Beyin hasarına bağlı olarak kol veya bacakta meydana gelebilen güçsüzlük gibi durumlar ilk bakışta anlaşılabilen belirtilerdir. Fakat beyin hasarı zihinsel, duygusal ve davranışsal belirtilere de neden olur ve bunların hasta ve çevresindeki kişiler tarafından anlaşılması daha güç olabilir.
Beyin hasarının nedenleri travmatik ve travma dışı hasarlar olarak ikiye ayrılabilir.
Travmatik Beyin Hasarları:
Travmatik beyin hasarları kafa içi yaralanma olarak da bilinmektedir, dışarıdan gelen bir kuvvet sonucu beynin hasarlanması söz konusudur.
Travma Dışı Beyin Hasarları:
Alzheimer, Parkinson, Huntington gibi dejeneratif nörolojik hastalıklar travma dışı beyin hasarına yol açabilir.
gibi şikayetler beyin hasarı belirtisi olabilir. Bu hastalara acil müdahale ve sonrasında beyin cerrahisi ve nöroloji kliniklerde, fizik tedavisinde erken dönemde müdahale edilmelidir.
Evet, günümüzde cerrahi ve acil yardım yöntemlerinin ileri düzeye erişmesi ile travmatik beyin hasarı kaynaklı ölümler azalırken; beyin hasarının sebep olduğu bilişsel ve fiziksel fonksiyon kayıpları Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Robotik Rehabilitasyon ve Nöro – Rehabilitasyon yöntemleriyle tedavi edilebilmektedir.
Beyin hasarı sonrası iyileşme 2 yıla kadar hızlı bir şekilde devam eder. Bu süreçte kapsamlı bir nöro – rehabilitasyon merkezinde yoğun fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulanması iyileşmeyi maksimuma çıkaracaktır. Beyin hasarında iyileşme ilk 2 yıl hızlı olabilse de bu hastalarda her dönem iyileşme potansiyeli ortaya çıkabilir. Kalıcı bilişsel ve fiziksel bozuklukları olan kişilerde bile yeniden yetenekler geliştirilebilir. Bu nedenle beyin hasarı geçirmiş olan bir hastanın fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı, nöroloji uzmanı, beyin cerrahisi uzmanı, psikiyatri uzmanından oluşan bir multidisipliner ekip tarafından sürekli takip edilmesi önemli ve anlamlı olacaktır.
Beyin hasarı tedavisinde nöro – rehabilitasyon, robotik rehabilitasyon ve fizik tedavi uygulamaları hastasının iyileşmesinde maksimum katkıyı sağlayacaktır.
Beyin hasarları sonucu beyinde doku kayıpları olur ve bunun sonucu olarak bazı fonksiyonlar yitirilebilir. Yitirilen fonksiyonlar hemen geri kazanılamayabilir. Ancak beynin kendini yeniden düzenleyebilme yeteneği vardır. Bu yeteneğe nöroplasitiste veya beynin plasitisesi denir. Bu yetenek sayesinde, beynin sağlam dokuları kendini yeniden düzenleyerek yitirilmiş fonksiyonları üstlenebilir. Bol tekrarlı ve görev odaklı egzersizler, robotik rehabilitasyon ve nöro – rehabilitasyon uygulamaları plastisiteye katkı sağlar.
Dr. Engin Çakar
İletişim formunu doldurarak bize kolayca ulaşabilirsiniz. Ekibimiz kısa süre içerisinde bilgilendirmek üzere sizi arayacaktır.