Üye Ol

Laküner İnme Nedir? Belirtileri Nelerdir? Kimlerde Görülür?

İskemik inmenin bir alt türü olan laküner inme, beynin derinliklerindeki küçük arterlerden biri tıkandığında ortaya çıkar. Penetran arterler olarak adlandırılan bu arterler, beynin küçük, spesifik bölgelerine kan akışını sağlar. Laküner inme meydana geldiğinde, beynin etkilenen bölgesi hasar görebilir ve bu da çeşitli nörolojik semptomlara yol açabilir.

 

Laküner İnme Belirtileri

 

Laküner İnme Belirtileri

 

Laküner inme belirtileri, etkilenen arterin konumuna ve boyutuna bağlı olarak değişebilir. Yaygın semptomlar arasında yüz, kol veya bacakta, genellikle vücudun bir tarafında zayıflık veya his kaybı yer alır.

 

Bazı kişiler konuşma, koordinasyon veya denge konusunda zorluklar yaşayabilir. Bazı durumlarda, sessiz İnme olarak bilinen bir durum olan, fark edilebilir semptomlar olmadan laküner inme meydana gelebilir. Ancak sessiz ileryelen inme dahi tedavi edilmezse uzun vadeli nörolojik problemlere yol açabilir.

 

İlginizi Çekebilir: İnme Sonrası Rehabilitasyon Hedefleri Nasıl Belirlenir?

 

Laküner İnme Nedenleri Nelerdir?

 

Lacunar inme tipik olarak beynin küçük arterlerinde yağ birikintilerinin (ateroskleroz) birikmesinden kaynaklanır. Bu birikintiler arterleri daraltabilir veya tıkayabilir ve etkilenen bölgelere kan akışını azaltabilir.

 

Laküner inme için diğer risk faktörleri arasında yüksek tansiyon, diyabet, sigara içme, yüksek kolesterol ve obezite yer alır. Ek olarak, bazı genetik ve yaşam tarzı faktörleri laküner inme gelişme riskini artırabilmektedir.

 

Laküner İnme Nedenleri Nelerdir?

 

Laküner inme tedavisi, beynin etkilenen bölgesine kan akışının yeniden sağlanmasına ve daha sonraki inmelerin önlenmesine odaklanır. Bazı durumlarda kanın pıhtılaşmasını önlemek için antiplatelet ilaçlar (örn. aspirin) veya antikoagülanlar gibi ilaçlar reçete edilebilir.

 

İlginizi Çekebilir: İnme Tedavisinde Fizik Tedavi Uygulamaları Nelerdir?

 

Yüksek tansiyon, diyabet ve yüksek kolesterol gibi altta yatan durumların kontrol edilmesi de tekrarlayan inme riskini azaltmada çok önemlidir. Bireylerin, laküner inme sonrasında kaybedilen işlevleri yeniden kazanmalarına ve yaşam kalitelerini iyileştirmelerine yardımcı olmak için hastaların ihtiyaçlarına özel olarak planan kapsamlı fizik tedavi, konuşma terapisi, ve iş – uğraşı terapisi önerilebilir.

 

laküner inme, beynin derinliklerindeki küçük arterlerin tıkanmasından kaynaklanan bir tür İskemik inmedir. Semptomları tanımak ve derhal tıbbi yardım istemek, hasarı en aza indirmek ve uzun vadeli komplikasyonları önlemek için oldukça önemlidir. Risk faktörlerini ele alarak ve kapsamlı bir tedavi planını takip ederek bireyler tekrarlayan inme geçirme risklerini azaltabilir ve genel sağlık ve refahlarını iyileştirebilir.

 

Okumaya Devam Edin: Beyin Kanamasının İlk Belirtileri Nelerdir?

 

Bu makale İstanbul Rehabilitasyon Akademisi Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.

İstanbul Rehabilitasyon Akademisi
İstanbul Rehabilitasyon Akademisi Tıbbi Yayın Kurulu
FİZİK TEDAVİ VE REHABİLTASYON

Bizi Takip Et

Prof. Dr. Engin Çakar’dan yeni içerikleri almak ve haftalık haber bültenini takip etmek için aşağıdaki formu doldurun. Haftalık email listemize hemen katılın.