Vazospazm (Damar Büzüşmesi) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Vazospazm veya damar büzüşmesi, beyindeki kan damarlarının geçici olarak daralması ve kan akışının azalması durumudur. Bu durum, İnme ( felç) benzeri semptomlar da dahil olmak üzere çeşitli nörolojik problemlere yol açabilir. Erken müdahale ve daha iyi sonuçlar için vazospazmın nedenleri, belirtileri, teşhisi ve tedavisi hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.

Vazospazm (Damar Büzüşmesi) Nedir?

Vazospazm, arterlerin kas duvarlarının kasılması nedeniyle kan damarlarının ani daralmasıdır. Bu durum en sık beyindeki arterlerde meydana gelir ve beyin dokusuna giden kan akışının ve oksijen miktarının azalmasına sebep olur.

Damar büzüşmesinin en yaygın nedenlerinden biri “subaraknoid kanamadır”. Bu, beynin etrafındaki alan ve beyni örten ince doku katmanları arasına kanama olması durumudur. Subaraknoid kanama geçiren kişilerin %30-70’inde günler veya haftalar içinde vazospazm gelişebilir. Kafa travması, migren ve bazı ilaçlar da beyin damarlarının daralmasına neden olabilir.

Vazospazm (Beyin Damar Büzüşmesi) Belirtileri Nelerdir?

Vazospazm belirtileri, damar büzüşmesinin şiddetine ve beyindeki hangi bölgelerin etkilendiğine bağlı olarak değişmektedir. En yaygın beyin damar büzüşmesi belirtileri şunlardır:

  • Şiddetli baş ağrısı: Aniden ortaya çıkan ve hastalarca tanımlanan yoğun bir baş ağrısıdır.
  • Vücudun bir tarafında güçsüzlük veya felç: Felce benzer şekilde genellikle vücudun bir yarımında görülen hareket ve koordinasyon kaybına yol açabilir.
  • Konuşma bozukluğu: Konuşmada pelteklik veya konuşulanı anlamada zorluk.
  • Görme değişiklikleri: Bulanık görme, çift görme veya bir veya iki gözde görme bozukluğu meydana gelebilir.
  • Zihinsel durum değişikliği veya bilinç bulanıklığı: Konsantrasyon kaybı, hafıza sorunları veya ani kişilik değişiklikleri.
  • Nöbetler: Bazı durumlarda vazospazm nöbetlere sebep olabilir.

Bu belirtiler diğer nörolojik hastalıklarla da örtüştüğünden, doğru teşhis ve tedavi için erken tıbbi değerlendirme önemlidir.

Vazospazm (Damar Büzüşmesi) Nasıl Teşhis Edilir?

Vazospazmın teşhisi, klinik değerlendirme ve görüntüleme yöntemlerinin birleşimiyle yapılır. Damar büzüşmesi olup olmadığını belirlemek için kullanılan yöntemler şunlardır:

  1.  Doppler Ultrason: Beyindeki kan akış hızını ölçen ağrısız bir testtir. Kan akış hızının artması vazospazm belirtisi olabilir.
  2. BT Anjiyografi veya MR Anjiyografi : Beyindeki kan damarlarını ayrıntılı bir şekilde gösteren görüntüleme yöntemleridir ve damar daralmalarının tespit edilmesine yardımcı olur.
  3. Nörolojik Muayene: Alanında Uzman Doktorlar; refleksler, kas gücü, denge ve koordinasyonu değerlendirerek vazospazm kaynaklı nörolojik problemin olup olmadığını değerlendirir. 

Bu tekniklerle erken teşhis sayesinde, geri dönüşü olmayan beyin hasarına yol açabilecek iskemi gibi komplikasyonların önlenmesi açısından kritik öneme sahiptir.

Damar Büzüşmesi Tedavisi

Damar büzüşmesi tedavisi hem önleyici hem de tedavi edici yaklaşımları içerir. Tedavinin temel amacı beyne yeterli kan akışını sağlamak ve iskemi gelişimini önlemektir

  • Kalsiyum Kanal Blokörleri: Bazı ilaçlar kan damarlarını genişletmek ve vazospazmın şiddetini azaltmak için kullanılır.
  • Kan basıncı kontrolü: Beyne yeterli kan akışı sağlamak için kan basıncının uygun seviyede tutulması gerekir.
  • Oksijen Tedavisi: Beyin dokusunun korunmasına yardımcı olmak için yeterli oksijen sağlanmalıdır.

Destekleyici Bakım – Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

  • Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon: Vazospazm nedeniyle nörolojik problemler yaşayan hastalar, hareket kabiliyetlerini ve kas gücünü geri kazanmak için kapsamlı rehabilitasyon merkezlerinde klasik rehabilitasyon hizmetlerine ek olarak Robotik rehabilitasyondan da faydalanabilir.
  • Yaşam Tarzı Değişiklikleri: Hipertansiyon, sigara kullanımı ve stresin kontrol altına alınması, vazospazmın tekrarını önleyebilir.

İlginizi Çekebilir: Robotik Rehabilitasyon Nedir?

Damar büzüşmesi (vazospazm), tedavi edilmediği takdirde yaşamı tehdit eden ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Erken belirtilerin fark edilmesi, yeni nesil tanı yöntemleri ve gelişmiş, kapsamlı tedavi yaklaşımları hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabilir. 

Süregelen araştırmalar, damar büzüşmesi belirtileri ile başa çıkmak ve hastalar için daha iyi tedavi yöntemleri geliştirmek adına yeni çözümler sunmayı amaçlamaktadır.

Editör: Engin Çakar

Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.

Prof. Dr. Engin Çakar

Prof. Dr. Engin ÇAKAR, İnme ve Beyin Hasarı tedavisinde 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

Neden Biz?

Prof. Dr. Engin Çakar Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, felç, beyin hasarı, ağrı, diz hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa çözüm sunan teknolojik donanıma sahip bir merkezdir.

Sosyal Bağlantılar

Sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizi ve merkezimizi takip ederek haberdar olabilirsiniz.