Robotik Rehabilitasyon Nedir?

Robotik rehabilitasyon, kas-iskelet yaralanmaları, nörolojik problemler ve diğer fiziksel yetersizliklere neden olan durumlarda hastaların iyileşmesine yardımcı olmak için robot teknolojisi ile geleneksel fiziksel terapi yöntemlerini birleştiren yenilikçi bir rehabilitasyon yöntemidir. Geleneksel fizyoterapi yöntemlerinden farklı olarak, robotik cihazlar hastaların kontrollü ve sanal gerçeklik entegrasyonu ile desteklenmiş simülasyonlarla yaptırdığı hareketler ile, iyileşmeyi optimize etmek ve rehabilitasyon sürecindeki verimi artırmak için tercih edilmektedir.

Bu robotlar, hastanın hareketlerini yönlendiren, yardımcı olan ve geliştiren sensörler ile motorlar ve uzman yazılımı kombinasyonu kullanarak programlanmıştır. Teknoloji, egzersizlerin doğru patern, yoğunluk ve hareket açıklığı ile yapılmasını sağlayarak, standart ve etkili bir rehabilitasyon programı desteği sunar.

İlginizi Çekebilir: Robotik Tedavi Nasıl Olmalı?

Robotik Rehabilitasyon Sistemi Neye Dayanır?

Robotik rehabilitasyon sistemleri genellikle iki formda sunulmaktadır:

  1. Giyilebilir Robotlar: Bu cihazlar hastalar tarafından giyilir ve hareketlerini destekler, cerrahi müdahale veya yaralanma sonrasında motor kontrolünü yeniden kazanmalarına yardımcı olur. Giyilebilir teknoloji, inme – felç , omurilik yaralanması veya travmatik beyin hasarı gibi durumları olan hastalar için oldukça faydalıdır.
  2. Robotik Destekli Terapi Sistemleri: Bu cihazlar genellikle daha hassas hareketlerin rehabilitasyonu için kullanılır, örneğin el-kol hareketleri.  Lokomat, ArmeoPower gibi robotik destekli cihazlar, hareket açıklığını, kas gücünü ve enduransını artırmak için kullanılan başlıca örneklerdir.

Bu robotik sistemler, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ekibine sürekli geri bildirim vererek, hastanın ilerlemesini rakamsal olarak izlememizi sağlayarak fizik tedavi ve rehabilitasyon ekibinin doğru tedavi planını uygulamasına olanak sağlar. Robotik cihazın hastayla etkileşimi sayesinde iyileşme süreci bireysel gereksinimlere göre kişiselleştirilir.

Robotik Rehabilitasyonun Avantajları

Robotik rehabilitasyon, hastalar ve klinik uzmanlar için birçok avantaj sunmaktadır:

  • Hassasiyet ve Tutarlılık: Robotik sistemler, egzersizlerin tam hareket kalıplarıyla yapılmasına yardımcı olarak daha verimli iyileşme ve rehabilitasyona olanak sağlar. Sanal gerçeklik destekli tekrarlayan görevlerin yapıldığı kontrollü bir ortam ile nöroplastisitenin desteklenmesini sağlar.
  • Objektif Takip: Robotlar, fizyoterapi ve rehabilitasyon ekibinin ilerlemeyi takip etmesine ve tedavinin yoğunluğunu veya türünü ayarlamasına olanak tanıyan hassas veri toplama olanağı sunar. Bu kanıta dayalı uygulama, hastaların kişiye özel rehabilitasyon programları almasını sağlar.
  • Motivasyon ve Katılım: Robotik sistemler genellikle oyunlaştırmanın olduğu sanal gerçekliği içerir, bu da tedaviyi daha motive edici ve eğlenceli hale getirir. Bu, hastaların rehabilitasyon süreci boyunca hedefe yönelik oyunlar ile motive olmalarını sağlar.
  • Nörolojik Bozukluklarda Daha İyi İlerleme: İnme, travmatik beyin hasarı veya omurilik yaralanması sonrası iyileşme sürecinde olan hastalar için, robotik rehabilitasyon, beynin ve kasların yeniden eğitilmesine yardımcı olarak, geleneksel terapiyle elde edilemeyen motor fonksiyonları iyileştirebilir.

Robotik Rehabilitasyon Uygulayan Kapsamlı Merkezler: Rehabilitasyonun Geleceği

Robotik rehabilitasyon teknoloji ilerledikçe daha fazla popülerlik kazanmaktadır. Kapsamlı fizyoterapi ve rehabilitasyon merkezleri bu ileri düzey tedavileri sunmaya başlamıştır. Robotik rehabilitasyona uygun merkezler, son teknoloji robotik cihazlarına ve bu robotları kullanabilen uzman ekibine sahiptir. Bu merkezler, teknolojiyi ve kaliteli rehabilitasyon programlarını birleştirerek en iyi iyileşme sonuçlarına ulaşmak için çalışır.

Bu ileri teknoloji robotik sistemlerine ek olarak, bu merkezler genellikle geleneksel fiziksel terapi, ağrı yönetimi gibi diğer fizik tedavi ve rehabilitasyon yaklaşımlarını da kullanır. Robotik rehabilitasyon ve geleneksel fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemlerinin kombinasyonu, her hasta için kişiselleştirilmiş bir tedavi planı sunar.

Robotik rehabilitasyona ihtiyaç duyan hastalar için en sık sorulan sorulardan birisi, bunun maliyetinin ne kadar olduğudur. Robotik rehabilitasyon seanslarının fiyatları, terapi türü ve hastanın kullandığı robotik destekli cihaz veya giyilebilir cihazların türüne göre önemli ölçüde değişiklik gösterebilmektedir. Hastalar için gereken seans sayısı, hastanın durumuna göre farklılık gösterir. 

Ancak, robotik fizyoterapi yöntemleri, özellikle geleneksel terapinin yeterli olamayacağı nörolojik hastalıklar veya ciddi yaralanmalar yaşayan hastalar için çok değerlidir. 

Robotik rehabilitasyon ileri teknoloji ile profesyonel fizik tedavi ekibinin uzmanlığını birleştirerek iyileşme sürecini optimize eden rehabilitasyonun geleceğini temsil etmektedir. Bir inme, cerrahi müdahale veya kas-iskelet yaralanmasından dolayı tedaviye ihtiyaç duyuyorsanız, robotik fizyoterapi yöntemleri iyileşme sürecinizi hızlandırmak için gerekli hassasiyet, tutarlılık ve motivasyonu sağlayabilir.

Editör: Engin Çakar

Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.

Prof. Dr. Engin Çakar

Prof. Dr. Engin ÇAKAR, İnme ve Beyin Hasarı tedavisinde 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

Neden Biz?

Prof. Dr. Engin Çakar Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, felç, beyin hasarı, ağrı, diz hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa çözüm sunan teknolojik donanıma sahip bir merkezdir.

Sosyal Bağlantılar

Sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizi ve merkezimizi takip ederek haberdar olabilirsiniz.