Bel Ağrısı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Omur kemiklerinden meydana gelen omurga, vücudun temel desteğidir. Hem vücudumuzu dik tutacak kadar sabit hem de birçok yöne hareket edebilecek kadar esnek yapıda olması gerekir. Omurgamız kemikler, kaslar, tendonlar, bağlar ve diskler yardımıyla bu özellikleri sağlar. Ancak bu özellikler nedeniyle de birçok insanın zaman zaman boyun, sırt ve bel bölgesinde ağrı yaşamaları şaşırtıcı değildir.

Bel ağrısı en sık karşılaşılan kas – iskelet sistemi problemlerinden biridir. Yapılan araştırmalara göre her 5 kişiden 4’ü hayatının en az bir döneminde bel ağrısı yaşıyor. Bel ağrısı kaslardan, tendonlardan, fıtıklaşmış disklerden ve omurgadaki çeşitli yapılardan kaynaklanabilir.

Bel Ağrısı Neden Olur?

  • Sandalyede yanlış oturmak, duruş bozukluğu ve kötü postür
  • Aynı hareketi çok tekrarlı yapmak ve aşırı kullanım
  • Eşyaları dikkatsizce itmek, çekmek veya kaldırmak sıklıkla bel ağrısını ortaya çıkartan davranışlardır.

Bel Fıtıkları

Bel ağrısının en yaygın nedenlerindendir. Sıklıkla L4-L5 ve L5-S1 omurları arasında bel fıtığı meydana gelir. Daha detaylı bilgi için L4-L5 Bel Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi hakkında veya L5-S1 Bel Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi hakkında yazdığımız yazıları okuyabilirsiniz.

Kas Spazmları

Bel ağrısının en sık nedenlerinden biri de kas spazmları veya gergin kas bantlarıdır. Omurgamız etrafında yer alan derin kaslar omurgayı sağlamlaştırır ve omurga hareketliliğine katkı sağlar. Bel bölgesindeki derin kasların kötü postür, aşırı kullanım veya yanlış hareket nedeniyle kasılması ve gevşeyememesi bel ağrısına neden olur. Kas spazmına bağlı bel ağrıları genellikle bıçak saplanması gibi hissedilir.

Artmış Lordoz

Omurgamız, yandan bakıldığında S şeklindedir. Boyun ve bel bölgesinde lordoz dediğimiz doğal çukurluk, sırt bölgesinde ise kifoz dediğimiz doğal eğrileşme bulunur. Bu doğal eğrilerin artması çeşitli problemlere neden olabilir. Örneğin bel bölgesindeki eğriliğin artması (hiperlordoz) bel ağrısına ve çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Bel bölgesindeki kaslar, karın kasları ve kalça kasları zayıfladığında sıklıkla hiperlordoz ile karşılaşmaktayız. Ayrıca topuklu ayakkabı giymek de hiperlordoza neden olur.

Kireçlenme

Bel omurlarındaki eklemlerde oluşan kireçlenme (osteoartrit), eklem kıkırdağını aşındırdığında bel ağrısına neden olabilir. Daha detaylı bilgi için Osteoartrit – Eklem Kireçlenmesi yazımızı okuyabilirsiniz.

Yaralanmalar

Temas sporları, kazalar ve düşmelerden kaynaklanan yaralanmalar kas spazmlarından, bel fıtıklarına veya omurlarda kırıklara kadar birçok farklı soruna yol açabilirler.

Hamilelik

Hamilelik de bel ağrısına neden olabilir. Hamilelikte kilo alımı ve ağırlık merkezinin öne kayması ile omurgaya binen yük miktarı artar. Hamilelikteki hormonal değişimler de kilo alımı ile birlikte bel ağrısına neden olabilir. Detaylı bilgi için Hamilelikte Bel Ağrısı Nasıl Olur? Nasıl Geçer? yazımızı okuyabilirsiniz.

bel ağrısında ne zaman doktora görünmeli

Bel Ağrısında Ne Zaman Doktora Başvurmalı?

Bel ağrıları genellikle basit nedenlerden kaynaklanırlar ve birkaç gün içinde kendiliğinden geçerler. Ancak aşağıdaki durumlar bel ağrınızın ciddi bir sorundan kaynaklandığını işaret ediyor olabilir:

  • Birkaç gün istirahate rağmen geçmeyen bel ağrısı,
  • Bir travma sonrasında oluşan bel ağrısı,
  • Aşırı şiddetli bel ağrısı,
  • Bacaklarda uyuşma ve karıncalanma hissi,
  • Bacaklarda kas güçsüzlüğü,
  • Tuvalet tutamama

Bu belirtiler hemen doktora görünmenizi gerektirir. Doktorunuz sizi muayene ettikten sonra bel ağrınıza neden olan hastalığın tanısını koymak için çeşitli testler, röntgen filmi, MRG veya BT isteyebilir.

Bel Ağrısı Tedavisi

Bel ağrısında herkese uygun tek bir tedavi programı yoktur. Her bel ağrısının nedeni ve tedavisi kişiye özeldir. Bu nedenle bel ağrısı tedavisinde alanında uzman bir fizik tedavi rehabilitasyon hekimine muayene olmanız gereklidir. Hekim, gerekli testleri yaptıktan sonra size uygun tedaviyi belirler. Bu tedavi fizyoterapist eşliğinde egzersiz, elektroterapi uygulamaları, korse kullanımı, ilaç tedavisi, enjeksiyon tedavisi veya cerrahi tedaviyi içerebilir.

Sanılanın aksine yatakta uzun süre istirahat etmek fayda sağlamaz, aksine zarara yol açar. Uzamış istirahat bel bölgesindeki kasların daha da zayıflamasına neden olacak ve hareketsizlik uzadıkça hareket etme korkusu gelişecektir. Çözüm genellikle ilk günlerden itibaren kişiye özel planlanmış düşük yoğunluklu ve ağrıya yol açmayan egzersizlerdir.

bel ağrısında sıcak uygulama

 

Ağrının nedenine göre sıcak veya soğuk uygulamalar, ağrı kesici elektrik akımı uygulamaları (TENS), bel bölgesi derin kaslarını güçlendirmeye yönelik elektrik stimülasyonu uygulamaları bel ağrısını tedavi etmek için kullanılabilir. Ayrıca masaj, manuel terapi ve akupunktur gibi teknikler de tercih edilebilir.

Egzersiz ve fizik tedavi uygulamaları ile geçmeyen bel ağrılarında korse kullanımı, oral ilaç tedavileri, ilaç enjeksiyonları veya ameliyat seçeneği gündeme gelebilir.

Bel Ağrısını Önlemek Mümkün Mü?

Evet! Bel ağrısı omurga etrafındaki kasları güçlü ve esnek tutmaya yardımcı egzersizlerle büyük ölçüde önlenebilir. Duruşunuzu kontrol etmek ve düzeltmek, çalışma masanızı ve sandalyenizi düzgün duruşa uygun olacak şekilde düzenlemek ve kullanıyorsanız sigarayı bırakmak bel ağrısını önlemeye yardımcı olur.

Referans: webmd.com

Editör: Engin Çakar

Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.

Prof. Dr. Engin Çakar

Prof. Dr. Engin ÇAKAR, İnme ve Beyin Hasarı tedavisinde 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

Neden Biz?

Prof. Dr. Engin Çakar Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, felç, beyin hasarı, ağrı, diz hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa çözüm sunan teknolojik donanıma sahip bir merkezdir.

Sosyal Bağlantılar

Sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizi ve merkezimizi takip ederek haberdar olabilirsiniz.