Üye Ol

İnme – Felç Hastalarının Yakınları Nelere Dikkat Etmeli?

İnme tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler

İnme – felç geçiren hastalarda tedavi süreci sabır gerektirir. İnme rehabilitasyonunun en önemli parçalarından biri de rehabilitasyon ekibi ile hasta yakınları arasındaki iletişim ve birlikteliktir. İnme rehabilitasyonu bir ekip işidir ve bu ekipte sağlık profesyonellerinin yanı sıra hasta yakınları da önemli role sahiptir.

 

Tedavi sürecinde rehabilitasyon ekibi ve hasta yakınları arasında etkin bilgi aktarımı ve iş birliği sağlandığında, başarılı bir tedaviye ulaşmak daha kolay olacaktır. Bu yazımızda, inme – felç geçiren hastaların yakınlarının nelere dikkat etmeleri gerektiğini paylaşacağız.

 

İlginizi Çekebilir : İnme – Felç Tedavisi

 

1. Bakım Planı Oluşturma

 

İnme hastalarında bakım planı oluşturma

 

İnme hastalarının ihtiyaçları benzersizdir. Her hastanın ihtiyacı kendi durum ve fonksiyonlarına göre değişebilir. Bu nedenle kapsamlı rehabilitasyon programı kişiye özel olarak hazırlanmaktadır. Aileler, rehabilitasyon sürecinde hastanın fiziksel, bilişsel ve duygusal yönlerini ele alan kişiselleştirilmiş bakım planı oluşturmak için fizik tedavi ve rehabilitasyon ekibi ile işbirliği yapmalıdır.

 

2. Tutarlılık

 

Rehabilitasyon sürecinde, hastaya özel hazırlanmış tedavi planının tutarlılığı ve sürdürülebilirliği çok önemlidir. Hastaların hastane seanslarında ve evde verilen egzersizlerinde devamlılığı sağlamaları konusunda hasta yakınlarının payı büyüktür. Hasta yakınları, hastayı kendine özel hazırlanan rehabilitasyon planına uymaları konusunda teşvik etmelidir.

 

Aile bireylerinin desteği ve motivasyonu hastanın rehabilitasyona olan güven ve bağlılık duygusunu önemli ölçüde etkileyebilir.

 

3. İletişim

 

 

Etkili bir iletişim dili çok önemlidir. Ailelerin duydukları herhangi bir olumsuzluğu, endişeyi ve aksaklığı rehabilitasyon ekibiyle açıkça konuşabiliyor olması önemlidir. Ailelerin, hastanın gelişimi ve tedavisi hakkında bilgi sahibi olmaları; bilinçli ve doğru kararların alınmasına, hastaların rehabilitasyon sürecinde olumlu desteğin sunulmasına yardımcı olur.

 

İzleyebilirsiniz : İnme – Felç Tedavisinde Hastanın Bir Günü Nasıl Geçiyor?

 

4. Duygusal Destek ve Motivasyon

 

İnme Hastalarına Motivasyon Nasıl Verilir?

 

İnme geçiren hastalarda tedavi süreci psikolojik açıdan zorlayıcı olabilir. Aileler bu süreçte duygusal destek vermeli, hastanın tedaviye katılımını desteklemeli ve motivasyonu artırıcı bir ortam yaratmalıdır. Hastanın hobileri, sosyal etkileşimleri gibi motive edici aktivitelerde bulunmak psikolojik açıdan olumlu ilerlemeye destek olabilir.

 

5. Sabırlı Ve Kararlı Bir Tutum Sergilemek

 

Unutulmamalıdır ki, içinde bulunulan iyileşme süreci uzun ve aşamalı bir süreçtir. Aileler ilerlemenin zaman zaman yavaş olabileceğini anlamalı ve bu yolculukta sabırlı ve kararlı bir tutum sergilemelidir. Hastaların başardıklarını kutlamak hastanın tedaviye olan güvenini ve inancını artıracaktır.

 

İnme Tedavisi Boyunca Sabır Yönetimi

 

İnme – felç rehabilitasyonu, hem fizik tedavi ve rehabilitasyon ekibinin hem de aile bireylerinin aktif çabasını gerektiren uzun vadeli bir süreçtir. Aileler yukarıda belirttiğimiz temel özelliklere dikkat ederek, sevdiklerinin iyileşmesine önemli oranda katkı sağlamış olurlar.

 

Doğru desteği sunmak ve süreç boyunca sabırlı olmak, hastaların bağımsızlığa giden yolculuğunu çok daha verimli hale getirecektir.

 

İzleyebilirsiniz : En büyük desteği ailesinden alan İnme Hastası Eser Küçük’ün Başarı Hikayesi

 

Kaynak : İnme Tedavisi – Hastalar ve Aileler için Pratik Rehber

Engin Çakar
Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.
FİZİK TEDAVİ VE REHABİLTASYON

Bizi Takip Et

Prof. Dr. Engin Çakar’dan yeni içerikleri almak ve haftalık haber bültenini takip etmek için aşağıdaki formu doldurun. Haftalık email listemize hemen katılın.