Beyne Pıhtı Sonrası Felç Düzelir mi? Pıhtı Sonrası Fizik Tedavi

Beyinde gerçekleşen bir pıhtı, serebral tromboz veya emboli olarak bilinmektedir. Pıhtının ilerlemesi ile İnme – felç gelişebilir. Bu durum, bir kan pıhtısının beyne kan sağlayan bir arteri tıkaması ve oksijen – besin eksikliği sebebi ile beyin hücrelerinin ölmesiyle gelişir. Beyin hasarının büyüklüğü ve etkilenim yeri İnme hastalarının sağlık durumunun ciddiyetini belirlemede önemlidir. 

Beyne Pıhtı Atması Nedir? 

Beyinde bir pıhtı, ateroskleroz (atardamarların sertleşmesi), kalp rahatsızlıkları ve dolaşım bozukluğu gibi çeşitli sebeplerden dolayı oluşabilir. Bunun sonucunda bireylerde kalıcı yada geçici fonksiyon kayıpları meydana gelebilir. Erken müdahale oldukça önemlidir.

Beyinde Pıhtı Atması Sonrası Felç 

Beyinde gerçekleşen bir pıhtı kan akımını engellediğinde, etkilenen beyin bölgesi düzgün çalışma yeteneğini kaybeder ve potansiyel olarak İnmeye yol açar. Bu durum hemipleji (vücudun bir tarafında felç) veya hemiparezi (vücudun bir tarafında zayıflık) olarak ortaya çıkabilir. 

Beyne Pıhtı Atması Sonrası Oluşan Felç Düzelir mi? 

Beyne pıhtı atması sonrasında yapılacak olan erken müdahale hayati önem taşımaktadır. Hayati risklerin geçmesi ile birlikte kişi en erken dönemde kapsamlı bir rehabilitasyon programına alınmalıdır. Beyin kendini yenileyebilme yeteneğine sahiptir. Buna tıp alanında plastisite denir. Pıhtının yeri, müdahalenin zamanı, kişinin yaşı ve daha önceki hastalıkları iyileşmenin seyrini etkileyebilmektedir.

Kapsamlı bir nörorehabilitasyon programı ile, bireyler erken dönemde kaybetmiş oldukları fonksiyonların iyileştirilmesinde desteklenmelidir. Kapsamlı rehabilitasyon merkezlerinde kişiye özel planlanan tedavilerde klasik fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarına ek olarak Robotik Rehabilitasyon tedavisi ile de hastalar desteklenmektedir.

Robotik rehabilitasyon cihazlarında bulunan sanal gerçeklik entegrasyonu ile hastalara tekrarlı hareketler ile sanal gerçeklik girdisi beyinde daha iyi algılanarak kasların yeniden kasılabilme yeteneğinin hatırlanması hedeflenmektedir.

Pıhtı Atması Sonrasında Fizik Tedavi

Beyin pıhtısı sebebi ile gelişen İnme –  felç geçiren bireylerin kapsamlı rehabilitasyonunda fizik tedavi oldukça önemlidir. Fizik tedavinin en temel hedefleri arasında hareketliliğin, gücün, dengenin ve koordinasyonun geliştirilmesi ile hastaların yaşam kalitelerinin artırılması yer alır. 

Bireyler, yoğun bakımı sürecini atlatıp, hayati riskleri de geride bıraktıklarında kapsamlı bir fizik tedavi kliniğine transfer olmalıdır. Alanında Uzman Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hekimi ve ekibinin değerlendirmeleri sonucunda hastaya uygun olacak tedavi planı belirlenmelidir. 

Hastanın ihtiyaçlarına göre İş – Uğraşı terapisi, fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri, dil – konuşma terapisi, yutma rehabilitasyonu, solunum terapisi gibi kapsamlı terapi yöntemleri ile hastalar desteklenmelidir.

İlginizi Çekebilir: Alter G Yerçekimsiz Yürüme Platformu

Yenilikçi, teknoloji tabanlı tedaviler İnme hastaları için oldukça faydalıdır. Robotik rehabilitasyon adı altında hizmet verilen bu yöntemler ile bireyler sanal gerçeklik sayesinde beynin kendini yenileme yeteneği desteklenerek, fonksiyonlarının artırılması hedeflenmektedir.

Erken dönemde, dolaşımın desteklenmesi, hastanın farkındalığının artırılması adına Robotik Yatak sistemi ile hasta dik pozisyona getirilir. Robotta bulunan ayakçıklar sayesinde hastanın yere basma hissi desteklenerek artırılması hedeflenir.

Bunun devamında klasik fizik tedavi yöntemleri ile hastanın gövde stabilizasyonu, denge ve koordinasyon yeteneği desteklenerek tedavi kapsamlaştırılır. Yürüme Robotu sayesinde hastalar en güvenli ortamda adım alma, yürüme bilincinin artırılması desteklenir. Böylece hastalar robot desteği ile doğru yürüme paternine erişerek, yürüme kalitesi desteklenir.

Hastaların ihtiyaçları arasında el – kol kullanımının artırılmasında da Robotik Rehabilitasyon programlarından destek alınır. El – kol robotu ile hastaların ince ve kaba motor becerilerinin geliştirilmesi ve günlük yaşamda İhmalinin azaltılması adına desteklenir.

İlginizi Çekebilir: İnme Hastalarında Gelişebilen Komplikasyonlar Nelerdir?

Hastaların desteksiz yürüme prgoramına geçildiğinde denge ve koordinasyonun devamlılığının sağlanması için Yerçekimsiz Yürüme Bandı oldukça etkilidir. Hastalar yer çekiminin elümine edildiği ortamda Uzay Yürüyüşü olarak tariflediği şekilde yürüyerek, yürüme fonksiyonlarının geliştirilmesi desteklenir.

Hastaların düşme risklerinin en aza indirilmesi, tedavi veriminin artırılması ve düşmeye bağlı oluşabilecek travmatik risklerin engellenmesi adına oldukça önemlidir. Kapsamlı rehabilitasyon merkezlerinde bulunan, sanal gerçeklik entegrasyonlu Denge cihazı ile hastaların dengede kalma kabiliyetinin artırılması hedeflenmektedir.

Beyne Pıhtı Atması Sonucu Erken Müdahale ve Düzenli Tedavinin Önemi

İnme sonrası optimal iyileşme için erken müdahale çok önemlidir. Kapsamlı fizik tedaviye mümkün olan en kısa sürede başlamak, kaybedilen fonksiyonların yeniden kazanılması için önemlidir. Ancak iyileşme çoğu zaman sürekli çaba gerektiren uzun vadeli, sabır gerektiren bir süreçtir. 

İlginizi Çekebilir:  Robotik Rehabilitasyon Nedir?

Pıhtı Atması Sonrası Duygusal ve Psikolojik Desteğin Önemi

Pıhtı atması sonrası felç gelişen bireylerde psikolojik destek oldukça önemlidir. Fizik tedavi sadece fiziksel iyileşmeden ibaret değildir; aynı zamanda İnme hastalarının duygusal ve psikolojik sağlığına da etki eder. İnme tedavisi uzun süreli bir sabır gerektirir. Hastalar duygusal olarak bu süreçte zorlanabilmektedir. Gerekli sosyal ve psikolojik destek ile bu zorlu süreç daha kolay sürdürülebilir hale gelebilir.

Bu makale İstanbul Rehabilitasyon Akademisi Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.

Engin Çakar

Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.

Prof. Dr. Engin Çakar

Prof. Dr. Engin ÇAKAR, İnme ve Beyin Hasarı tedavisinde 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

Neden Biz?

Prof. Dr. Engin Çakar Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, felç, beyin hasarı, ağrı, diz hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa çözüm sunan teknolojik donanıma sahip bir merkezdir.

Sosyal Bağlantılar

Sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizi ve merkezimizi takip ederek haberdar olabilirsiniz.