İnme (felç) tedavisinde erken müdahale ve kapsamlı fizik tedavinin erken dönemde başlaması çok önemlidir. İnme, çaresiz bir hastalık değildir. İnmenin oluştuğu andan itibaren yapılması gereken pek çok tedavi vardır. İnme hastasının tedavisinde ilk süreçte medikal tedavi ve/veya girişimsel tedaviler, daha sonra ise bilimsel kanıtlarla desteklenmiş fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri kullanılmaktadır.
İnme (felç) geçiren hastalar kaybettikleri hareketleri, duyularını ve kas güçlerini geri kazanabilirler. İnmede iyileşme oranı; gerçekleşen beyin hasarının ağırlığına, ilk tıbbi müdahaleye ve kapsamlı fizik tedavinin ne zaman başladığına göre değişmektedir. İnme (felç) tedavisinde erken müdahale ve kapsamlı fizik tedavinin erken dönemde başlaması çok önemlidir.
Fizik tedavide beynin plastisitesinden yararlanılır. Plastisite kısaca, beynin sinir devrelerini yeniden düzenleyebilme becerisidir. Beynin sağlam kısımları hasar gören kısımların işlevlerini bu mekanizma ile üstlenebilir. Bu sayede yitirilmiş pek çok fonksiyon zamanla geri kazanılabilir.
İnme (felç) tedavisinde, tedavinin süresi ve başarısı; inmenin şiddeti ve etkilediği bölgeye göre değişebilir. Hafif felç tablolarında çoğunlukla hızlı iyileşme görülür ve bu hastalar genellikle 3-6 ay içerisinde iyileşme gösterir. Ancak hassas el hareketlerinin düzelmesi biraz daha fazla zaman alabilir. Ağır felç tablolarında iyileşme oranı ve süresi daha değişken olabilir.
İnmeden sonraki ilk 3-6 ay iyileşme adına en önemli zamanlardır. Çünkü bu dönem beynin plastisitesi denilen iyileşme kapasitesinin en yüksek olduğu zamandır. Her gün fizik tedaviye katılmak beynin iyileşme potansiyelini en üst düzeye taşımaya yardım eder. Bu sebeple inme geçirip felç gelişen hastaların bir an önce fizik tedavi uzmanı tarafından değerlendirilerek nöro-rehabilitasyon süreçleri planlanmalıdır.
Felçten sonraki iyileşme sürecinde ilk 3-6 aydan sonra iyileşme hızında yavaşlama ve fonksiyonların belirli bir düzeyde seyri söz konusu olabilir. Buna plato denilir. Platoyu aşmanın en iyi yolu tedavi uygulamalarını çeşitlendirmektir. Beyin daha önce alışık olmadığı yeni egzersizlere maruz bırakıldığında fonksiyonel geri kazanım için tekrardan uyarılır.
Orta ve ağır inmelerde iyileşme süreci daha uzun sürebilir. Hastanın kaybettiği fonksiyonları geri kazanması aylar hatta yıllar alabilir. Hastalar, iyileşme çabasını bırakmadıkları sürece, iyileşme süreci ömür boyu devam edebilir.
Felçli hastalar ve yakınları iyileşme çabasını bırakmamalıdır. Unutmayın; iyileşme ancak siz durduğunuzda durur!
İletişim formunu doldurarak bize kolayca ulaşabilirsiniz. Ekibimiz kısa süre içerisinde bilgilendirmek üzere sizi arayacaktır.