Yatılı fizik tedavi özellikle inme, beyin hasarı ve beyin tümörü ameliyatı sonrası rehabilitasyon gibi durumlarda ihtiyaç duyulan bir tedavi yöntemidir. Kapsamlı tedavi hizmeti sunan merkezler, hastaların hayat kalitesini artırmak için gerekli olan tedavi ve bakımı sağlar. Hangi hastalar yatarak tedaviye ihtiyaç duyar? İyi bir yatılı fizik tedavi merkezi nasıl olmalıdır?
Yatarak Fizik Tedavi Ne Zaman Gereklidir?
İnme, beyin hasarı veya diğer nörolojik sorunlar nedeniyle felç geçiren hastalar için, yatılı fizik tedavi merkezleri oldukça önemlidir. Yatarak fizik tedavi ihtiyacı olan hastalıklar şunlardır:
- İnme (Felç),
- Beyin Kanaması,
- Beyin Damar Tıkanıklığı,
- Beyne Pıhtı Atması,
- Beyin Ödemi,
- Beyin Hasarı,
- Omurilik Yaralanması (Omurilik Felci),
- Diz Protezi – Kalça Protezi,
- Ciddi Kas – İskelet Sistemi Rahatsızlıkları,
- Yanıklar,
- Travmalar
Bu tür hastalıkların tedavisi için deneyimli ve uzman rehabilitasyon ekibine, modern fizik tedavi cihazlarına ve tam donanımlı bir yatılı fizik tedavi merkezine ihtiyaç duyulur.
Deneyimli ve Uzman Rehabilitasyon Ekibi
Fizik tedavi merkezinde, hastanın iyileşebilmesi için etkin bir ekip çalışması gerekir. Rehabilitasyon ekibi farklı sağlık alanlarında uzman ve deneyimli sağlık personelinden oluşur. Rehabilitasyon ekibinde bulunan sağlık çalışanları şunlardır:
- Fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimi,
- Fizyoterapist,
- Ergoterapist,
- Konuşma – yutma terapisti,
- Fizik tedavi teknikeri,
- Rehabilitasyon hemşiresi,
- Solunum terapisti,
- Hasta bakım personeli,
- Psikolog,
- Ortez – protez uzmanı…
Deneyimli ekip üyelerinin birlikte çalışması, hastaya en iyi sonuçları sağlayabilmek açısından önemlidir. Bu nedenle, iyi bir tedavi merkezi, deneyimli ve uzman bir rehabilitasyon ekibine sahip olmalıdır.
Robotik Fizik Tedavi
Son teknoloji robotik fizik tedavi cihazları, fizik tedavi merkezlerinde önemli bir role sahiptir. Bu cihazlar, hastaların hareket kabiliyetlerini artırmak ve kasları güçlendirmek için kullanılır. Felç geçiren hastalarda yaygın olarak kullanılan robotik fizik tedavi cihazları şunlardır:
- Robotik yatak,
- Yürüme robotu,
- El – kol robotu,
- Yerçekimsiz yürüme bandı
İlginizi Çekebilir : “İnme (Felç) Tedavisinde Robotik Fizik Tedavi Cihazları“
Tüm Tıp Branşlarından Destek Alabilme
Yatılı tedavi alan hastaların tedavi süreçlerinde farklı tıbbi branşların desteği önemlidir. Bu nedenle yatılı tedavi merkezinin yoğun bakım, nöroloji, beyin cerrahisi, kardiyoloji ve iç hastalıkları başta olmak üzere tüm tıp branşlarından destek alabilme kabiliyeti olmalıdır.
Sonuç olarak, yatılı tedavi merkezi deneyimli bir rehabilitasyon ekibi, son teknoloji robotik fizik tedavi cihazları ve modern bir özel hastanenin tüm tıp branşlarından destek alabilme özelliklerine sahip olmalıdır. Bu özellikleri içeren bir merkez, hastaların en iyi sonuçları almasına yardımcı olacaktır.