Bel Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi

Bel fıtığı, en sık L4-L5 ve L5-S1 seviyelerinde görülür. Bel fıtığında bel ağrısı ve bel tutulmasının yanı sıra sinir köküne bası olması durumunda bazı nörolojik belirtiler de görülebilir. Bel fıtıkları MR raporlarında “bulging”, “protrüzyon”, “ekstrüde herni”, “sekestre herni” gibi ifadelerle tanımlanabilirler.

Bel bölgemizde 5 adet omur kemiği bulunur. Bunlar L1, L2, L3, L4 ve L5 olarak isimlendirilirler. Bel omurlarının hemen altında ise sakrum kemiği yer alır. Omurlarımız arasında yükü absorbe eden diskler bulunur. Bu disklerin çeşitli nedenlerle bulundukları konumdan arkaya doğru taşmalarına ise fıtık adı verilir.

  • L4-L5 bel fıtığı, L4 omuru ile L5 omuru arasındaki diskin fıtıklaşmasını ifade eder.
  • L5-S1 bel fıtığı ise, L5 omuru ile sakrum arasındaki diskin fıtıklaşmasıdır.

Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

bel fıtığı belirtileri

Bel fıtığında en yaygın belirti bel ağrısı ve tutulmadır. Fıtığın sinire bası yapması durumunda, seviyeye göre çeşitli nörolojik belirtiler görülebilir. Ağrı ve uyuşma hissi belden kalçaya ve dizin arkasına, hatta ayak tabanına kadar yayılabilir.

L4-L5 bel fıtığında: 

  • Ayak başparmağını yukarı çekememe,
  • Topuklar üzerinde yürüyememe,
  • Kalçayı yana açma hareketinde zorlanma,
  • Ayak üstünde his kaybı ve
  • Siyatik belirtileri görülebilir.

L5-S1 bel fıtığında ise:

  • Ayağı dışa döndürme ve aşağı bastırmada güçsüzlük,
  • Ayak küçük parmak tarafında uyuşma ve his kaybı,
  • Uzanırken bacağı düz kaldırınca belden bacağa doğru yayılan ağrı gibi belirtiler görülebilir.

Bel Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir?

bel fıtığı tedavisi

Bel fıtıklarının büyük çoğunluğu ameliyatsız tedavi edilebilir. Aktif istirahat, ilaçlar, fizik tedavi, manuel terapi ve enjeksiyonlar bel fıtığı tedavisinde kullanılabilir.

Aktif istirahat, kişinin zorlayıcı aktivitelerden kaçınması ancak yatağa bağımlı kalmaması anlamına gelir. Bel fıtığında özellikle şiddetli ağrı yaşanan dönemde beli zorlayan ve ağrıyı şiddetlendiren hareketlerden kaçınmak gerekir. Gündelik hayatta sizi zorlamayan hafif ev işleri ve kısa yürüyüşlere devam edebilirsiniz.

İlaç tedavisi, ağrılı dönemin rahat geçmesini sağlayabilir. Ağrı kesici, ödem giderici ve kas gevşetici ilaçlardan biri veya birkaçı kullanılabilir. Sinir basısına bağlı şiddetli ağrılarda nöropatik ağrı ilaçları kullanmak gerekebilir.

Korse kullanımı ağrılı dönemde fayda sağlasa da uzun süreli kullanımı bel kaslarında zayıflamaya ve bel bölgesindeki sorunların kronikleşmesine yol açabilir. Bu nedenle doktor kontrolünde kullanılması tavsiye edilir.

Fizik tedavide sıcak ve soğuk uygulamalar, ultrason, tens, elektrik stimülasyonu ile kas güçlendirme, traksiyon, masaj, manuel terapi ve kişiye özel egzersizler kullanılabilir. Bel kaslarını kuvvetlendiren ve gerekli kasları esneten bir egzersiz programı bel fıtığına bağlı ağrıları önlemede oldukça etkilidir.

Fizik tedaviye rağmen şikayetlerde rahatlama sağlanamaz ise iğne tedavileri uygulanabilir.

Bel fıtığı tedavisinde ameliyat dışı yöntemler fayda sağlamaz ise veya hastada ilerleyici kas gücü kaybı, his kaybı, idrar ve dışkı kaçırma gibi şikayetler mevcutsa ameliyat seçeneği gündeme gelir.

Editör: Engin Çakar

Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.

Prof. Dr. Engin Çakar

Prof. Dr. Engin ÇAKAR, İnme ve Beyin Hasarı tedavisinde 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

Neden Biz?

Prof. Dr. Engin Çakar Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, felç, beyin hasarı, ağrı, diz hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa çözüm sunan teknolojik donanıma sahip bir merkezdir.

Sosyal Bağlantılar

Sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizi ve merkezimizi takip ederek haberdar olabilirsiniz.