Beyin Kanaması Sonrası İyileşme Nasıl İlerler?

Prof. Dr. Engin Çakar inme, beyin hasarı ve çeşitli nedenlerle felç geçiren hasta ve hasta yakınlarının en çok merak ettiği soruları yanıtlıyor. Soru sormak ve daha önce yanıtlanan sorulara ulaşmak için Prof. Dr. Engin Çakar youtube sayfasına abone olun ve instagram sayfasını takip edin.

 

SORU: Babam beyin kanaması geçirdi, yavaş yavaş tepki vermeye başladı. Bu tepkiden sonra ne olur? Beyin kanamasının iyileşmesi nasıl ilerler?

 

Beyin kanaması sonrası iyileşmenin nasıl olacağına cevap verebilmek için öncelikle bunları bilmek önemlidir:

 

  • Beyin kanamasında erken dönemde nasıl müdahale edildi?
  • İlaç tedavisi yeterli oldu mu?
  • Girişimsel radyolojik işlemle bir müdahale yapıldı mı?
  • Beyin ameliyatı olması gerekti mi?

 

Daha sonra ise beyinde hangi damarın kanadığı, ne kadar dokunun hasar gördüğü ve beyinde ödem oluşup diğer dokulara da zarar verecek bir tabloya sebep oldu mu bunları bilmek gerekir.

 

Dolayısıyla beyin kanaması sonrası hastada görülebilecek tablo tamamen kişiye özeldir. Beynin nasıl etkilendiğinin ve ne kadar etkilendiğinin yanı sıra hastanın yaşı, kalp hastalığı, şeker, ritim bozukluğu, kanser veya herhangi bir ek hastalığının olup olmadığı da beyin kanaması sonrası görülen tabloyu ve iyileşme sürecini etkiler.

 

 

İyileşme sürecinde biz ne yapıyoruz?

 

Hasta beyin kanaması veya beyin damar tıkanıklığı nedeniyle inme geçirdiğinde ve yoğun bakıma alındığında, hastanın tıbbi durumu stabilize olur olmaz hastayı değerlendiriyoruz ve fizik tedavi hizmeti sunmaya başlıyoruz. Hastanın iyileşme sürecinde eklemlerde sertlik, damarlarda pıhtılaşma bozukluğu, sırt veya kalça bölgesinde yara açılması gibi durumları engelleyici tedaviler ve pasif fizik tedavi rehabilitasyon uygulamalarına başlıyoruz. Böylece hasta daha yoğun bir tedaviye başlayana kadar, eklemleri korunmuş ve herhangi bir kayıp yaşamamış oluyor.

 

Hasta yoğun bakım aşamasını atlatıp yatılı servise geçtiğinde, hastanın tıbbi bulguları stabil ise, hastayı hemen fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniğine nakil alıyoruz. Kliniğimizde hastaya inme ve felç tedavisinde özelleşmiş tedaviler, nöro-rehabilitasyon uygulamaları yapıyoruz. Bu süreçte hastanın günden güne toparlayıp açılmasını bekliyoruz.

 

 

 

Ancak her hastanın beynindeki hasar ve iyileşme süreci eşsiz olduğundan bu konuda net bir süre vermek mümkün olmuyor. Hastalar ve hasta yakınları var güçleriyle tedavi programına sarılıp iyileşmek için mücadele etmeye odaklanmalılar. Yoğun fizik tedavi rehabilitasyon uygulamaları sonucunda günlük hayata ve iş hayatına geri döndürdüğümüz hastalar, pes etmeyip sonuna kadar mücadele edenlerdi.

 

İlginizi Çekebilir :

 

Engin Çakar

Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.

Prof. Dr. Engin Çakar

Prof. Dr. Engin ÇAKAR, İnme ve Beyin Hasarı tedavisinde 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

Neden Biz?

Prof. Dr. Engin Çakar Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, felç, beyin hasarı, ağrı, diz hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa çözüm sunan teknolojik donanıma sahip bir merkezdir.

Sosyal Bağlantılar

Sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizi ve merkezimizi takip ederek haberdar olabilirsiniz.