Bel Ağrısı

Bel Ağrısı

İnsanların %85’i yaşamlarının herhangi bir döneminde en az bir kere bel ağrısı çekmektedir. Bel ağrısı günümüzde en sık doktora başvurma nedenlerinin başında gelmektedir. Bel ağrısı bir hastalık değil, sadece bir belirtidir.

Bel ağrısı yalnız bel bölgesinde ağrı şeklinde olabileceği gibi, yaygın sırt ve bel ağrısı, kalçalara ve bacaklara yayılan bel ağrısı ve özellikle sabahları yaşanan tutukluk-katılık hissi ile birlikte görülen bel ağrısı şeklinde de olabilir. Bacaklara yayılan bel ağrısı her zaman bel fıtığı anlamına gelmez.

Bel ağrısı şiddetli ya da uzun süreli olduğu zaman kişilerin günlük ve iş yaşamlarını olumsuz yönde etkileyerek, yaşam kalitelerini belirgin derecede düşürebilmektedir.

Bel ağrısına eşlik eden ve kısa zamanda gerilemeyen, hatta artan karakterdeki bel ağrılarında bacakta uyuşma, his kusuru, kas güçsüzlüğü, bacakta ağırlaşma hissi, idrar kaçırma gibi şikayetlerin olması bel ağrısının ciddiyeti konusunda önemli belirtilerdir. Bel ağrılarının %90’i 12 hafta veya daha kısa sürede iyileşir, %10’ununda ise kronik bel ağrısı gelişir.

https://engincakar.com/wp-content/uploads/2024/07/bel-agrisi.jpg

Bel Ağrısı Tedavisi Nasıl Olur?

Bel ağrısına yol açan nedenleri belirlemede laboratuar testleri ve görüntüleme yöntemleri çoğu zaman yetersiz kalır. Bu nedenle doğru tanı dikkatli bir fizik muayene ile konabilir. Bel ağrısına sebep olan hastalıklar arasında cerrahi gerektiren durumların sıklığı tüm vakarlın ancak %1-3’ünü oluşturur. Çoğu zaman basit önlemler, ilaçlar, fizik tedavi yöntemleri ve bel bölgesine yapılan enjeksiyonlar ile bel ağrısının hızlıca tedavisi mümkün olmaktadır.

Bel Ağrısı Neden Olur?

  • Bel fıtığı
  • Bel Zorlanması- Kas Spazmı
  • Omurga Problemleri (skolyoz,kifoz,lordoz…)
  • Yürüme Bozuklukları
  • Stres Kırığı
  • Lomber Dar Kanal
  • Yansıyan Ağrılar
  • Enfeksiyonlar
  • Tümöral Problemler
  • Bel Kayması
  • Romatizmal Hastalıklar
https://engincakar.com/wp-content/uploads/2024/07/bel-agrisi-tedavisi.jpg

Bel Ağrısı Nasıl Önlenir?

Bel bölgesi 5 omurgadan oluşur ve bu omurgaların arasında diskler, etrafında bağlar ve kaslar mevcuttur. En önemli görevi vücut yükünü taşımaktır. Bu görevin yerine getirilmesi için sağlıklı omurlar ve disklerin yanı sıra güçlü kaslara da ihtiyaç vardır. Başta bel, karın, kalça olmak üzere, bel çevresi kasların güçlü olması bu bölgeye daha az yük binmesine ve daha az zorlanmaya yol açacaktır. Bu durumda gerekli kasların güçlendirilmesi ile omurga sağlığının korunması, oluşabilicek bel ağrısı problemlerinin önlenmesinde etkili olacaktır.

Sıradaki: Boyun Ağrıları

Dr. Engin Çakar

Bize Ulaşın

Telefon
+90 542 215 80 80

Sizi Arayalım

İletişim formunu doldurarak bize kolayca ulaşabilirsiniz. Ekibimiz kısa süre içerisinde bilgilendirmek üzere sizi arayacaktır.

    Prof. Dr. Engin Çakar

    Prof. Dr. Engin ÇAKAR, İnme ve Beyin Hasarı tedavisinde 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

    Neden Biz?

    Prof. Dr. Engin Çakar Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, felç, beyin hasarı, ağrı, diz hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa çözüm sunan teknolojik donanıma sahip bir merkezdir.

    Sosyal Bağlantılar

    Sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizi ve merkezimizi takip ederek haberdar olabilirsiniz.