Beyin Tümörü

Beyin Tümörü Nedir?

Beyin tümörü beyinde anormal hücrelerden oluşan bir kitledir. Beyin tümörleri iyi huylu (benign) veya kötü huylu (malign) olabilir. Kötü huylu beyin tümörleri kanserdir. Beyinde oluşan iyi huylu tümörler, vücudun diğer yerlerindeki iyi huylu tümörlere kıyasla daha tehlikelidir. İyi huylu beyin tümörleri kişide sakatlığa hatta ölüme dahi yol açabilir. Bunun nedeni beynin kafatası içinde kapalı bir kutuda bulunması ve fazladan oluşan dokunun basınç etkisiyle sorunlara neden olmasıdır.

https://engincakar.com/wp-content/uploads/2024/07/beyin-tumoru.jpg

İyi huylu tümörler küçükse ve büyüme göstermiyorsa bazen sadece takip edilir. Ancak kafa içi basıncı arttırma, beyin ödemi ya da beyin fıtığına yol açma riski varsa ameliyat edilebilirler. Ameliyat iyi huylu beyin tümörlerinde tam bir iyileşme sağlayabilir. Kanserleşen tümörlerde ise çevre dokulara ya da vücudun başka yerlerine yayılma söz konusudur. Bu nedenle tek başına ameliyat ile tedavi edilemeyebilir. Radyoterapi veya kemoterapi de sıklıkla uygulanır.

İlginizi Çekebilir: Beyin Tümörü Tipleri

Beyin Tümörü için Risk Faktörleri

  • Aile öyküsü: Tüm kanserlerin %5-10’u kalıtımsaldır. Ailesinde birden fazla kişide beyin tümörü olanlar genetik danışmanlık açısından doktora başvurabilir.
  • Yaş: Çoğu beyin tümörünün görülme sıklığı yaşla beraber artar.
  • Irk: Beyaz ırkta Afrikalılara kıyasla daha sık görülür.
  • Kimyasallara maruziyet
  • Radyasyon maruziyeti

Beyin Tümörü Belirtileri

https://engincakar.com/wp-content/uploads/2024/07/beynin-oksijensiz-kalma-belirtileri.jpg

Belirtiler tümörün yerine ve büyüklüğüne göre değişir. Bazı tümörler direkt beyin hasarına yol açarken diğerleri kitle etkisi ile çevre beyin dokusu üzerindeki basıncı arttırması ile sorun oluşturur.

Sık Görülen Belirtiler:

  • Baş ağrısı: Beyin tümörünün yol açtığı baş ağrısı sabah uyanınca en şiddetlidir. Uyurken ortaya çıkabilir; öksürürken, hapşırırken veya egzersiz sırasında kötüleşebilir.
  • Kusma,
  • Bulanık görme, çift görme,
  • Bilinç bulanıklığı,
  • Nöbet,
  • Yüzün bir yarısında, kol veya bacakta kuvvetsizlik, uyuşma,
  • Bilişsel fonksiyonlarda değişiklik

Ayrıca hafıza kaybı, sakarlık, yazma veya okumada zorlanma, işitme, koku, tat duyularında farklılık, yutma bozukluğu, baş dönmesi, elde titreme, denge bozukluğu, yürüme güçlüğü, kişilik değişikliği, mesane veya bağırsak kontrolünde bozulma, göz hareketlerinde kısıtlılık, göz bebeklerinde asimetri gibi çok çeşitli şikayet ve bulgular görülebilir.

Beyin Tümöründe Tanı

Tanı şikayetlerin sorgulanması, fizik muayene, laboratuvar tetkikleri ve görüntüleme yöntemleri ile konulur. Beyin BT ve kraniyel MR kafa içi kitleleri göstermede kullanılan başlıca tekniklerdir.

Beyin Tümörü Tedavisi

https://engincakar.com/wp-content/uploads/2024/07/lokomat.jpg

Tümörün tipi, büyüklüğü, yerleşimi ve kişinin genel sağlık durumu tedavi şeklini belirler.

Tedavi çoğu zaman ameliyat içerir. Amaç sağlıklı beyin dokusuna zarar vermeden tümörün tamamını veya olabildiğince büyük bir kısmını çıkarmaktır. Bu açıdan tümörün bulunduğu yer ne kadar müdahale edilebileceğini belirler. Sekonder beyin tümörleri orijin aldıkları kanserlerin önerilen tedavi rehberlerine göre tedavi edilir. Ameliyat radyoterapi ve kemoterapi ile kombine şekilde kullanılabilir.

Ameliyat sonrası kişinin karşı karşıya kaldığı fonksiyonel kısıtlılıkları aşmak için fizik tedavi ve rehabilitasyon gerekir.

Dr. Engin Çakar

Bize Ulaşın

Telefon
+90 542 215 80 80

Sizi Arayalım

İletişim formunu doldurarak bize kolayca ulaşabilirsiniz. Ekibimiz kısa süre içerisinde bilgilendirmek üzere sizi arayacaktır.

Prof. Dr. Engin Çakar

Prof. Dr. Engin ÇAKAR, İnme ve Beyin Hasarı tedavisinde 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

Neden Biz?

Prof. Dr. Engin Çakar Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, felç, beyin hasarı, ağrı, diz hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa çözüm sunan teknolojik donanıma sahip bir merkezdir.

Sosyal Bağlantılar

Sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizi ve merkezimizi takip ederek haberdar olabilirsiniz.