Beyin kanaması, beyin damar tıkanıklığı, beyin hasarı veya beyin tümörü nedeni ile felç geçiren hastalarda el, kol ve bacak hareketleri etkilenir. İyileşme sürecinde ise genellikle el ve parmak hareketlerinin iyileşmesi daha uzun sürer. Hatta felç sonrası yeniden yürümeye başlayan hastalarda dahi el-kol hareketlerinde çeşitli sorunlar görülebilir.
Felçten sonra elin iyileşme süreci yavaş olabilir. Ancak buna yönelik egzersizler ve aktivitelerin arttırılması ile iyileşme şansı ve hızı artar. Aşağıdaki yöntemler, inme sonrası felçli elin iyileşmesini hızlandırmaya yardımcı olur.
Felçli El Rehabilitasyonu
El rehabilitasyonu, eli veya kolu etkileyen çeşitli kas – iskelet sistemi veya sinir sistemi kaynaklı bozukluklarda; kaybedilen fonksiyonların geri kazanılması için uygulanan rehabilitasyon yöntemlerinin tümüdür. El rehabilitasyonu, inme sonrası kaybedilen ince motor becerilerin geri kazanılması için çok önemlidir. Geleneksel egzersizler kaslarınızı güçlendirmeye odaklanırken, el rehabilitasyonunda yapılan egzersizler ve uygulanan teknikler beynin iyileşmesini uyarır. El rehabilitasyonu, bu alanda deneyimli fizyoterapist ve ergoterapistler tarafından uygulanır.
El rehabilitasyonunda, beyin nöroplastisite yoluyla kendini yeniden yapılandırarak kaybettiği becerileri yeniden öğrenir. Rehabilitasyon egzersizleri ne kadar bol tekrarlı yapılırsa beyniniz kendini o kadar çok yeniden düzenler. Hareketin bol tekrarlı yapılması kadar çeşitlendirilmesi de oldukça önemlidir. Felçten sonra elinizi tekrar kullanmak istiyorsanız, el egzersizlerinizi sık sık yapmanız gerekir. Bu, beyninizi uyaracak ve el fonksiyonlarınızın iyileşmesini teşvik edecektir.
Okumaya devam edin : “El Terapisi Nedir? Kimler Tarafından Uygulanır?“
Felçli El Tedavisinde Ayna Terapi
Ayna terapisi, felçli elin tedavisinde önerilen bir uygulamadır. Felçli elin yerine, sağlam eli yansıtacak şekilde konulmuş bir ayna yerleştirilir ve sağlam el ile egzersizler yapılır. Bu sırada felçli el ile de hareket yapılmaya çalışılır. Aynadaki yansımadan felçli elin de hareket ettiği görüntüsü ile hasta beynini kandırır. Bu teknik, nöroplastisiteyi tetikler ve felçli elinizdeki hareketi yeniden kazanmanıza yardımcı olur.
Okumaya devam edin : “Ayna Terapisi Nedir ve Nasıl Yapılır? Ayna Terapisi ve İnme Rehabilitasyonu“
Felçli El Tedavisinde Zorunlu Kullanım Terapisi
Zorunlu kullanım terapisi inme hastalarında sıkça kullanılan yöntemlerden biridir. Bu yöntemde sağlam kolun hareketleri engellenir ve felçli kolun kullanılması teşvik edilir. Zorunlu kullanım terapisi yoğun çaba gerektirir ve herkes için uygun olmayabilir. Hastanın sağlam kolu kısıtlandığında güvenli bir şekilde oturma, kalkma, uzanma ve yürüme aktiviteleri yapabildiğinden emin olunmalıdır. Bu nedenle inme hastaları ve yakınları öncelikle doktorları ve fizyoterapistleri ile konuyu konuşmalı ve onlar onay verirse bu yöntemi denemelidir.
Okumaya devam edin : “Zorunlu Kullanım Terapisi“
Felçli El Tedavisinde Zihinsel Pratik
Zihinsel pratik, kendinizi bir şey yaparken hayal etme, görselleştirme uygulamasıdır. Egzersizler sırasında ve öncesinde hareket ortaya çıkmasa dahi hareketleri yaptığınızı hayal edin. Zihinsel pratik ile nöroplastisiteyi devreye sokar ve beynin iyileşmesini uyarabilirsiniz.
Felçli El Tedavisinde Robotik Rehabilitasyon
Felçli el tedavisinde gelişen teknoloji ile birlikte sanal gerçeklikten faydalanan robotik rehabilitasyon cihazlarının kullanımı oldukça önem kazanmıştır. Felçli elde robotik tedavi ile klasik rehabilitasyondaki kısıtlılıklar aşılır, hasta daha yoğun ve doğru egzersizlere yönlendirilir. Robotik rehabilitasyon ve oyunlaştırılmış terapi ile birlikte hastalar çeşitli günlük yaşam aktivitelerini bol tekrarlı ve güvenle yapabilirler. Robotik rehabilitasyon ile beynin plastisitesi uyarılır ve yitirilmiş el fonksiyonlarının geri dönüşü hızlanır.
Okumaya devam edin: “El Kol Robotu Armeo Power”
Pes Etmeyin
Felçli elin iyileşmesi bazı durumlarda uzun bir süreç olabilir ve bu durum sizi umutsuzluğa düşürebilir. İnce motor becerilerin yeniden kazanılması uzun sürse de doğru terapi ve yoğun çalışma ile yeni kazanımlar elde edilebilir. Felçli hastalar ve yakınları iyileşme çabasını bırakmamalıdır. Unutmayın; iyileşme ancak siz durduğunuzda durur.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Felçli Hastalar İyileşir Mi?
- Felçli El Tedavisi
- Felçli Eli Çalıştırmak – Resimli El Egzersizleri
- Felçli El İyileşmesinde 10 Temel Aktivite – Youtube Video
Referanslar