Beyinde Baloncuk Oluşması – Beyin Anevrizması

Beyinde baloncuk oluşması olarak da bilinen beyin anevrizması nedir? Nasıl belirtiler verir ve tedavi yöntemleri nelerdir? Prof. Dr. Engin Çakar sizler için anlatıyor.

 

Anevrizma, bir atardamar duvarının zayıflaması ve zamanla dışa doğru balonlaşmasıdır. Balonlaşan kısım yırtılarak kanamaya neden olabilir.

 

Bu durum beyindeki atardamarda meydana gelirse beyin anevrizması veya halk tabiri ile beyinde baloncuk oluşması olarak adlandırılır. Beyin anevrizması olan birçok insan bu durumun farkında olmaz. Ancak anevrizma patlarsa beyin kanaması ve buna bağlı olarak beyin hasarı gelişebilir.

 

Beyin anevrizması patladığında beyin kanaması meydana gelir ve bu da hemorajik inme denilen duruma yol açar. Kanama ve oluşan ödem nedeniyle beyin dokuları hasar görür ve ölmeye başlar. Hastada felç belirtileri gelişebilir veya hasta komaya girebilir.

 

İlginizi çekebilir : “İnme (Felç) Belirtileri Nelerdir?

 

beyin anevrizması
Kaynak: webmd.com

 

Yırtılmamış Beyin Anevrizması Belirtileri

 

Beyinde oluşan küçük anevrizmalar herhangi bir şikayete neden olmayabilir. Birçok insan beyninde anevrizma oluştuğunun farkında değildir. Ancak daha büyük anevrizmalar beyin dokularına baskı yapabilir ve bazı şikayetlere yol açabilir:

 

  • Baş ağrısı
  • Denge bozukluğu
  • Konuşmada güçlük
  • Gözün üstünde veya arkasında ağrı
  • Çift görme veya görme kaybı gibi sorunlar
  • Yüzün bir tarafında uyuşma veya güçsüzlük

beyinde baloncuk oluşması belirtileri

 

Beyin Anevrizması Belirtileri

 

Beyinde oluşan baloncuk (anevrizma) patladığında ani ve şiddetli bir baş ağrısı meydana gelebilir. Kişiler bu ağrıyı bildikleri en şiddetli ağrı şeklinde tanımlayabilirler. Ayrıca beyin anevrizması kanadığında şu belirtiler ortaya çıkabilir:

 

  • Bilinç bulanıklığı veya bilinç kaybı
  • Nöbet geçirme
  • Bulanık veya çift görme
  • Boyun bölgesine yayılan ağrı veya sertlik
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Vücudun bir tarafında aniden gelişen güçsüzlük

Kendinizde veya bir yakınınızda buna benzer belirtiler oluştuğunda acilen bir sağlık kurumuna başvurmanız gerekir. 

 

Beyin Anevrizması Risk Faktörleri Nelerdir?

 

Beyin Anevrizması Risk Faktörleri Nelerdir?

 

Beyinde baloncuk oluşmasını etkileyen bazı risk faktörleri mevcuttur. Değiştirilemeyen risk faktörleri yaş, aile öyküsü ve cinsiyettir:

 

  • Beyin anevrizmaları çoğunlukla 40 yaş üzeri kişilerde görülür,
  • Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere oranla daha fazladır,
  • Ailede beyin anevrizması öyküsü olan kişilerde görülme oranı daha yüksektir.

Bazı risk faktörleri ise değiştirilebilir ve böylece beyin anevrizması riski azaltılabilir. Değiştirilebilir risk faktörleri genel sağlık durumu ve yaşam tarzıdır. Damar sertliği (ateroskleroz) ve yüksek tansiyon (hipertansiyon) beyin anevrizması riskini artırır. Dolayısı ile bu kişiler düzenli doktor kontrolünde olmalı ve kendilerine verilen tedaviye uyum sağlamalıdır. Ayrıca aşırı içki içmek, sigara kullanımı ve yasa dışı uyuşturucu madde kullanımı da beyin anevrizması riskini artırır.

 

İlginizi çekebilir : “İnme Geçirme Riskini Azaltan 9 Madde

 

 

Beyinde Baloncuk Oluşması Nasıl Tedavi Edilir?

 

Yırtılmamış beyin anevrizmalarının tedavisi, baloncuğun patlama ihtimalinin olup olmadığına bağlıdır. Anevrizmanın patlama olasılığı baloncuğun nerede oluştuğuna ve boyutuna; kişinin yaşına, genel sağlık durumuna ve aile geçmişine bağlıdır.

 

Anevrizmanın patlama olasılığı düşükse, doktorunuz bunu takip edebilmek için düzenli kontrollere gelmenizi isteyebilir. Bu sırada kilo vermek, daha sağlıklı beslenmek ve genel sağlık durumunuzu iyileştirmeye yönelik değişimler yapmanız gerekebilir. Anevrizmanın patlama olasılığı yüksek ise bunu önlemek için girişimsel tedaviler gerekebilir.

 

Patlamış beyin anevrizmalarının tedavisi iki farklı şekilde olabilir: Açık beyin ameliyatı veya girişimsel yöntem. Doğru tedavi yöntemini seçmek için anevrizmanın boyutu, şekli ve bulunduğu yer göz önünde bulundurulur.

 

Beyinde oluşan anevrizmanın patlaması ve oluşan beyin kanaması, kişide beyin hasarına ve felç tablosuna neden olabilir. Acil tıbbi müdahaleler yapıldıktan ve kişinin genel durumu stabil hale geldikten sonra kişinin felç kalmasını önlemek için en erken dönemde fizik tedavi rehabilitasyon uygulamaları başlanır.

 

Beyin Kanaması Sonrası İyileşme Süreci ve Felç Tedavisi Hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayın

 

Referans: webmd.com

Engin Çakar

Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.

Sosyal Bağlantılar

Sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizi ve merkezimizi takip ederek haberdar olabilirsiniz.

Neden Biz?

Prof. Dr. Engin Çakar Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, felç, beyin hasarı, ağrı, diz hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa çözüm sunan teknolojik donanıma sahip bir merkezdir.

Prof. Dr. Engin Çakar

Prof. Dr. Engin ÇAKAR, İnme ve Beyin Hasarı tedavisinde 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.