İnme belirtileri farkedildiği anda en kısa sürede acil servise ulaşılmalıdır. Sağlık kuruluşunda yapılacak muayene sonrası hızlıca tomografi veya diffüzyon emar (MRG) çekilir. İnme tanısı konulduğu anda tedavi süreci başlar.
Erken dönemde hastalar acil servis sonrası inmenin nedenine ve şiddetine göre yoğun bakım, nöroloji veya beyin cerrahisi kliniklerinde yatırılır. Bu süreçte ilk tıbbi veya girişimsel tedaviler uygulanır. İnme geçirme nedeni tam olarak belirlenir ve tekrarlamasını önlemek amacıyla gerekli ilaç tedavilerine başlanır.
Bu süreçten sonra ihtiyaca göre hastanede yatarak veya ayaktan fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları başlar. İnme tedavisinde yapılan fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları nöro – rehabilitasyon uygulamaları olarak tanımlanabilir.
İnme (felç) hastasının fizik tedavi süreci mümkün olduğunca erken başlamalı ve hastalar belirli aralıklarla ömür boyu izlenmelidir. Felç geçiren hastanın fizik tedavi ve rehabilitasyon sürecine, hastanın nörolojik durumu stabil olur olmaz inmeden sonra ilk günler veya ilk haftadan itibaren başlanmalıdır. İnme sonucu felç gelişen, fonksiyonel kayıpları ve inmeye eşlik eden diğer sağlık problemleri olan hasta, henüz nöroloji servisinde iken fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı tarafından değerlendirilerek kapsamlı fizik tedavi programına alınmalıdır.
İnme sonrası medikal durum stabil olduğunda, hasta ortalama 3 ila 7. günden sonra nöro – rehabilitasyon programına başlamak üzere fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniğine transfer edilmelidir. İlerleyen süreçte hastanın ihtiyacına göre hastanede yatarak veya ayaktan fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları sürdürülür.
Başarılı bir inme (felç) tedavisi için bu konuda uzmanlaşmış bir Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı kontrolündeki NöroRehabilitasyon – Robotik Rehabilitasyon Merkezi uygun bir seçenek olacaktır. İnme rehabilitasyonu bir ekip işidir. Bu ekip, inme tedavisi için uzmanlaşmış sağlık çalışanlarından oluşur. Rehabilitasyon ekibinin üyeleri;
Felç geçiren hastalarda fizik tedavi programının erken döneminde, hastanın uygun pozisyonlanarak ve sık pozisyon değiştirilmesi sağlanarak takip edilmesi, hastada uzun süreli basıya bağlı yatak yarası gelişmemesi açısından önemlidir. Bunun dışında inme (felç) tedavisinde fizik tedavi ve rehabilitasyon programı, hastanın ihtiyaç ve gereksinimlerine göre özel olarak planlanır:
Hasta en erken dönemde yatak kenarında oturma pozisyonuna alınır ve gövde kontrolü arttırılmaya çalışılır.
İnme tedavisinde fizik tedavinin her aşamasında robotik fizik tedavi cihazlarından faydalanılır. Robotik fizik tedavi ile birlikte hastanın tedaviye katılımı artar. Robotik fizik tedavi hastanın daha hızlı iyileşmesi ve daha çok fonksiyonunu geri kazanmasında oldukça faydalıdır.
Felç tedavisinde amaç: Hastanın yürüme ve el – kol kullanabilme fonksiyonlarını geliştirmek; düzgün konuşma – kendini ifade edebilme, kendi kendine bakım, beslenebilme ve tuvaletini yapabilmesini sağlamak; hastanın ailesel, mesleki ve sosyal yaşamına dönüşünü hızlandırmaktır.
Dr. Engin Çakar
İletişim formunu doldurarak bize kolayca ulaşabilirsiniz. Ekibimiz kısa süre içerisinde bilgilendirmek üzere sizi arayacaktır.