İnme (felç) sonrası iyileşme aşamasındaki hastalarımızdan kol ve parmak hareketlerinin neden yavaş geliştiği ile ilgili soruları çok duyarız. Bazı hastalarımız, bacak hareketlerinin gelmesine ve hatta yürümeye başlamalarına rağmen kol ve parmak hareketlerindeki yavaş gelişmeden muzdariplerdir. Peki felçli el neden yavaş iyileşir? Felçten sonra elin daha yavaş iyileşmesi normal midir?
İnme (felç) geçiren hasta yakınlarının genellikle ilk sorusu “Hastamız uyanacak mı? Hastamızın bilinci açılacak mı?” dır. Hasta uyandıktan ve bilinci açılmaya başladıktan sonra ise “Hastamız yürür mü?” ve “Hastamızın el-kol hareketleri geri döner mi?” soruları gelmeye başlar. Bu soruların sıralaması, aslında felç sonrası tablonun gelişimi ile eşzamanlı gider.
İnme Sonrası Felçli El İyileşir Mi?
Bu konuda genel bir cevap vermek yanlış olur. Ancak felçli elin iyileşmesini belirleyecek faktörler şunlardır:
- Beynin hangi damarının tıkandığı veya kanadığı
- Beynin hangi bölgesinin etkilendiği
- Müdahalenin ne kadar hızlı ve başarılı yapıldığı
- Hastanın yaşı
- Hastanın şeker, kalp ritim bozukluğu ve diğer ek hastalıkların varlığı
Beyinde Eli Kontrol Eden Bölge Büyüktür
Aşağıda gördüğünüz figürün adı motor homunculus. Vücuttaki bölgelerin beyinde kaç tane hücre tarafından temsil edildiğini gösteren bir figür. Buradaki insan figürünün ağzının ve yüzünün büyük olduğunu; gövdesinin ve bacaklarının ince olduğunu görmektesiniz. Ayrıca bu insan figürünün ellerinin ve kollarının aşırı büyük olduğu dikkatinizi çekmiştir.
Beynimizde ayaklar için çalışan hücre sayısı ile eller için çalışan hücre sayısı arasında müthiş bir fark vardır. Yani ellerimiz çok ince beceriler gerektiren işler yaptığı için, çok daha fazla sayıda hücre bu görev için çalışmak zorundadır. Ayaklardaki fonksiyonlar ise ele göre çok daha az hücre ile gerçekleştirilir.
Dolayısıyla da ayakların iyileşmesi için beyinde çok daha küçük hacimli bir bölgenin toparlanması gerektiğinden, ayakların iyileşmesi genelde daha kısa sürede olur. Ayrıca yürümenin önemli bir kısmı da döngüsel ve refleks hareket olduğu için biz inme geçiren felçli hastalarda yürümeyi genelde el – kol kullanımından daha erken sağlıyoruz.
Felçli El İyileşmesi İçin Yoğun Çalışma Gereklidir
Felçli elin iyileşmesi için sık tekrarlı çalışmalar yapılmalıdır. Hasta ne kadar çok çalışırsa ve ne kadar bol tekrarlı çalışırsa elin iyileşme potansiyeli o kadar artacaktır. Örneğin felçli el tedavisinde, hastanede veya klinikte yapılan 30 dakika – 1 saatlik seanslar yeterli görülmemelidir. Hastalar mutlaka evde ve günlük yaşamları içinde egzersizlerini bolca yapmalı, ellerini kullanmaya çalışmalıdırlar. Klinikte yapılan çalışmalar ve uygulanan teknikler beyninizin yeniden organize olmasını ve iyileşmesini uyarır. Ancak felçli elin iyileşmesi için mutlaka hastaların kendi başlarına da çalışması gerekir.