Felç geçiren hastaların iyileşme süreci; felcin nedenine, şiddetine, kişinin genel sağlık durumuna ve başka birçok faktöre göre farklılık göstermektedir. Felçli hastanın iyileşme süreci haftalar, aylar veya yıllar alabilir. Felçli hasta tamamen iyileşebilir, kısmen iyileşebilir veya bakıma muhtaç kalabilir. Bu nedenle tüm felçli hastalar için aynı iyileşme sürecinden bahsetmek mümkün değildir. Ancak yine de birçok felçli hasta benzer süreçlerden geçebilirler.
Beyin felci veya omurilik felcine neden olan durumlar şunlardır:
- Beyin kanaması, beyin damar tıkanıklığı, beyne pıhtı atması veya beyinde baloncuk oluşması nedeniyle gerçekleşebilen inme,
- Kafa travmaları, beynin oksijensiz kalması, beyin ödemi veya zehirlenme sonucu oluşabilen beyin hasarı,
- Beyin tümörüne bağlı meydana gelen beyin hasarı,
- Omurilik yaralanması, omurilik iltihabı veya omurilikteki çeşitli hastalıklar nedeniyle görülen omurilik felci.
Felçli hasta ve yakınları, tedavi sürecinde zaman zaman umutsuzluğa kapılabilirler. Böyle zamanlarda motivasyonu yüksek tutmak için daha önce felç geçirmiş ve iyileşmiş hastaların hikayelerini dinlemek fayda sağlayabilir. Felç geçiren ve kapsamlı fizik tedavi sonucu iyileşen bazı hastalarımızın başarı hikayelerini sizler için derledik:
Şarkı Söylerken Beyin Kanaması Geçirdi, 4 Ayda Yeniden Yürüyüp Şarkı Söylemeye Başladı
Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşayan 33 yaşındaki Eser Küçük, şarkı söylerken bir anda beyin kanaması geçirdi. Ölümle pençeleşirken kliniğimize getirilen Eser Küçük, 4 aylık kapsamlı fizik tedavi sonucunda ayağa kalktı yeniden şarkı söylemeye başladı.
Beyne Pıhtı Atması Sonucu Felç Geçiren Hüsnü Tako, Azimle Çalıştı ve Felci Yendi
Hüsnü Tako, beyne pıhtı atması ve beyin damar tıkanıklığına bağlı olarak sol tarafında felç gelişen bir hasta. Kliniğimize ilk geldiğinde kol ve bacaklarda az bir hareketi vardı ve büyük zorlukla yürümekteydi. 2 ay boyunca kapsamlı ve yoğun fizik tedavi programı uygulandı ve kol – bacak hareketlerinde gelişme sağlandı. Hüsnü Tako, yürümeyi yeniden öğrendi ve şu an da günlük hayatına bağımsız bir şekilde devam edebiliyor.
Omurilik İltihabına Bağlı Felç Geçiren Menekşe Hanım’ın Başarı Hikayesi
46 yaşındaki Menekşe Hanım, Omurilik iltihabı olan Transvers Miyelit hastalığına bağlı bacaklarda felç tablosu ile kliniğimize başvurdu. Kapsamlı nöro-rehabilitasyon programı ile önce yatak içi egzersizler ve kas gücünü artırmaya yönelik çalışıldı. Ardından robotik yatak ve yürüme robotu gibi cihazlar sayesinde yürümenin yeniden öğrenilmesi sağlandı. Menekşe Hanım şu anda kendi başına yürüyor ve günlük hayatına devam ediyor.
3 Defa Kalbi Durdu, Beyni Oksijensiz Kaldı. Hayata Geri Döndü!
Erhan Bey, tansiyona bağlı olarak kalp krizi geçirdi ve hastaneye kaldırıldı. 3 defa kalbi duran Erhan Bey, önce hayata geri döndürüldü. Ancak bu sırada beyni ciddi miktarda oksijensiz kaldı ve yaygın beyin hasarı gelişti. 2 buçuk ay yoğun bakımda kalan Erhan Bey, kliniğimize geldiğinde şuuru bulanıktı ve istemli fonksiyonları söz konusu değildi. Erhan beyin gelir gelmez tıbbi tedavisini düzenlemekle birlikte hızlı bir nörorehabilitasyon programı başlandı. Erhan Çakırgöz, tedaviler sonunda şimdi yürüyebiliyor ve hatta koşabiliyor!