Beyin Damar Yumağı (AVM) – Tanı ve Tedavi

Beyin damar yumağı, tıp dilinde arteriyovenöz malformasyon (AVM) olarak ifade edilir. Kısaca özetlemek gerekirse AVM; beyindeki atardamar ve toplardamarların anormal şekilde birbirine bağlanması ve bir damar yumağı oluşturmasıdır.

 

Beyin Damar Yumağı Nedir? Nasıl Belirtiler Verir? öğrenmek için tıklayarak ilgili yazımızı okuyabilirsiniz. Bu yazımızda ise avm tanısı nasıl konur? avm nasıl tedavi edilir? bunları işleyeceğiz.

 

Beyin AVM Tanısı Nasıl Konur?

 

Beyin damar yumağı (arteriyovenöz malformasyon) tanısı için doktorunuz öncelikle şikayetlerinizi gözden geçirecek ve detaylı fizik muayene yapacaktır. Bunun ardından AVM tanısı koyabilmek için çeşitli testler ve görüntüleme yöntemleri uygulanır. Tanı için kullanılan testler şunlardır:

 

Beyinde damar yumağı nasıl anlaşılır
Kaynak: mayoclinic.org
  • Serebral Anjiografi: Beyin AVM’sini teşhis etmek için kullanılabilen en ayrıntılı testtir. Beyindeki damarların yerini ve özelliklerini ortaya çıkarır.
  • Bilgisayarlı Tomografi (BT): BT, beynin ayrıntılı kesitsel görüntüsünü oluşturmak için bir dizi ışın kullanır. Damara bir boya enjekte edilir ve bu sayede damarların daha detaylı görüntülenmesi sağlanabilir.
  • MR Görüntüleme (MRG): Beynin ayrıntılı görüntülerini oluşturmak için güçlü mıknatıslar ve radyo dalgaları kullanılır. BT’den daha hassastır ve AVM ile ilişkili daha ince değişiklikleri gösterebilir. Aynı zamanda AVM’nin tam yeri ve olası bir kanama hakkında bilgi sağlar. Beyindeki kan dolaşımını görebilmek için boya enjekte edilebilir.

Beyin Damar Yumağı – AVM Tedavisi

 

Beyin damar yumağı tedavisi için birkaç farklı seçenek mevcuttur. En uygun tedavi yöntemi hastanın yaşına, genel sağlık durumuna; AVM’nin boyutuna ve konumuna bağlıdır.

 

Tüm tedavilerin asıl amacı beyin kanamasını önlemektir. Ayrıca nöbetleri veya diğer nörolojik komplikasyonları kontrol altına almak için de tedavi düşünülebilir. Baş ağrısı gibi AVM’nin neden olduğu şikayetleri tedavi etmek için ilaçlar kullanılabilir.

 

AVM’ye bağlı bir şikayetiniz yoksa veya AVM, tedavisi zor bir beyin bölgesinde ise doktorunuz herhangi bir girişimde bulunmayıp yalnızca düzenli kontrollerle takip önerebilir.

 

beyin ameliyatı

 

AVM tedavisinde en yaygın seçenek cerrahidir. 3 farklı cerrahi yöntem mevcuttur:

 

1. Cerrahi Rezeksiyon (Ameliyatla Çıkarmak)

 

AVM kanadıysa ve kolayca ulaşılabilecek bir bölgedeyse AVM’nin çıkarılması için beyin ameliyatı önerilebilir. Bu prosedürde, cerrah damar yumağına erişim sağlayabilmek için kafatasının bir kısmını geçici olarak çıkarır. Damar yumağının çıkarılması sonrasında kafatası kemiği yeniden birleştirilir.

Cerrahi rezeksiyon genellikle AVM’nin kanama riski az olduğunda veya kişinin nöbet riski az olduğunda yapılır. Daha derin beyin bölgelerinde bulunan AVM’ler daha yüksek risk taşır. Bu tarz durumlarda, farklı tedavi yöntemleri önerilebilir.

 

2. Endovasküler Embolizasyon

 

Endovasküler embolizasyon, geleneksel cerrahiden daha az kesme işlemi içeren bir yöntemdir. Uygulanan prosedür şu şekildedir:

 

  1. Bacak veya bilekteki bir damara kateter sokulur ve x-ray görüntüleme yöntemi kullanılarak bu kateter kan damarları boyunca beyne iletilir.
  2. Kateter beyindeki damar yumağını besleyen damarlardan birine yerleştirilir.
  3. Ardından bu damarı bloke etmek ve buradaki kan akışını azalmak için damarı kapatıcı maddeler enjekte edilir.

3. Stereotaktik Radyocerrahi

 

Bu tedavi yönteminde, beyindeki damar yumağını yok etmek için tam olarak odaklanmış radyasyon kullanılır. Stereotaktik radyocerrahi, tam anlamıyla bir ameliyat değildir. Çünkü vücutta herhangi bir kesik açılmaz. Sterotaktik radyocerrahi, anormal damar yumağını hedefleyerek radyasyonu o bölgeye verir. Bu damarlarda hasara neden olarak anormal damarların bloke edilmesini amaçlar.

 

Bu tedavi yöntemi, geleneksel cerrahi ile çıkarılması zor olan ve hayatı tehdit eden bir kanamaya neden olmayan küçük AVM’ler için en uygun olanıdır.

 

İlginizi Çekebilir : “Beyin Kanaması Sonrası İyileşme Süreci

 

Referans: mayoclinic.org

Engin Çakar

Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.

Prof. Dr. Engin Çakar

Prof. Dr. Engin ÇAKAR, İnme ve Beyin Hasarı tedavisinde 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

Neden Biz?

Prof. Dr. Engin Çakar Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, felç, beyin hasarı, ağrı, diz hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa çözüm sunan teknolojik donanıma sahip bir merkezdir.

Sosyal Bağlantılar

Sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizi ve merkezimizi takip ederek haberdar olabilirsiniz.