Geçici İskemik Atak Nedir? (GİA)

Geçici iskemik atak, diğer bir adıyla ‘’minör inme’’, beyne kan akışının bölgesel olarak azalmasıyla birlikte beyin dokusunun beslenememesi sonucu gelişen klinik bir tablodur.

 

Beyindeki kan akışının azalmasının sebebi genellikle beyin damar tıkanıklığıdır. Kan pıhtıları, nadir olsa da yağ parçası kalıntıları veya kan dolaşımındaki hava baloncukları tıkanmaya sebep olan faktörlerdendir. Kan pıhtıları, damarların daraldığı ve yağ birikimleri ile kaplı olduğu alanlarda şekillenir. Eğer, atriyal fibrilasyon gibi bir kalp hastalığınız varsa, kan pıhtıları kalpte oluşup beyne doğru gidebilir.

 

Bazı durumlarda ise beyindeki küçük çaplı damarların hasarını içeren küçük kan damarı hastalıkları geçici iskemik atağa neden olabilir. Birikimler, kan damarlarında toplanarak damar kalınlaşmasına yol açar ve eğer bu birikimler damarı tamamen tıkarsa inme veya geçici iskemik atak görülür. Geçici iskemik atak, nadir olarak beyin kanaması nedeniyle de olabilir.

 

Geçici İskemik Atak Belirtileri Nelerdir?

 

  • Yüzün bir yarısında uyuşma ve güç kaybı
  • Kol ve bacaklarda uyuşma, güçsüzlük ve hareketsizlik
  • Konuşma ve anlamada bozukluk
  • Görmede bulanıklık, görme kaybı
  • Şiddetli baş dönmesi
  • Denge bozukluğu
  • Bilinç kaybı

Geçici iskemik atak ile inme belirtileri aynıdır. Fakat geçici iskemik atakta belirtilerin tümü 24 saatten kısa bir süre sonra kaybolur. Böylece beyin dokusunda herhangi bir hasar oluşmadan, beynin beslenmesi yeniden başlar ve devam eder. Beyin hasarı ve belirtiler inmede kalıcıdır; geçici iskemik atakta ise geçicidir.

 

Okumaya devam edin : İnme (Felç) Belirtileri

 

 

Geçici İskemik Atak İnmenin Habercisi Olabilir

 

Geçici iskemik atak sonrası, hastada inme geçirme riskinin %5-10 arttığı bulunmuştur. Özellikle kalp – damar hastalıkları olan kişilerde geçici iskemik atak; inmenin habercisi olabilir. İnme geçirme riski, geçici iskemik atağı takip eden gün ve haftalarda daha yüksek olmaktadır. Eğer sizin veya yakınınızın geçici iskemik atak geçirdiğini düşünüyorsanız mutlaka hastaneye başvurmalısınız.

 

Geçici İskemik Atak Risk Faktörleri Nelerdir?

 

  • Yaş
  • Hipertansiyon
  • Diyabet
  • Yüksek Kolesterol
  • Kalp Ritim Bozuklukları (Atriyal Fibrilasyon)

Okumaya devam edin : İnme Riski Oluşturan Durumlar

 

 

Geçici İskemik Atak Sonrası İnmenin Önlenmesi

Geçici iskemik atak sonrası gelişebilen inmelerin %80’e yakını önlenebilir. Peki geçici iskemik atak sonrası inmeyi nasıl önleyebiliriz?

 

  1. İnme risk faktörleri belirlenmesi
  2. Varsa tansiyon, kolesterol ve diyabet ilaçlarının düzenlenmesi
  3. Sigaranın bırakılması
  4. Düzenli egzersiz yapmak
  5. Kilo vermek
  6. Tuz tüketiminin azaltılması
  7. Kalorisi dengelenmiş ve hesaplanmış diyet ile beslenmek
  8. Alkol alımının azaltılması veya tamamen bırakılması

 

İlginizi çekebilir : Kısmi Felç Tedavisi Ne Kadar Sürer? Kısmi Felç Nedir?

Engin Çakar

Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.

Sosyal Bağlantılar

Sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizi ve merkezimizi takip ederek haberdar olabilirsiniz.

Neden Biz?

Prof. Dr. Engin Çakar Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, felç, beyin hasarı, ağrı, diz hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa çözüm sunan teknolojik donanıma sahip bir merkezdir.

Prof. Dr. Engin Çakar

Prof. Dr. Engin ÇAKAR, İnme ve Beyin Hasarı tedavisinde 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.