Kalça ağrısı, özellikle ileri yaşlardaki kişilerde, diz ağrısı ve bel ağrısından sonra en sık karşılaştığımız şikayetlerden biridir.
Kalça eklemi; top şeklindeki uyluk kemiği başının, yuva şeklindeki kalça kemiği çukuru ile oluşturduğu bir eklemdir. Bu eklem, yapısı gereği geniş hareket kabiliyetine sahiptir. Kalça eklemi tekrarlayan hareketlere, makul miktarda aşınma ve yıpranmaya karşı dayanıklıdır.
Ancak ilerleyen yaş, aşırı kullanım, düşme veya çeşitli travmalar nedeniyle eklem yapısı hasar görebilir. Kalça eklemi ve çevresindeki problemler, kalça ağrısına neden olabilir. Kalça ağrısı, ağrıya neden olan duruma bağlı olarak;
- uyluk bölgesinde,
- kalça ekleminin içinde,
- kalça eklemi çevresinde,
- kasıkta veya
- kalça kaslarında hissedilebilir. Bazen sırt ağrısı veya fıtık nedeniyle oluşan ağrılar da kalçaya yayılabilir.
Kalça ağrısı hareket ettikçe kötüleşebilir, eklem hareket açıklığınızı azaltabilir, topallayarak yürümenize neden olabilir. Kalça ağrısına neden olan durumlar şunlardır:
Kalça Ağrısı Neden Olur?
1. Artritler
Özellikle yaşlılarda kalça ağrısının en yaygın nedenleri osteoartrit (kireçlenme) ve romatoid artrittir. Artrit, kalça ekleminin iltihaplanmasına ve eklem yüzeyini kaplayan kıkırdağın hasar görmesine neden olur. Kıkırdak dokudaki hasar büyüdükçe ağrının şiddeti artar.
2. Kalça Kırığı
Kalça kırığı, özellikle yaşlılarda sıkça karşılaştığımız durumlardan biridir. Yaşla birlikte osteoporoz (kemik erimesi) gelişebilir; kemikler zayıf ve kırılgan hale gelebilir. Zayıflamış kemiklerin düşme sırasında kırılma olasılığı daha yüksektir.
3. Bursit
Kemik, kas ve tendon gibi dokuların arasında bulunan sıvı dolu keseciklere bursa adı verilir. Bu sıvı dolu kesecikler sayesinde, dokuların birbirine sürtünmeleri engellenir. Bursit; bursaların iltihaplanması durumudur. Kalça eklemini aşırı çalıştıran tekrarlayıcı aktiviteler bursaların iltihaplanmasına neden olabilir. Bursa iltihabı (bursit), kalça ağrısının önemli nedenlerinden biridir.
4. Tendinit
Kaslar, kemiklere tendon adı verilen kalın doku bantları ile bağlanırlar. Tendinit, tendonun iltihaplanması durumudur. Tendonlar genellikle aşırı kullanımdan veya tekrarlayıcı zorlu hareketlerden dolayı iltihaplanırlar.
5. Kas Gerginliği
Zorlayıcı hareketler kalça eklemini destekleyen kaslara, tendonlara ve bağlara hasar verebilir. Aşırı kullanım nedeniyle iltihaplanan kaslar, kalça ağrısına neden olabilir.
6. Labrum Yırtığı
Kalça eklem kıkırdağında, labrum denilen halka şeklinde bir yapı bulunur. Bu yapı eklemin sağlamlığını artırır. Özellikle sporcularda ve kalçayı aşırı büken kişilerde labrum yırtılabilir. Kalça labrum yırtığı, bu bölgede ağrıya ve takılmaya neden olabilir.
7. Avasküler Nekroz
Avasküler nekroz, kalça kemiğinin kan akışının azalması ve kemik dokusunun ölmesidir. Kalça kırığı, çıkık veya yüksek doz steroidlerin uzun süreli kullanımı avasküler nekroza neden olabilir.
8. Kanser
Kalça kemiğinde meydana gelen veya farklı bölgeden kalça kemiğine yayılan tümörler kalça ağrısına neden olabilir.
İlginizi Çekebilir : “Diz Kireçlenmesi Ameliyatsız Tedavi Edilir Mi?“