İnme Hastalarında Diz Ağrısı Neden Olur? Tedavisi Nedir?

 

İnme hastalarında diz ağrısı, yaygın görülen bir sorundur ve rehabilitasyon programlarında dikkat edilmesi gereken bir konudur. Beyne giden kan akışının aniden kesilmesiyle karakterize edilen bir durum olan İnme – Felç, kas zayıflığı, yürüme bozukluğu ve koordinasyon kaybı gibi çeşitli fonksiyonel problemlere yol açmaktadır. Bu faktörler İnme hastalarında dizlerde ekstra stres oluşturarak diz ağrısının gelişmesine katkıda bulunur ve göz ardı edilmemelidir.

 

İlginizi Çekebilir: İnmenin Uyarıcı İşaretleri Nelerdir?

 

İnme Hastalarında Diz Ağrısı Sebepleri Nelerdir?

 

İnme Hastalarında Diz Ağrısı Sebepleri Nelerdir?

 

  • İnme Hastalarında Kas Zayıflığı: Genellikle vücudun bir tarafında kas güçsüzlüğüne sebep olur ve etkilenen bacağın vücut ağırlığını destekleme yeteneğini azaltır. Diz çevresindeki kasların zayıflaması eklemde dengesizliğe ve artan strese yol açarak ağrıyı tetikleyebilir.

 

  • Değişen Yürüyüş Paterni: İnme hastalarında sıklıkla yürüme paterni bozularak olarak yürüme düzenlerinde değişiklikler görülmektedir. Asimetrik bir yürüyüş dizlere eşit olmayan bir baskı uygulayarak zamanla ekleme yük biner ve diz ağrısına katkıda bulunur.

 

  • Spastisite: İnme geçiren bazı kişiler, istemsiz kas kasılmalarıyla karakterize edilen bir durum olan spastisite yaşarlar. Bu kasılmalar diz çevresindeki kasları etkilediğinde sertlik ve ağrıya sebep olabilir.

 

  • Azalan Hareket Aralığı: İnmeden kaynaklanan denge ve koordinasyon kaybı, etkilenen bacaktaki hareket aralığını sınırlayabilir. Diz eklemindeki esnekliğin azalması diz ağrısı şiddetlendirebilir ve normal hareketin açığa çıkmasını engelleyebilir.

 

  • Eklem Kontraktürleri: Uzun süreli hareketsizlik veya fizik tedavinin ihmal edilmesi, çevre dokuların kısalması sebebi ile diz ekleminin sertleştiği eklem kontraktürlerine yol açabilir. Bu sadece hareketi kısıtlamakla kalmaz, aynı zamanda dizlerde ağrıya da katkıda bulunmaktadır.

 

Aynı zamanda İnme hastalarında sağlam taraftaki dizde de ağrı meydana gelebilir. Bunun sebebi önceden herhangi bir diz problemine bağlı olabilir veya etkilenmiş tarafın yükünü sağlam taraf taşıdığından, dizde aşırı yüklenmeye bağlı olarak diz ağrısı meydana gelebilir.

 

Diz Ağrısı Yönetimi Nasıl Olur?

 

inme hastalarında spastisite

 

 

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

 

İnme geçiren kişiler için kas kuvvetsizliğini gidermek, yürüme patenini geliştirmek ve genel fonksiyonel hareketliliği geliştirmek adına kişiye özel fizik tedavi programları gereklidir. Sağlık profesyonelleri, diz ağrısını hafifletmek için güçlendirme egzersizleri, esneme rutinleri ve yürüyüş paternini düzenlemeyi hedeflerken dizleri korumayı da göz ardı etmemelidir.

 

İlginizi Çekebilir: İnme Hastalarında Elektrik Stimülasyonu

 

Yardımcı Cihazlar

 

Baston veya dizlik gibi yardımcı cihazların kullanımı, yürüme ve ağırlık taşıma aktiviteleri sırasında diz eklemindeki stresi azaltarak dizde destek ve stabilite sağlayabilir.

 

İlaçlar

 

Spastisitenin diz ağrısına katkıda bulunduğu durumlarda, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hekimi tarafından kas gerginliğini ve rahatsızlığı hafifletmek için kas gevşeticiler gibi ilaçlar reçete edilebilir.

 

Ortez Cihazları

 

Dizlikler gibi özelleştirilmiş ortez cihazları, eklemin stabilize edilmesine ve uygun hizalamanın desteklenmesine yardımcı olarak yürüyüş anormalliklerinin dizler üzerindeki etkisini azaltabilir.

 

Yaşam Tarzı Değişiklikleri

 

Kilo yönetimi ve düzenli egzersizi içeren sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek, genel eklem sağlığına katkıda bulunabilir ve İnme geçirenlerde diz ağrısını hafifletebilir.

 

inme hastalarında yürüme

 

İnme hastalarında diz ağrısının çok yönlü sebeplerini anlamak, etkili rehabilitasyon stratejileri geliştirmek adına önemlidir. Sağlık profesyonelleri; fizik tedavi, yardımcı cihazlar, ilaçlar ve yaşam tarzı değişikliklerinin bir kombinasyonu yoluyla, İnme geçiren kişilerin diz ağrısını yönetmelerine ve genel yaşam kalitelerini iyileştirmelerine yardımcı olabilir.

 

Okumaya Devam Edin: Etkili İnme – Felç Tedavisi Nasıl Olmalı?

 

Bu makale İstanbul Rehabilitasyon Akademisi Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.

Engin Çakar

Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.

Prof. Dr. Engin Çakar

Prof. Dr. Engin ÇAKAR, İnme ve Beyin Hasarı tedavisinde 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

Neden Biz?

Prof. Dr. Engin Çakar Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, felç, beyin hasarı, ağrı, diz hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa çözüm sunan teknolojik donanıma sahip bir merkezdir.

Sosyal Bağlantılar

Sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizi ve merkezimizi takip ederek haberdar olabilirsiniz.