İnme, beynin kan dolaşımının bozulması sonucu kanlanamayan beyin dokusunun hasar görmesidir. Hasar gören beyin dokusu vücutta hangi fonksiyonları sağlıyorsa o fonksiyonlarda kayıp görülür. İnme, acil tıbbi bir durumdur ve erken müdahale ile mümkün olduğunca hızlı şekilde kan dolaşımı normale döndürülmeye çalışır.
İnme Tedavisi
İnmenin erken tedavisinde kullanılan ilaçlar ve yöntemler inmenin tipine bağlıdır. İnme, beyin kanamasına (hemorajik inme) veya beyin damar tıkanıklığına (iskemik inme) bağlı olarak gerçekleşebilir. İnme kanama nedeniyle gerçekleştiyse farklı tedaviler, damar tıkanıklığı nedeniyle gerçekleştiyse farklı tedaviler kullanılır.
İskemik İnme Tedavisi
Beyin damar tıkanıklığına bağlı inmelerde, doktorlar hızla beyne giden kan akışını normale döndürmeye yönelik tedaviler uygularlar. Bu tedaviler şunları içerir:
Damar Açıcı İlaçlar
Damar tıkanıklığına neden olan pıhtıyı parçalamaya yönelik ilaçlar, belirtilerin başladığı andan itibaren 4-5 saat içinde damardan verilmelidir. Bu ilaçlar, inmeye neden olan kan pıhtısını çözerek kan akışını eski haline getirmeyi amaçlar. Hasta ne kadar erken acil müdahaleye ulaşır ve ilaçlar ne kadar erken kullanılırsa tedavi başarısı o kadar yüksek olur. Erken müdahale hayatta kalma şansını arttırdığı gibi inme sonrası gelişebilecek fonksiyon kayıplarının da azalmasını sağlar.
Acil Endovasküler (Damar İçi) Tedaviler
Doktorlar bazı durumlarda ve uygun olan hastalarda, damar tıkanıklığına bağlı inmeleri açık ameliyat olmadan damar içi yöntemlerle tedavi ederler.
Tıpkı kalp damarları için yapılan anjiyo uygulaması gibi, genellikle kasık bölgesindeki atardamardan uzun ince bir tüp (kateter) yerleştirilir ve hedeflenen damara ulaşılır. Bu şekilde istenen ilaçlar doğrudan beyne iletilebilir. Bazen de katetere bağlı bir cihaz ile kan damarındaki pıhtıyı doğrudan çıkartmak tercih edilir. Burada cerrahi bir kesi uygulanmadığı için bu yönteme kapalı beyin damar ameliyatı da denir.
Uygun hastalarda, en kısa süre içinde uygulanan damar içi tedavilerin hayatta kalmayı önemli ölçüde arttırdığı ve inme sonrası uzun süreli engellilik durumunu azalttığı kanıtlanmıştır.
Diğer Tedaviler
Yeniden inme geçirmenizi önlemek için doktorunuz damar açıcı bazı tedaviler önerebilir. Bunlar:
- Karotis Endarterektomi: Boynun her iki yanından beyne uzanan karotis arterler (halk arasında şah damarı olarak bilinir), beyne kan sağlayan damarlardır. Karotis endarterektomi, burada oluşan pıhtı ve damar tıkanıklığının ameliyat ile tedavi edilmesidir.
- Anjiyoplasti ve Stent: Kasık bölgesindeki atardamardan girilerek daralmış olan karotis arteri genişletmek için damar içine stent yerleştirilmesidir.
Hemorajik İnme Tedavisi
Beyin kanamasına bağlı inmelerde, acil tedavi kanamayı durdurmaya ve beyin ödeminin (kanama ile oluşan aşırı sıvının) neden olduğu beyindeki basıncı azaltmaya odaklanır. Tedavi seçenekleri şunlardır:
İlaç Tedavileri
Kan pıhtılaşmasını önleyici, kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız bu ilaçların etkilerine karşı koymak için size farklı ilaç tedavileri veya kan ürünleri verilebilir. Ayrıca beyindeki basıncı (kafa içi basıncı) düşürmek, kan basıncını düşürmek, damarlardaki spazmı önlemek ve nöbetleri önlemek için ilaçlar da verilebilir.
Endovasküler Embolizasyon
Kasık bölgesindeki atardamardan yerleştirilen bir kateter ile beyne ulaşılır ve buradaki kanamayı durdurmak için bu bölgeye tıbbi materyaller konulabilir. Bu sayede kan akışı engellenir ve kanın pıhtılaşması sağlanır.
Cerrahi Tedavi
Beyinde kanama alanı büyükse, kanın boşaltılması ve kafa içi basıncın azaltılması için ameliyat yapılabilir. Beyin kanamasına anevrizma, arteriyovenöz malformasyon (AVM) veya başka bir tür kan damarı sorunu neden olduysa; kan damarındaki problemi onarmak için de ameliyat önerilebilir.
Doktorunuza Güvenin
Burada yer alan ilaçlar ve tedavi yöntemleri sizin veya hastanızın durumu için uygun olmayabilir. Örneğin damar açıcı ilaçların kullanılmama nedeni beyinde olası kanama riskinizin yüksek olması olabilir. Bu konuda başvurduğunuz sağlık ekibine ve doktorunuza, size en iyi tedavi uygulayacakları konusunda güvenmelisiniz. Burada yer alan yazılar yalnızca bilgilendirme amaçlıdır, herhangi bir tedavi önerisi içermez.
İlginizi Çekebilir
- Beyin Kanaması Sonrası İyileşme Süreci
- Beyin Ödemi Belirtileri ve Tedavisi
- Beyne Pıhtı Atması Tedavisi ve İyileşme Süreci