Proloterapi, eklem ve kas ağrılarının tedavisinde kullanılan alternatif tedavi yöntemlerinden biridir. Proloterapi bir enjeksiyon tedavisidir ve enjekte edilen solüsyon doğal şeker veya tuzlu su maddesinden oluşur. Vücut bu solüsyonu zararlı olarak algılar ve enjeksiyon bölgesine doğal iyileşme sürecini başlatan hücreleri gönderir. Bu sayede hasarlı eklem veya kas dokusunun kendisini onarması ve yenilemesi sağlanır.
Proloterapi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?
- Kireçlenme (Osteoartrit),
- Kronik bel ağrısı,
- Tendon yaralanması ve
- Spor yaralanmalarında proloterapi enjeksiyonu kullanılabilir.
Proloterapi uygulaması için fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimi, ortopedi hekimi veya spor hekimine başvurabilirsiniz. Doktorunuz proloterapi uygulamadan önce ilaç tedavileri, egzersiz ve fizik tedavi ile iyileşme potansiyelinizi değerlendirir ve bu tedavi yöntemlerinden birini tercih edebilir. Proloterapi enjeksiyonları, genellikle klasik yöntemler sonuç vermediğinde tercih edilir.
- Selülit,
- Septik artrit,
- Apse,
- Kırık ve
- Gut artriti olan kişiler proloterapi uygulamasına uygun değillerdir.
Proloterapi Yan Etkileri Nelerdir?
Proloterapi ile ilgili sınırlı sayıda araştırma mevcuttur. Bu araştırmalara dayanarak proloterapinin güvenli bir tedavi yöntemi olduğu söylenebilir. Proloterapi uygulamasında görülebilecek hafif yan etkiler şunlardır:
- Enjeksiyon yapılan bölgede hafif ağrı
- Enjeksiyon bölgesinde kanama
- Hafif uyuşma hissi
Ayrıca bu konuda herhangi bir rapor olmamasına rağmen alerjik reaksiyon, enjeksiyon yerinde iltihap oluşması ve enjeksiyon bölgesinde sinir hasarı gibi yan etkilere karşı dikkatli olmak gereklidir. Özellikle uygulama yapan hekimin proloterapi konusunda eğitimli ve deneyimli olması önemlidir.
Proloterapi Uygulaması Ne Kadar Sürer?
Proloterapi uygulaması, hazırlık süreciyle birlikte yaklaşık 25-30 dakika kadar sürmektedir. Uygulamanın ardından enjeksiyon bölgesine 10-15 dakika buz uygulaması yapılabilir. Proloterapi uygulaması, hastalığa göre 3-6 ay aralıklarla birkaç seans şeklinde yapılabilir.
Uygulama sonrasında enjeksiyon bölgesinde hafif şişlik oluşabilir. Bazı kişilerde şişlik veya morluk birkaç gün devam edebilir. Enjeksiyon bölgesinde şişliğin giderek artması, şiddetli ağrı, kızarıklık ve ateş iltihap belirtisi olabilir. Böyle bir durumda mutlaka doktora başvurmak gerekir.
İlginizi Çekebilir : “PRP Tedavisi | PRP Nedir?“
Referans: webmd.com