Demans, dünya genelinde bir çok insanı etkileyen bilişsel fonksiyonların gerilemesi ile günlük yaşam fonksiyonlarının gerilemesi ile karakterize bir sağlık sorunudur. Bilişsel yeteneğin azalması ile birlikte günlük yaşamdaki görevleri hafıza kaybı, bilinç zayıflaması sebebi ile yerine getirmekte zorlanma ile belirti verebilmektedir.
Demansın belirli bir tedavisi ve ilacı yoktur. Fakat erken müdahale ile semptomların ilerlemesi önlenebilmektedir. Fizik tedavi bu tedavi yöntemlerinin en başında gelmektedir. Bu yazımızda Demans ve Fizik Tedavinin Rolü hakkında bilgilere ulaşmış olacaksınız.
Demans ve Fizik Tedavinin Etkileri
1- Hareketliliğin Arttırılması
Demans hastalarının çoğunluğunda hareket yeteneklerinde azalma meydana gelmektedir. Bu hareketsizlik ile birlikte kas gücünde de zayıflama kaçınılmaz bir sonuçtur. Fizik tedavi ve rehabilitasyon programları ile azalan kas gücünün arttırılması, hareketliliğin arttırılması hedeflenmektedir. Kapsamlı fizik tedavi ve rehabilitasyon programları ile erken dönemde hastaların semptomlarının kötüleşmesi engellenmiş olur.
2- Bilişsel Rehabilitasyon
Hastaların bilişsel açıdan desteklenmesi oldukça önemlidir. Bilişsel fonksiyonların günlük yaşam ile entegrasyonu üzerinde yapılan rehabailitasyon seansları ile hastalar desteklenmektedir. Engelli parkurlar, top ile oynanan oyunlar gibi hastaların ihtiyaç ve potansiyellerine göre modifiye edilen seanslarda beyin fonksiyonlarının tekrar harekete geçirilip, bilişsel gerilemenin önüne geçilmesinde yardımcı olmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Beyin Sağlığı İçin 5 İpucu
3- Demans ve Ağrı Yönetimi
Demans hastalarının ağrı yönetimleri, bilişsel açıdan zor olabilmektedir. Altta yatan farklı sağlık problemleri, denge bozukluğuna bağlı düşme ve yaralanmalar sonucunda ağrı gelişebilir. Ağrının doğru tanımlanması ve etkin tedavi ile ağrı yönetimi desteklenir. Ağrının ortadan kaldırılması ile Demans hastalarının günlük yaşam kaliteleri artar ve genel ruh hali iyileşebilmektedir.
4- Demans ve Duygusal Sağlık
Demans hastalarında endorfin salınımını sağlamak iyi bir yaklaşım olabilir. Bunun için günlük fiziksel aktiviteler, basit sporlar yaptırılarak endorfin salınımı desteklenebilir. Demans hastalarında yaygın olarak anksiyete, depresyon, duygu durum bozukluğu yaşanmaktadır. Endorfin salınımının arttırılması ile ruh halinde iyileşmenin desteklenmesi, yaşam kalitesinin arttırılması hedeflenir.
5- Sosyal Etkileşim ve Demans
Hastaların fizik tedavi seansları, sosyal etkileşiminin arttırılması ile gerçekleştirilebilir. Özellikle grup halinde yapılan aktiviteler hastaların sosyal katılımını, iletişim becerilerini destekleyerek başkalarıyla etkileşim kurmaları, ihityaçlarını rahatça belirtmeleri açısından oldukça etkili olacaktır.
6-Fizik Tedavi ve Eğitim
Alanında uzman sağlık profesyonelleri tarafından hasta ve hasta yakınlarına verilecek eğitimler ile, hastaların ihtiyaçlarının en doğru şekilde hastane ortamı dışında da yönetilebilmesi adına desteklenmektedir. Hastaların daha iyi anlaşılması, doğru ve etkin bir tedavi zemininin oluşturulması için oldukça önemlidir.
Her hastalıkta olduğu gibi Demans’ta da erken dönemde yapılan tedaviler oldukça değerlidir. En erken dönemde hastaların ihtiyaç ve potansiyellerine uygun kapsamlı tedavi programları ile hastalar desteklenmelidir. Hastalarda oluşacak hareket kabiliyetinde azalma, denge problemleri gibi fiziksel sağlık problemlerinde kapsamlı tedavinin rolü büyüktür. Klasik fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri ile uyumlu olarak robotik rehabilitasyon destekli tedavi yaklaşımları ile hastalar bağımsızlıklarına en erken ve doğru şekilde kavuşmaları desteklenir.
Okumaya Devam Edin: İnme ve Demans