İnme Sonrası Rehabilitasyon

İnme, beyne giden damarlarda meydana gelen kan akışının kesilemesi ile meydana gelmektedir. İnme İskemik ve Hemorajik olarak ikiye ayrılabilir. İskemik İnme beyne giden kan damarlarının tıkanması ile meydana gelirken, Hemorajik İnme beyin damarlarının harabiyeti sonucu oluşmaktadır.

Beyin hücreleri yeterli oksijen ve besin alamadığı için dakikalar içinde ölmeye başlar. İnme; ani gelişen güç kaybı, özellikle vücudun bir yarımında meydana gelen uyuşukluk hissi, şiddetli baş ağrısı, konuşma bozuklukları, görme problemleri ile kendini belli etmektedir.

İlginizi Çekebilir: Felç Çeşitleri Nedir?

İnme sonrası yaşamsal risklerin ortadan kalktığı andan itibaren kapsamlı fizyoterapi ve rehabilitasyon programı uygulanması oldukça önemlidir. Erken dönemde yapılan kapsamlı rehabilitasyon programları ile kaybedilen fonksiyonların geri kazanılması, var olan fonksiyonların korunması için oldukça önemlidir.

Kapsamlı Rehabilitasyon Programları Nasıl Olmalıdır? 

Kapsamlı rehabilitasyon için multidsipliner çalışan bir ekip şarttır. Hastalar erken dönemde ayağa kaldırılarak mobilize edilmeli ve dolaşımlarının iyileştirilmesi üzerine çalışılmalıdır. Bu çalışmalar için Robotik Rehabilitasyon uygulamalarından yararlanılabilir. Robotik Rehabilitasyon uygulamalarından Robotik Yatak ile hastalar genel durumları uygun olduğunda tansiyon takibi yapılarak erken dönemde Robotik yatakla birlikte kademeli olarak kaldırılmaktadır.

Robotik rehabilitasyon ve klasik rehabilitasyon uygulamaları kombinasyonları ile hastaların fonksiyon bozuklukları üzerine çalışılır. Yürüme Robotu sayesinde doğru yürüme paterni kazandırılarak hastaların bağımsızlaştırılması hedeflenir.

El – kol fonksiyonları etkilenmiş hastalar için ise El- Kol Robotundan destek alınarak, sanal gerçeklik entegrasyonu sayesinde hedefe yönelil el -kol hareketlerinin çalıştırılması ile Fizyoterapi ve Rehabilitasyon programları desteklenmektedir.

İlginizi Çekebilir: Robotik Rehabilitasyon Nedir?

İnme Hastaları İçin Fizik Tedavi Hareketleri

İnme rehabilitasyonunda düzenli egzersiz şarttır. Beyin tekrarlı hareketler sayesinde kaslar kasılmayı yeniden öğrenir ve gelişir. İnmenin en erken döneminde yatak içi yapılan egzersizler oldukça önemlidir. Kaslarda oluşan gerginliğin, eklemlerde oluşabilecek kireçlenmelerin, dolaşım bozukluklarının önlenmesinde Yatak İçinde yapılan fizyoterapi egzersizleri destekleyici olmaktadır. Bu egzersizler uygulanırken, hasta gözlemlenmeli ve egzersizin yoğunluğu hastanın tolerasyonuna göre kademeli olarak artırılmalıdır.

Kuvvetlendirici İnme Egzersizleri

Yatak içi yapılan pasif hareketler kademeli olarak artırılmaya başlandıkça, kuvvetini kaybetmiş kaslar için kuvvetlendirici egzersiz programları uygulamaları önemlidir. Hastanın potansiyeline bağlı olarak dirençli egzersizler yapılmalıdır. Direnç içerikli egzersizler ile kaslarda oluşan kuvvet kaybı giderilerek, hastaların hareketleri doğru patern içerisinde yapmaları ve kas enduranslarının artırılması hedeflenir.

Denge Ve Koordinasyon Çalışmaları

Güçlendirici egzersizlerin yanında denge ve koordinasyon üzerine çalışmak, inme hastalarında sık görülen düşme problemlerinin oluşmasını da en aza indirir. Hastalar dengeli ve koordineli hareketleri öğrenerek günlük yaşamlarında da uygulamaları konusunda bilgilendirilir. Denge çalışmalarında, destek yüzeyleri hastanın potansiyeline göre azaltılarak farklı denge çalışmaları yapılır. Özellikle Robotik Rehabilitasyon Merkezlerinde bulunan Bilgisayarlı Denge Cihazı bu tür çalışmalarda oldukça etkindir.

Yürüme, Merdiven Çıkıp – İnme Üzerine Çalışamalar Yapılmalı

Belirli ilerleme seviyesi kaydetmiş hastaların Günlük Yaşam Aktivitelerinin Artırılması için Doğru yürüme paterni çalışmaları alanında uzman sağlık profesyonelleri tarafından yapılmalıdır. Bununla beraber günlük yaşamda karşılaşabilecekleri merdiven basamaklarını doğru ve etkin kullanabilmek adına hastalar bilgilendirilmelidir.

Yürüme yada merdiven inip çıkma görseli / bastonlu görsel olabilir.

Günlük yaşamında tam bağımsızlığa ulaşan İnme hastalarının merdiven kullanırken Etkilenmemiş taraf ile merdiven basamakları çıkmalı, etkilenmiş taraf ile merdiven basamaklarından inilmelidir.

İnme Hastaları Evde Egzersiz Olarak Ne Yapmalı?

  • İnme hastaları, ev ortamını güvenli ve emniyetli hale getirdikten sonra bazı egzersiz türlerini ev egzersiz programı şeklinde yapabilirler. Özellikle yatak içinde yapılan kuvvetlendirme egzersizlerini evde düzenli olarak yapmak önemlidir. 
  • Ayakta yapılan germe hareketleri, gerilen kasların rahatlamasına ve adımlamanın daha kolaylaştırılmasına destek olmaktadır.
  • Evde pilates topu ile yapılan abdüktör kasların gerilmesi, kalça kuşağının desteklenmesi üzerine çalışabilirler.
  • El -kol kullanımları için Zorunlu Kullanım terapisi uygulanabilir. Etkilenmemiş, sağlam kolun hareketleri bir sargılama yada eldiven ile kısıtlanır. Hasta günlük yaşamında etkilenmiş tarafını kullanmak zorunda kalır. Böylece hastalar zorunlu olarak ihmal ettikleri etkilenmiş el – kol kullanımını gerçekleştirebilir.
  • Duyu topları ile yapılacak duyu çalışmaları evde etkili olabilir. Etkilenmemiş taraf el ile etkilenmiş taraf el-kol/ bacak bölgelerine duyu topu / dikenli top uygulaması yapabilir. 
  • Hastalar postür egzersizleri ile daha dik bir duruş üzerine de çalışmalıdır. Omuz yuvarlama egzersizleri, pectoral germe egzersizleri yapabilirler.
  • Omuz kısıtlılıkları yaşanmaması için bir oklavadan destek alınabilir. Oklava ile etkilenmiş taraf el- el bileği sabitlenerek (sargı yardımı ile)  sağlam kol ile de oklavanın diğer ucu tutalarak yukarıya ve aşağıya omuz çalışması ağrı sınırında yapılabilir.

Sabır Tedavinin En Önemli Parçasıdır

İnme tedavisi, sabır gerektiren bir tedavi sürecidir. Hastalar motivasyonlarının artırılması konusunda desteklenmelidir. Bu süreci en verimli şekilde geçirmek, kaybedilen fonksiyonları daha etkin kazanmak için önemlidir

Editör: Engin Çakar

Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.

Prof. Dr. Engin Çakar

Prof. Dr. Engin ÇAKAR, İnme ve Beyin Hasarı tedavisinde 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

Neden Biz?

Prof. Dr. Engin Çakar Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, felç, beyin hasarı, ağrı, diz hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa çözüm sunan teknolojik donanıma sahip bir merkezdir.

Sosyal Bağlantılar

Sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizi ve merkezimizi takip ederek haberdar olabilirsiniz.