İnme sonrası iyileşme süreci, hasta ve hasta yakınları tarafından sıkça merak edilen bir konudur. İyileşme süreci, her inme hastasında aynı yolu izlemeyebilir. İnme geçiren her kişide, o kişiye özel farklı etkilenimler görülebilir. Dolayısıyla iyileşme yolculuğu da her hastada farklılık gösterebilir.
İnme, ölüme neden olan hastalıklar arasında 2. sırada, engelliliğe neden olan hastalıklar arasında ise 1. sırada yer alır. Dünyada her yıl 12 milyondan fazla insan inme geçirmektedir. İnme nedeniyle beyin hücreleri hasar gören kişilerde; kol ve bacak hareketleri, yürüme, denge, konuşma, yutma, bilişsel faaliyetler ve duyusal beceriler etkilenebilir.
Yetişkinlerde engelli kalmanın en önemli nedeni inmedir. İnme ve felçten kurtulmak için sabırlı olmak; yoğun ve istikrarlı şekilde çalışmak gerekir. İnme sonrası iyileşme süreci aylar hatta yıllar alabilir.
İnme Rehabilitasyonu, Nöro-Rehabilitasyon
İnme, beyin hasarı, beyin tümörü, multiple skleroz, parkinson gibi nörolojik hastalıklarda uygulanan fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarına nöro-rehabilitasyon adı verilir. İnme geçiren hastalarda, nöro-rehabilitasyon süreci mümkün olan en erken dönemde başlamalıdır.
Yoğun ve kapsamlı bir fizik tedavi programına başlamak için hastanın tıbbi durumunun stabil hale gelmesi gerekir. Hastanın tıbbi durumu stabil hale geldiğinde; yoğun bakım ünitelerinde, nöroloji – beyin cerrahisi ünitelerinde veya fizik tedavi kliniklerinde hastanın rehabilitasyon süreci başlar.
İnme Tedavisi Nerede Yapılır?
İnme tedavisi ve nöro-rehabilitasyon, farklı alanlardan sağlık uzmanlarının bir arada çalışmasını gerektiren oldukça kapsamlı bir tedavidir. Dolayısıyla inme tedavisine kapsamlı yatılı fizik tedavi merkezlerinde başlamak, büyük avantaj sağlar.
Bu tür kapsamlı yatılı fizik tedavi merkezlerinde; hastayı fizik tedavi rehabilitasyon hekiminin yanı sıra bir iç hastalıkları hekimi düzenli olarak takip eder. Hastanın haftalık nöroloji veya beyin cerrahisi kontrolleri sağlanır. Ayrıca hastanın tıbbi durumunun hassasiyeti nedeniyle, ihtiyaç anında kardiyoloji, enfeksiyon hastalıkları, psikiyatri başta olmak üzere tüm tıbbi branşlardan destek alınır. Düzenli yapılan kan tahlilleri ve ihtiyaç durumunda çekilen beyin tomografisi veya beyin MR görüntüleri hastanın durumunu ve gelişimini kontrol etmek için önemlidir.
Kapsamlı fizik tedavi merkezlerinde, uygulanan rehabilitasyon programları şunları içerir:
- Fizyoterapi,
- Elektroterapi,
- Ergoterapi,
- Konuşma – Yutma Terapisi,
- Solunum Terapisi ve
- Robotik Fizik Tedavi (Robotik Yatak, El – Kol Robotu, Yürüme Robotu, Yerçekimsiz Yürüme Platformu)
Hangi Fonksiyonlar Geri Kazanılabilir?
İnme tedavisinde, kaybedilen fonksiyonların geri konulması ve kişinin olabildiğince bağımsız şekilde hayata kazandırılması amaçlanır. İnme rehabilitasyonu ile, şu fonksiyonlar geri kazanılabilir:
- Konuşma ve yutma,
- Bilişsel yetenekler,
- Motor beceriler (kol – bacak hareketleri),
- Duyusal beceriler,
- Mesane ve barsak kontrolü,
- Psikolojik durum.
Hasar gören beyin nasıl iyileşir öğrenmek için Nöro-plastisite hakkındaki yazımızı okuyabilirsiniz.
Tedavi Her Zaman Başarılı Olur Mu?
İnme geçiren hastanın iyileşip iyileşmeyeceği veya ne kadar iyileşebileceği çoğu zaman kesin olarak bilinemiyor. İnme hastası tamamen iyileşebilir, az veya orta derece iyileşebilir veya hiç iyileşemeyebilir. Ulusal İnme Derneği’ne göre, felç geçiren hastaların;
- %10’u tamamen iyileşiyor.
- %25’inde yalnızca küçük hasarlar kalıyor.
- %40’ında ise orta – büyük hasarlar kalıcı oluyor.
İnme sonrası iyileşme, aşağıdaki faktörlere bağlıdır:
- İnmenin yeri ve şiddeti,
- Acil tıbbi müdahale,
- Kişinin yaşı ve genel sağlık durumu,
- Kapsamlı inme rehabilitasyonu,
- Hastanın motivasyonu ve tedaviye katılımı,
- Aile ve arkadaş desteği.
Referans: healthline.com