İnme Geçirme Riskini Azaltan 9 Madde

İnme geçirme riskini artıran çeşitli faktörler vardır. İnme risk faktörleri, değiştirilemeyen ve değiştirilebilir risk faktörleri olarak iki ayrı başlıkta incelenir. Değiştirilemeyen risk faktörleri: Yaş, cinsiyet, ırk, ailede inme öyküsü ve daha önce inme veya geçici iskemik atak geçirmiş olmaktır. Bu faktörleri değiştirmemiz maalesef ki mümkün değildir. İnme geçirme riski yaşlandıkça, erkeklerde, bazı ırklarda, ailesinde inme öyküsü bulunanlarda ve daha önce inme geçirmiş kişilerde artar. Dolayısı ile bu kişiler de birazdan bahsedeceğimiz değiştirilebilir risk faktörlerini öğrenmeli ve inme geçirme riskini azaltmaya yönelik gayret göstermelidir.

 

Değiştirilebilir risk faktörlerine müdahale etmek ve inme geçirme riskini büyük ölçüde azaltmak mümkündür. Bu yazımızda inme geçirme riskini azaltacak 9 maddeye değineceğiz:

 

1. Tansiyonun Kontrol Altına Alınması

 

Yüksek tansiyon (hipertansiyon) en önemli inme risk faktörlerinden biridir. Ancak yüksek tansiyonun ilaçlarla ve bazı yaşam tarzı değişiklikleriyle kontrol altına alınması mümkündür. Tuzlu yemekten kaçınmak, tansiyona yönelik diyet yapmak, stresi azaltmak ve sigarayı bırakmak tansiyonu kontrol altına almanıza yardımcı olur. Belirli aralıklarla tansiyon takibinizi yapın ve tansiyonunuz normal aralıkların dışında ise mutlaka bir doktora başvurun. Doktorunuz tansiyonu kontrol altına almak için size yol gösterecektir.

 

tansiyonu kontrol altına almak

 

2. Kan Şekerinin Dengelenmesi

 

Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet, kan şekerinin kronik olarak yüksek seyretmesi ve düzensiz kan şekeri ile ilişkilidir. Diyabet, kan damarlarınıza zarar verir ve inme riskinizi artırır. Şeker hastalığı ağızda kuruluk, el ve ayaklarda uyuşma – yanma tarzı belirtiler yapabilir. Kan şekerinizi mutlaka kontrol ettirin ve yüksek olması durumunda diyet ve ilaç tedavisiyle dengeleyin.

 

3. Sigarayı Bırakmak

 

Sigara içmek kansere, akciğer hastalığına ve birçok hastalığa neden olduğu gibi inme geçirme riskinizi de artırır. İnme geçirmeyi önlemek istiyorsanız sigara içmeyi derhal bırakın. Sigarayı bıraktıktan sonra vücudumuz sigaranın oluşturduğu hasarların bir kısmını iyileştirmeye başlar. Sigara bağımlılığı olan kişiler gerekirse bu konuda profesyonel desteğe başvurmaktan çekinmemelidir.

 

4. Düzenli Egzersiz Yapmak

 

inme geçirme riskini azaltmak için egzersiz yapın

 

Yapılan araştırmalar düzenli egzersizin beyin ve kalp sağlığı için çok önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Düzenli egzersiz yapmak tansiyonu, kan şekerini ve kolesterolü düzenlemeye yardımcı olur; kan dolaşımını iyileştirir; inme ve kalp krizi riskini azaltır. Haftada 5 gün 30 dakikalık tempolu yürüyüş tavsiye edilmektedir. Başlangıç için haftada 3 gün ve 20 dakika hafif tempolu yürüyüşü tercih edebilirsiniz.

 

5. Yüksek Kolesterolü Düzenlemek

 

Yüksek kolesterol damar sertliğine (ateroskleroz) sebep olarak beyin damar tıkanıklığına ve inmeye neden olabilen önemli bir risk faktörüdür. Bu nedenle kolesterol seviyeleri takip edilmeli ve gerekli durumlarda ilaç tedavisi ve diyet ile yüksek kolesterol düzenlenmelidir.

 

6. Sağlıklı Kiloya Ulaşmak

 

Fazla kilo ve obezite tansiyonun, kan şekerinin ve kolesterolün de yükselmesine sebep olarak inme geçirme riskinizi artırır. Fazla kilolarınızdan kurtulmak için diyet ve egzersiz yapın. Sağlıklı kiloya ulaştığınızda inme riskini ve diğer birçok kronik hastalık ve kas – iskelet sistemi hastalığı riskini azaltacaksınız.

 

7. Düzenli İlaç Kullanımı

 

İnme geçiren hastalarda sık karşılaştığımız bir öykü düzensiz ilaç kullanımıdır. Bu nedenle tansiyon, kalp ritmi, kolesterol, diyabet ve diğer ilaçlarınızı düzenli kullanmaya önem gösterin. İlaç dozlarının ayarlanması ve takibi için rutin doktor kontrollerinizi asla aksatmayın.

 

inme geçirme riskini azaltmak için kalp sağlığına önem verin

 

8. Kalp Sağlığına Önem Vermek

 

Kalp ritim bozuklukları, özellikle atriyal fibrilasyon, inme için önemli bir risk faktörüdür. Dinlenirken veya efor sırasında göğüs ağrısı, kalpte sıkışma, çarpıntı, nefes darlığı hissediyorsanız mutlaka doktora başvurun. Doktorunuz bu belirtilerin nedenini araştırıp size yönelik bir tedavi başlayabilir. Böylece kalp krizi ve inme geçirme riskini azaltmış olursunuz.

 

9. Geçici İnmeyi Önemsemek

 

Geçici İskemik Atak (GİA), halk arasında geçici inme olarak da bilinir, beyindeki kan dolaşımının kısa süreli bozulmasını ifade eder. Hastada kol ve bacaklarda uyuşma ve güçsüzlük, denge kaybı, konuşma ve anlamada güçlük, yüz felci gibi bazı belirtiler oluşur. Ancak bu belirtiler 24 saatten kısa bir sürede kaybolur. Belirtiler kaybolsa dahi geçici iskemik atak, inme için önemli bir uyarıdır. Mutlaka doktora başvurulmalı, geçici inme nedeni araştırılmalı ve uygun tedaviler başlanmalıdır.

 

Okumaya Devam Edin:

Referans: verywellhealth.com

Editör: Engin Çakar

Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.

Prof. Dr. Engin Çakar

Prof. Dr. Engin ÇAKAR, İnme ve Beyin Hasarı tedavisinde 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

Neden Biz?

Prof. Dr. Engin Çakar Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, felç, beyin hasarı, ağrı, diz hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa çözüm sunan teknolojik donanıma sahip bir merkezdir.

Sosyal Bağlantılar

Sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizi ve merkezimizi takip ederek haberdar olabilirsiniz.