Nörorehabilitasyon Nedir?

Nörorehabilitasyon, sinir sistemi yaralanmaları veya geçirilen sinir sistemi hastalıklarından sonra bireylerin kaybolan becerilerini yeniden kazanmalarını veya mevcut olan yeteneklerini geliştirilmiş bir şekilde kullanmalarını sağlamak için uygulanan multidisipliner bir tedavi ve aynı zamanda rehabilitasyon yaklaşımıdır.

Nörorehabilitasyon Ne İşe Yarar?

Nörorehabilitasyon, sinir sistemi hasarına bağlı kaybedilen fonksiyonların yeniden kazanılmasına veya mevcut becerilerin en etkili şekilde kullanılmasına yardımcı olur.

  1. Motor Fonksiyonların Gelişimi: Kas gücünü arttırır, hareket kabiliyetini ve dengeyi geliştirir.
  2. Duyusal Fonksiyonların İyileşmesi: His kaybını elimine ederek çevresel etkenlere karşı duyarlılığı arttırır.
  3. Bilişsel Rehabilitasyon: Dikkat, hafıza ve problem çözme becerilerini geliştirir.
  4. Günlük Hayatta Bağımsızlık: Giyinme, yemek yeme gibi kişinin tek başına yapması gereken günlük yaşam aktivitelerinde hareket etmesini destekler.
  5. Psikolojik Destek: Hastanın duygusal durumunu iyileştirerek yaşam kalitesini arttırır.

Bu süreç, kişinin sosyal yaşama entegrasyonunu kolaylaştırır ve uzun vadeli komplikasyonları önlemeye yardımcı olur.

Nörorehabilitasyon Kimlere Uygulanır?

Nörorehabilitasyon, sinir sistemi hasarına bağlı olarak fonksiyon kaybı yaşayan hastalara uygulanır. Bu kişiler arasında:

  1. Omurilik Yaralanması Olanlar: Kısmi veya tam felç yaşayan hastalar.
  2. İnme (Felç) Geçirenler: Hareket, konuşma veya bilişsel yetenek kaybı olan hastalar.
  3. Travmatik Beyin Yaralanması Geçirenler: Hafıza, denge-koordinasyon veya motor kontrol problemleri yaşayanlar.
  4. Nörolojik Hastalığı Olanlar: Parkinson, Multipl Skleroz (MS) veya Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) gibi ilerleyici olarak devam edebilen kronik sinir sistemi hastalığına sahip olan kişiler.
  5. Sinir Sıkışması veya Zedelenmesi Olanlar: Periferik sinir hasarına bağlı fonksiyon kaybı yaşayan bireyler.
  6. Doğumsal Nörolojik Hastalıklar: Serebral palsi gibi anne karnında, doğum sırasında veya çocukluk döneminde oluşan, ilerleyici olmayan hastalıklar.

Nörorehabilitasyon, bu bireylerin kaybettikleri becerileri geri kazanmasına, yaşam kalitesini arttırmasına ve sosyal yaşama tekrar katılımına destek olmaktadır.

Nörorehabilitasyon Merkezi; İstanbulrehab

Nörorehabilitasyon merkezimiz İstanbulrehab, sinir sistemi hastalıkları ve yaralanmaları sonrası tedavi ve iyileşme sürecine odaklanan, multidisipliner bir yaklaşımla hizmet veren, alanında profesyonellerin eşliğiyle yönetilen bir kuruluştur.

Merkezimizde, sinir sistemi hasarı yaşayan bireyler için kişiye özel tedavi planları oluşturularak, motor, duyusal, bilişsel ve psikolojik fonksiyonların geliştirilmesi ve iyileştirilmesi amaçlanır.

Nörorehabilitasyon merkezimizde, farklı uzmanlık alanlarından profesyoneller bir arada çalışır. Bu ekip, doktorlar, fizyoterapistler, ergoterapistler, dil ve konuşma terapistleri, solunum terapistleri, fizik tedavi teknikerlerinden oluşur. Kişiye özel olarak yapılan tedavi planları, egzersizler, bilişsel terapiler, robotik rehabilitasyon programları hastaya göre kişiselleştirilir, düzenli olarak takip edilir ve güncellenir.

Hedeflerimiz Nelerdir?

  • Kaybedilen motor, duyusal ve bilişsel işlevlerin geri kazandırılması.
  • Günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlığı arttırılması.
  • Bireyin yaşam kalitesini iyileştirmek ve sosyal yaşama uyum sürecini arttırmak.

Bu merkezler, kişiye özgü tedavi planları ve çok disiplinli yaklaşım ile iyileşme sürecini hızlandırmak ve hastaların yaşam kalitesini geliştirmek için büyük bir rol oynar.

İlginizi Çekebilir: Yatılı Fizik Tedavi

Düzenlediğimiz Nörorehabilitasyon Sempozyumları

Düzenlediğimiz Mucize Organ Beyin Sempozyumları, beyin hasarı sonrası tedavi ve iyileşme süreçlerine dikkat çekmektedir. Bu etkinliklerde, çeşitli uzmanlık alanlarında profesyoneller bir araya gelerek kapsamlı nörorehabilitasyon uygulamaları, en güncel araştırmalar ve yöntemler, alternatif tedavi teknikleri, klinik deneyimleri ve hasta öyküleri paylaşmalarını sağlar. Bu sene 4.’sünü düzenlediğimiz Mucize Organ Beyin Sempozyumu-4, kapsamlı nörorehabilitasyonu detaylı bir şekilde anlatıyor. Güncel araştırmalar ve yöntemlerle birlikte tedavi programları ve hasta öyküleriyle birlikte tekrar sizlerle buluşuyor.

Engin Çakar

Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.

Prof. Dr. Engin Çakar

Prof. Dr. Engin ÇAKAR, İnme ve Beyin Hasarı tedavisinde 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

Neden Biz?

Prof. Dr. Engin Çakar Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, felç, beyin hasarı, ağrı, diz hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa çözüm sunan teknolojik donanıma sahip bir merkezdir.

Sosyal Bağlantılar

Sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizi ve merkezimizi takip ederek haberdar olabilirsiniz.