Konuşma Bozukluğu ve Afazi Tedavisi

Konuşma, beyindeki pıhtı sebebi ile bozulduğunda bu duruma tıp alanında afazi denir. Beyindeki dilin kontrol edildiği alanlara kan akışını engelleyen bir tıkanıklık meydana geldiğinde ortaya çıkar. Bu genellikle inme (felç) sonucu olur ve iletişim kurma yeteneğini bozabilir. Beyinde oluşan ya da oraya taşınan pıhtılar, beyin hücrelerinin ihtiyacı olan oksijen ve besin akışını engeller, bu da hasara yol açar. Pıhtının bulunduğu yere, oluşturduğu hasarın büyüklüğüne bağlı olarak etkileri farklılık gösterebilir, ancak hastalarda konuşma kaybı en zorlayıcı etkilerden biridir.

Beyindeki Pıhtıdan Dolayı Konuşma Kaybının Nedenleri Nelerdir?

Beyinde pıhtı sebebi ile konuşma kaybının en yaygın nedeni inmedir ve bu, iskemik veya hemorajik olabilir. İskemik inme, beyindeki bir kan pıhtısının kan akışını engellemesi sonucu meydana gelir ve etkilenen bölgede hasara yol açar. Hemorajik inme ise bir kan damarının yırtılmasıyla oluşur ve bu da beyinde veya çevresinde kanamaya sebep olur. Her iki tür de konuşma ile ilgili beynin bölgelerine zarar verebilir, özellikle dilin kontrolünden sorumlu olan sol yarımküre üzerinde etkili olabilir.

Beyindeki iki ana alan Broca alanı (konuşma üretimi için) ve Wernicke alanı (konuşmayı anlama için) iletişim için çok büyük öneme sahiptir. Bu alanlardan herhangi birinin hasarı, farklı türlerde afaziye yol açabilir, bunlar ise:

  • Broca Afazisi: Konuşma güçlüğü meydana gelir, ancak anlamada bir problem olmayan bir durumdur.
  • Wernicke Afazisi: Konuşma akıcı olabilir fakat anlamı yoktur, dilin anlaşılması zorlaşır.

Şimdi İzleyin: İnme (Felç) Nedir?

Beyne Pıhtı Atması Sonucu Afazi Tedavi Seçenekleri

Beyindeki pıhtı sebebi ile görülen konuşma kaybının tedavisi, tıbbi ve kapsamlı fizik tedavi ve rehabilitasyon programının bir kombinasyonunu içermelidir.

Acil Tıbbi Tedavi

İnme sonrasında ilk hedef, kan akışını yeniden sağlamak ve daha fazla hasarı önlemektir. İskemik inme durumunda, pıhtıyı çözmek ve kan dolaşımını yeniden sağlamak için trombolitik tedavi (pıhtı çözücü ilaçlar) uygulanabilir. Gerekirse, pıhtının fiziksel olarak çıkarılması için mekanik trombektomi (pıhtı alma işlemi) yapılabilir. Hemorajik inmede ise kanamayı durdurmak ve beyin üzerindeki baskıyı azaltmak için cerrahi müdahale gerekebilir.

İlginizi Çekebilir: Beyin Kanaması Sonrası Konuşma Bozukluğu Neden Olur?

Kapsamlı Fizyoterapi ve Rehabilitasyonda Konuşma Terapisi

Acil tıbbi durum kontrol altına alındıktan sonra, tedavi süreci iyileşmeye odaklanır ve konuşma terapisi bu süreçte önemli bir yer tutar. Dil-Konuşma terapistleri (DKT), hastaların konuşma fonksiyonunu yeniden kazanabilmeleri için uzmanlaşmış sağlık profesyonelleridir. Dil ve konuşma terapisi, dil becerilerini geliştirmeyi hedefleyen çeşitli egzersizleri içermektedir.

    • Kelime bulma egzersizleri: Kelime dağarcığını ve kelime hatırlamayı artırmak için destekleyici olarak yapılır.
    • Konuşma üretim egzersizleri: Artikülasyonu ve konuşmanın netliğini iyileştirmeye yönelik çalışmalardır.
    • Bilişsel-iletişim terapisi: Anlamayı ve hafızayı da içeren genel iletişimi artırmayı hedefler.

İlginizi Çekebilir: Kapsamlı Robotik Rehabilitasyon Nedir?

Nöroplastisite ve Beyin Eğitimi

Beyin, bir yaralanmadan sonra kendini yenileme yeteneğine sahip olup, bu süreç nöroplastisite olarak bilinir. Konuşma terapisi, bu süreci destekleyerek beynin yeni sinirsel bağlantılar oluşturmasını teşvik eder. 

İlginizi Çekebilir: Beyin Kendini Yeniler mi?

Erken müdahale ve kapsamlı fizyoterapi ve rehabilitasyon programı ile birçok hasta konuşma fonksiyonuna yeniden ulaşabilir, ancak iyileşmenin derecesi inmenin şiddetine, yerine, büyüklüğüne  ve tedavi programının kişiye özel olmasına bağlı olarak değişir.

Destekleyici Yaklaşımlar

Bazı hastalar, iyileşme sürecinde iletişimlerini desteklemek için alternatif iletişim araçlarından faydalanabilirler. Bunlar, konuşma üreten cihazlar veya uygulamalar gibi araçlar olabilir. Aile ve bakım desteği verenlerin hastalara verdikleri destek de çok önemlidir; duygusal desteğin artması ile hasta motivasyonu da artar. Buna bağlı olarak, hastaların tedaviye katılımı artarak tedavinin verimi de en kaliteli düzeye ulaşır.

Beyindeki pıhtı sebebi ile gelişen konuşma güçlüğü, bir inmenin ciddi ve zorlu bir etkisi olabilir. Ancak hızlı tıbbi müdahale ve kapsamlı rehabilitasyon merkezlerindeki konuşma terapisi ile iyileşme desteklenir.  İnme tedavisi, rehabilitasyon ve nöroplastisite konularındaki ilerlemeler, birçok kişinin iletişim becerilerini yeniden kazanmasını sağlayarak daha tatmin edici bir yaşam sürmelerine yardımcı olabilir.

Okumaya Devam Edin: Kapsamlı Rehabilitasyon Programı Nasıl Olmalı?

Şimdi İzleyin: Nöroplastisite Nedir?

Editör: Engin Çakar

Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.

Prof. Dr. Engin Çakar

Prof. Dr. Engin ÇAKAR, İnme ve Beyin Hasarı tedavisinde 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

Neden Biz?

Prof. Dr. Engin Çakar Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, felç, beyin hasarı, ağrı, diz hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa çözüm sunan teknolojik donanıma sahip bir merkezdir.

Sosyal Bağlantılar

Sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizi ve merkezimizi takip ederek haberdar olabilirsiniz.