İnme (Felç) Neden Olur?

İnme (Felç) neden olur?

İnme, başlıca iki nedenle oluşur: Beyin damarlarının tıkanması ve beyin kanaması. İnmenin yaklaşık %80’inin nedeni beyin damarlarının tıkanması iken, %20’sinin nedeni ise beyin kanamalarıdır.

https://engincakar.com/wp-content/uploads/2021/11/kanamaya-bagli-inme.jpg

Beyin Kanamasına Bağlı İnme

Beyin kanaması, beyin dokusu içinde bulunan damarın yırtılarak kanın beyin içine dolması durumudur. Kanamaya neden olan durum travma (trafik kazası, yüksekten düşme, kafaya darbe alma gibi), yüksek tansiyon veya doğuştan damar yapı anormallikleri olabilir. Kafatası, beyin dokusunu korur ancak iç hacmi de sabit tutar. Dolayısıyla kafatası içindeki kanama beyin dokusunu sıkıştırır ve bu durum beyin dokusunun hasar görmesine neden olur.

Okumaya Devam Edin: “Beyin Kanaması

Beyin Damarlarının Tıkanmasına Bağlı İnme

İnme, beyni besleyen damarın tıkanması sonucu da meydana gelebilir. Bu inme tipi iskemik, trombotik inme olarak da adlandırılır. İskemi kelimesi herhangi bir dokuya gelen “kanın durması” anlamına gelmektedir. Sebepler çok farklı olsa da sonuç; damarın, içinden yeterli kan geçemeyecek kadar daralmasıdır. Bu durum, kan dolaşımı kesilen beyin dokusunun hasar görmesine neden olur. Trombotik inme veya emboli kaynaklı inme, damar tıkanmasına bağlı inmeye örnek verilebilir.

Okumaya Devam Edin: “Beyin Damar Tıkanıklığı

İnme Riskini Arttıran Faktörler Nelerdir?

https://engincakar.com/wp-content/uploads/2022/07/engin-cakar-anlatiyor.webp

İnme hastalığı büyük bir toplum sağlığı sorunudur. Türkiye’de her sene 250,000 yeni inme vakası görülürken inme sonrası felçle yaşayan 2 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor. Oysa ki inmelerin büyük bir kısmı önlenebilir inme riski doğuran nedenlerden kaynaklanır. Bu sebepten inme için risk oluşturan durumları bilmek ve bu durumları yönetebilmek çok önemlidir.

En yaygın inme riski oluşturan durumlar:

  • Yüksek Tansiyon
  • Yüksek Kolesterol
  • Damar Yapısının Anormallikleri
  • Beyin Anevrizmaları
  • Tümörler
  • Kalp Durması, Kalp Krizi
  • Kalp Ritim Bozukluğu

Okumaya Devam Edin: “İnme Riski Oluşturan Durumlar

https://engincakar.com/wp-content/uploads/2024/09/151A1561-Enhanced-NR.jpg

Bize Ulaşın

Telefon
+90 542 215 80 80

Sizi Arayalım

İletişim formunu doldurarak bize kolayca ulaşabilirsiniz. Ekibimiz kısa süre içerisinde bilgilendirmek üzere sizi arayacaktır.

    Sosyal Bağlantılar

    Sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizi ve merkezimizi takip ederek haberdar olabilirsiniz.

    Neden Biz?

    Prof. Dr. Engin Çakar Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, felç, beyin hasarı, ağrı, diz hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa çözüm sunan teknolojik donanıma sahip bir merkezdir.

    Prof. Dr. Engin Çakar

    Prof. Dr. Engin ÇAKAR, İnme ve Beyin Hasarı tedavisinde 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.