Hemipleji, “hemi” ve “plegia” kelimelerinden türetilmiş tıbbi bir terimdir. Eski Yunanca “hemi” yarım, “plegia” ise felç anlamlarına gelmektedir. Buna bağlı olarak hemipleji; Vücudun bir yarımını etkileyen kısmi felç olarak genellenebilir.
Hemipleji, beyinde vücudun bir yarımının motor kontrolünü sağlayan bölgenin zedelenmesi ile oluşur. Beynin sol yarım küresi vücudun sağ tarafını, sağ yarım küre ise vücudun sol tarafını kontrol eder. Buna bağlı olarak beynin sol tarafı etkilenen bir kişinin vücudunun sağ tarafında felç bulguları görülmektedir.
Hemipleji, vücudun bir tarafında ani başlayan şiddetli güçsüzlük ile karakterize edilen nörolojik, acil tıbbi müdahale gerektiren bir sağlık problemidir. Genellikle beyin veya omurilikte meydana gelen hasarlardan kaynaklanmaktadır. Bu durumun en yaygın sebepleri arasında İnme, Travmatik Beyin Hasarı gibi durumlarda rastlanmaktadır.
İlginizi Çekebilir: İnme Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Hemipleji, bireylerin günlük yaşam aktiviteleri önemli ölçüde etkiler. Motor kontrol kaybı, spastisite, denge ve koordinasyon bozukluğu, bazı vakalarda duyusal problemler, konuşma güçlüğü, bilişsel problemler de beraberinde görülebilir.
Hemipleji’nin şiddeti, etkilenim durumuna bağlı olarak kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Hemipleji belirtilerinde erken müdahale hayati öneme sahip olduğundan felç belirtilerini tanımak çok önemlidir.
Hemipleji Nasıl Tedavi Edilir ?
Hemipleji hastaları, en erken dönemde tıbbi destek almalıdır. Yoğun bakım sürecini atlatıp, hayati riski ortadan kalkan hastaların en erken dönemde Kapsamlı Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon programına alınmalıdır.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hekimleri tarafından değerlendirilen hastalar, “Kişiye Özel” Fizyoterapi programına başlatılır. Hemipleji tedavisi Kapsamlı Nörorehabilitasyon Merkezleri’nde multidsipliner bir ekip tarafından hastalara uygulanır.
Kapsamlı Nörorehabilitasyon programlarında klasik rehabilitasyon uygulamalarını destekleyici olarak Sanal Gerçeklik Tabanlı Robotik Rehabilitasyon araçlarından faydalanılır. Robotik cihazlarda bulunan sanal gerçeklik ile beyin tekrarlı hareketi, bir amaca bağlı olarak gerçekleştirip, bireyin kaybettiği fonksiyonları geri kazanabilmesi desteklenir.
Hastalar, ihtiyaçlarına göre Konuşma – Yutma Terapisi, Solunum Terapisi, İş – Uğraşı Terapisi (Ergotertapi), Robotik Rehabilitasyon, Pelvik Taban Terapisi, Fizyoterapi Ajanlarının kullanımı gibi kişiye özel programa alınıp gelişimleri Kapsamlı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezlerince desteklenir.
Robotik Rehabilitasyon; hastaların durumlarına göre planlanır. Erken dönemde hastaların dolaşım probleminin düzelmesi, farkındalığının artırılması için Robotik Yatak Desteği ile dik bir pozisyona getirilir. Bu dik pozisyonun açısı, hastanın tolerasyonuna göre giderek artırlır.
El -Kol Kullanımında fonksiyon kaybı yaşayanlar için El -Kol Robotu ( Armeo Power)’ndan faydalanılır. Robotik cihazlara ek olarak hastalar klasik fizyoterapi yöntemleri ile de gelişimleri konusunda desteklenir.
Hastaların yürüme çalışmalarını, sanal gerçeklik entegrasyonu olan Yürüme Roboyu (Lokomat) ile desteklenerek, doğru ve dengeli yürüme paterni üzerine çalıştırılır.
Günlük yaşamlarında kısmi bağımlı ve tam bağımsızlığa ulaşan hastalar, Yürüme evresine ulaşmış, yürüme paterni düzelmiş hastalarla Uzay yürüyüşü olarak nitelendirilen Yer Çekimsiz Yürüme Robotu ( Alter G) ile desteklenebilir. Bunların devamında kişinin ihtiyacına bağlı olarak, Dengeli ve koordineli bir şekilde yürüme evresine gelmiş bireyler ile sanal gerçeklik ile kombine edilmiş Bilgisayarlı Denge Cihazlarında denge ve koordinasyonları üzerine çalışılabilir.
Unutulmamlıdır ki, erken teşhis ve tedavi hastaların bağımsızlıklarını kazanmalarında çok önemli bir rol oynar. Bu dönemde alınan Kapsamlı Fizik Tedavi Hizmetleri ile hastalar bilimsel, güncel yöntemlerle çalıştırılarak bu bağımsızlık hedefi desteklenir.
İlginizi Çekebilir: Yatılı – Kapsamlı Fizik Tedavi Nasıl Olur?