğu tedavisi için öncelikle sorunun kaynağı doğru tespit edilmelidir.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon ünitelerinde, yürüme problemleri gelişen hastaların yürüme fonksiyonlarının kazanımı sonrasında, denge ve koordinasyonun geliştirilmesi ve düşmelerin önlenmesi oldukça önemlidir. Bilgisayarlı Denge Sistemi, hastaları içinde bulunan ölçme ve değerlendirme özelliği ile analiz edip kaydeder. Hasta bilgisayarlı sistemdeki sanal oyunlarla vücudunun orta hatta dengeli ve koordineli bir şekilde tutmak için eğitilir.
Bilgisayarlı Denge Sistemi, hastaların her iki bacağının ağırlık aktarma, yük verme yeteneğini geliştirirken aynı zamanda aktarım sürecinde koordinasyonunun artmasını sağlar. Bu sistem sayesinde düşmelere bağlı oluşabilecek kalça kırığı, el bileği kırıkları, omuz ve kol kırıkları, dirsek kırığı ve kafa travmaları oluşma riskini en aza indirmeyi sağlar.
Fizik tedavi ve rehabilitasyonda, klasik tedavi yöntemlerinin yanı sıra teknolojik fizik tedavi uygulamaları hastanın var olan durumlarının iyileştirilmesinde, yaşam kalitesinin arttırılmasında, istenilen eklem hareketlerinin, fonksiyonel yeteneklerinin geliştirilmesinde ve korunmasında oldukça etkilidir. Başarılı ve hızlı bir rehabilitasyon sürecinde teknoloji olmazsa olmazdır.
Felç tedavisinde fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarına bir an önce başlanmalıdır. Kapsamlı fizik tedavi ile hastanın güç, duyu ve hareket kabiliyetlerini geri kazanması sağlanabilir. Robotik fizik tedaviler iyileşme sürecini hızlandırır ve destekler.
Beyin hasarı; beynin oksijensiz kalması, beyne pıhtı atması, beyin travması, beyin kanaması ve beyin felci gibi çeşitli sebeplerle gerçekleşebilir. Beyin hasarına bağlı felç vakaları fizik tedavi ve rehabilitasyon ile iyileştirilebilir.
Felç tedavisinde kapsamlı fizik tedavi ve rehabilitasyon ile hastanın güç, duyu ve hareket kabiliyetlerini geri kazanması sağlanabilir. Robotik fizik tedaviler iyileşme sürecini hızlandırır ve destekler.