Beyin ödemi, beyin dokusunda gelişen ödemi veya şişliği ifade eder. Öncelikle ödemin tanımını yapmak gerekir:
Ödem, aslında vücudumuzun yaralanmalara ve hasarlara karşı geliştirdiği bir savunma cevabıdır. Yaralanmanın gerçekleştiği bölgede kan damarlarındaki geçirgenlik artar ve bu bölgeye hızlıca bağışık sistemi hücreleri, protein ve sıvı taşınır. Örneğin ayak bileğimizi burktuğumuzda bu sürece tanık oluruz.
Beyinde meydana gelen ödem de benzer bir mekanizma ile oluşur. Ancak beyinde meydana gelen ödem tehlikelidir ve kişinin hayatını kaybetmesine neden olabilir. Çünkü beynimiz kafatası içinde sabit bir hacimdedir. Kafatasımız genişlemediği için, beyin ödeminde oluşan sıvı beyin dokularını baskı altında bırakır. Kafa içi basıncın artması hızla tedavi edilemezse beyin hücreleri ölmeye başlar, kişide kalıcı hasar meydana gelir ve hatta kişi hayatını kaybedebilir.
Beyin Ödemi Neden Olur?
- Travmatik Beyin Hasarı: Trafik kazaları, düşmeler, spor yaralanmaları ve kafaya gelen darbeler beyin ödemine neden olabilir.
- İnme: İnme nedeniyle beslenemeyen beyin hücrelerinin ölümü, beyinde ödem oluşmasına sebep olabilir.
- Beyin Tümörü: Çevre beyin dokuya baskı yapan beyin tümörleri, beyin hücrelerinin ölümüne ve beyinde ödem gelişmesine neden olabilir.
- Enfeksiyonlar: Ensefalit, menenjit gibi enfeksiyonlar beyin ödemine yol açabilir.
- Diğer Nedenler: Vücudun alışık olmadığı yüksek rakıma hızlı bir şekilde çıkmak, beynin oksijensiz kalmasına ve beyin ödemine neden olabilir. Ayrıca ilaç zehirlenmeleri ve karbon mono oksit zehirlenmeleri de beyin ödemine neden olur.
Beyin Ödemi Belirtileri Nelerdir?
- Şiddetli baş ağrısı ve baş dönmesi
- Mide bulantısı ve kusma
- Hatırlamada güçlük
- Konuşma bozukluğu
- Nöbet geçirme
- Görme kaybı
- Kol ve bacaklarda güç kaybı
- Bilinç kaybı
- Solunumun durması (ciddi beyin ödemi tablolarında beynin fıtıklaşması nedeniyle)
Beyin Ödemi Nasıl Tedavi Edilir?
Hafif şiddetteki kafa travmalarında (konküzyon) oluşan beyin ödemi kendiliğinden geçebilir. Ancak beyin ödeminde genellikle acil tıbbi müdahale gerekir. Tedavide amaç beyin ödeminin azaltılması ve kafa içi basıncın dengelenmesidir. Bu amaçla ilaç tedavileri, oksijen tedavisi, soğutma tedavisi, ventrikülostomi ve cerrahi tedaviler uygulanabilir.
Beyin Ödemi İlaç Tedavisi: Beyin ödemini azaltmak için bazı ödem söktürücü ilaçlar (diüretik ilaçlar) veya kortizon içeren ilaçlar uygulanabilir.
Beyin Ödemi Osmotik Tedavi: Su tutma kapasitesi yüksek olan serumların damardan verilmesi ile beyinde biriken fazla suyu çekmek mümkün olabilir.
Beyin Ödeminde Oksijen Tedavisi: Kontrollü bir şekilde uygulanan oksijen tedavisi ile kafa içi basınç ve beyin ödemi azaltılabilir.
Beyin Ödeminde Soğutma Tedavisi: Beynin metabolizmasını yavaşlatmak ve ödemi azaltmak için vücudu kontrollü bir şekilde soğutmak tercih edilebilir.
Beyin Ödeminde Ventrikülostomi Tedavisi: Kafatasında küçük bir delik açılır ve beyin omurilik sıvısının bulunduğu boşluklara bir tüp yerleştirilir. Bu tüp ile beyindeki fazla sıvıyı dışarı atmak ve kafa içi basıncı azaltmak hedeflenir.
Beyin Ödeminde Cerrahi Tedavi: Bazı durumlarda ise kafa içi basıncı azaltmak için kafatasının bir kısmı çıkarılır. Bu sayede beyne genişleyebileceği bir ortam sağlanmış olur. Beyin ödemine neden olan eğer bir tümör dokusu ise, bu doku yine cerrahi tedavi ile çıkarılabilir.