Etkili İnme – Felç Tedavisi Nasıl Olmalı?

 

Etkili İnme – Felç Tedavisi, kapsamlı fizyoterapi ve rehabilitasyon programı ile olmaktadır. İnme geçiren bireyler yoğun bakımı sürecini atlatmış veya hiç yoğun bakıma girmeden hayati tehlikeyi atlattığı günden itibaren kapsamlı fizik tedavi ve rehabilitasyon programına alınmalıdır.

 

Etkili İnme - Felç Tedavisi Nasıl Olmalı?

 

İnme hastalarının gelişimi, inmenin yeri, etkilediği alan ve büyüklüğü ile bağlantılıdır. İnme hastaları en erken dönemde kapsamlı fizik tedavi ve rehabilitasyon programları ile kaybedilen fonksiyonların kazanılması ve korunması üzerine desteklenmelidir.

 

İlginizi Çekebilir: Yatılı Kapsamlı Fizik Tedavi Nasıl Olmalı?

 

Teknoloji ve bilimin ilerlemesi ile birlikte sağlık alanında da yenilikçi tedaviler ortaya çıkmaktadır. Özellikle İnme – felç hastalarında sağlıkta teknolojinin önderliğinde gelen Robotik Rehabilitasyon oldukça önemlidir.

 

Etkili İnme - Felç Tedavisi

 

Klasik fizik tedavi yöntemlerinin içeriğinde her hastaya ayrı, kişinin gereksinimlerine uygun fizik tedavi planlaması yapılmalıdır. Kapsamlı fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde Uzman Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hekiminin detaylı muayenesi sonucunda hastaların tedavi programı hazırlanmaktadır. Hastanın toleransına, farklı bir sağlık problemi varsa onun seyrine bakılarak Robotik Rehabilitasyon desteği de verilmektedir.

 

İlginizi Çekebilir: Robotik Rehabilitasyon Nedir? Hangi Cihazlar Kullanılır?

 

Etkili İnme – Felç Tedavi Ekibinde Kimlerden Oluşur?

 

  • Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doktor
  • Fizyoterapist
  • Ergoterapi – İş Uğraşı Terapisti
  • Rehabilitasyon Hemşiresi
  • Fizik Tedavi Teknikeri
  • Robotik Rehabilitasyon Teknikeri
  • Ortez – Protez Teknikeri
  • Diyetisyen
  • Yutma – Konuşma Terapistinden oluşmalıdır.

 

İlginizi Çekebilir: İnme Tedavisinde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uygulamaları

 

Etkili İnme – Felç Tedavisinde Robotik Rehabilitasyon Ne Kadar Önemlidir?

 

Etkili inme tedavisinde, klasik fizik tedavi yöntemlerine destekleyici olarak Robotik cihazlar kullanılmaktadır. Hastalar tansiyon, farklı sağlık problemleri riskinin en aza indirilmesi için kan akışını düzenlemek amacı ile en erken dönemde dik pozisyona getirmek için Robotik Yataktan faydalanılmaktadır.

 

robotik fizik tedavi

 

Robotik yatak sürecini başarı ile tamamlayan hastalar yürüme pateninin geliştirilmesi, vücut farkındalığının arttırılması, denge ve koordinasyonun korunmasının desteklenmesi için Yürüme Robotundan destek alınır. Hasta yürüme robotu içerisinde bulunan sanal gerçeklik oyunları ile gerçek bir açık havada yürüyor gibi parkurları tamamlayarak tedavisini tamamlarken, hedeflerinin de tamamlanması ile moral motivasyon üzerine de etkilidir.

 

beyin hasarı rehabilitasyonu

 

Yürüme Robotunu başarı ile tamamlayan hastalar ilk etapta dönüşümlü olarak Yerçekimsiz Koşu Bandına geçerler. Yerçekimsiz koşu bandında hastalar desteksiz yürüme, doğru adım alma, yürüme paterninin geliştirilmesi üzerine çalışılmaktadır. Hastalar burada uzayda yürüyor gibi hissederek yürümenin tadını çıkartarak pozisyon hissini arttırmış olur.

 

Yürümenin yanında hastaların denge ve koordinasyon üzerine de çalışması gerekmektedir. Klasik fizik tedavinin yanında Bilgisayarlı Denge cihazında bulunan oyunlar ile hastalar denge kurma, ağırlık aktarma, koordinasyonlarının arttırılması üzerine çalışır.

 

Etkili İnme - Felç Tedavisinde Robotik Rehabilitasyon Ne Kadar Önemlidir?

 

Hastaların el – kol kullanımını geliştirmek ve korumak için Robotik Rehabilitasyon cihazlarından El – Kol Robotu da kullanılmaktadır. Hastalar sanal gerçeklik ve robot desteği ile el – kol kullanımını gerektiren oyunlar oynarken hem eğlenir hem de kendilerini geliştirme imkanı ile karşı karşıya kalırlar.

 

Bu sayede etkili, kapsamlı fizik tedavi ve rehabilitasyon programları ile İnme – felç hastaları günlük yaşam fonksiyonlarına en hızlı şekilde kavuşabilir ve bu sabır gerektiren süreci moral ve motivasyonları artmış şekilde ilerletebilirler.

 

Okumaya Devam Edin: İnme Tedavisinde Aile Nasıl Davranmalı? İnme Hastası Yakınlarına Tavsiyeler

 

Bu makale İstanbul Rehabilitasyon Akademisi Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.

Engin Çakar

Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.

Prof. Dr. Engin Çakar

Prof. Dr. Engin ÇAKAR, İnme ve Beyin Hasarı tedavisinde 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

Neden Biz?

Prof. Dr. Engin Çakar Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, felç, beyin hasarı, ağrı, diz hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa çözüm sunan teknolojik donanıma sahip bir merkezdir.

Sosyal Bağlantılar

Sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizi ve merkezimizi takip ederek haberdar olabilirsiniz.