Omurilik Ameliyatı Sonrası Yürüyüş ve Fizik Tedavi

Omurilik cerrahisi, genellikle lomber kanal stenozu, omurga tümörleri veya omurga vidası veya platin implantasyonu gerektiren instabilite gibi durumlarda uygulanabilen hassasiyet gerektiren bir cerrahi işlemdir. Omurilik ameliyatından sonraki kapmsalı tedavi sürecinin iyi yönetilmesi, ameliyatın başarısını ve hastanın yaşam kalitesini artırmak adına oldukça önemlidir. 

Omurilik Ameliyatı Sonrası Yürümek

Omurilik ameliyatından sonra yürüme adımı iyileşme sürecinde önemli bir konumdur. Hastanın durumuna ve yapılan ameliyatın türüne bağlı olarak sıklıkla mümkün olan en kısa sürede hastanın mobilize olması önerilir. Hastanın durumuna bağlı olarak erken mobilizasyon, dolaşım bozukluğu, kan pıhtılaşması, kas atrofisi ve eklem sertliği gibi komplikasyon riskinin azaltılmasına yardımcı olabilmektedir.

  1. Yürüme Eğitimine Başlamak : Başlangıçta yürüme, fizyoterapist veya sağlık profesyonelleri yardımıyla kısa mesafelerle hastanın tolerasyonuna bağlı olarak sınırlı olabilir. Yürüme eğitiminin ilk adımında amaç, güvenliği sağlarken hastanın hareketliliğini kademeli olarak artırmaktır.
  2. Kademeli İlerleme: Hastaların tolere ettiği ölçüde yürüme mesafesini ve süresini kademeli olarak artırmak önemlidir. Sağlık profesyonelleri tarafından hazırlanan kişiye özel kapsamlı bir tedavi programı bunu başarmada oldukça destekleyicidir.
  3. Ağrı Kontrolü : Omurilik ameliyatından sonra ağrı ve rahatsızlık şikayeti bir çok hastada yaygını görülmektedir. Uzman hekim tarafından reçete edilen farmakolojik yaklaşımlar da dahil olmak üzere etkili ağrı yönetimi stratejileri, yürümeyi ve diğer fiziksel aktiviteleri kolaylaştırmak için etkilidir.
  4. Ameliyat Sonrası Takip Süreci: Omurilik ameliyatı sonrası hastaların düzenli rutin kontrollerini aksatmamaları oldukça önemlidir. Hastanın gelişiminin takip edilmesi gelişebilecek komplikasyonları ele alarak ve yürüme eğitimden tüm tedavi programlarına kadar gerekli ayarlamaların yapılmasına olanak sağlar.

Omurilik Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavi

Omurilik ameliyatı sonrası kişiye özel programlanmış kapsamlı fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavinin en temel taşıdır. Fonksiyonları geri kazanmaya, kas gücünün ve esnekliğinin artırılmasına ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur.

  1. Kişiye Özel Fizik Tedavi Programları : Her hasta, kendi ameliyatına ve genel sağlık durumuna göre Uzman Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hekimi tarafından kişiselleştirilmiş bir fizik tedavi ve rehabilitasyon planına alınmalıdır. Bu plan güçlendirme, esneklik ve dayanıklılık egzersizlerini içererek hastanın ihtiyaçlarına göre planlanır..
  2. Güçlendirme Egzersizleri : Bu egzersizler omurgayı destekleyen kasları temel alarak stabiliteyi artırmaya ve gelecekteki yaralanma riskini azaltmaya yardımcı olur. Core bölgesinin güçlendirilmesi omurga stabilitesi için oldukça önemlidir.
  3. Esneklik ve Hareket Açıklığı: Hafif esneme egzersizleri esnekliğin korunmasına ve omurgayı çevreleyen kaslarda ve eklemlerdeki sertliğin önlenmesine destek olabilir.
  4. Denge ve Koordinasyon : Fizik tedavi ve rehabilitasyon programları çoğunlukla güvenli ve dengeli yürüme ve düşme risklerini azaltmak için hayati önem taşıyan denge ve koordinasyonu geliştirmeye yönelik aktiviteleri içerir.
  5. Fonksiyonel Eğitim : Terapi ayrıca hastaların günlük aktivitelerini daha verimli ve güvenli bir şekilde gerçekleştirmelerine yardımcı olmak ve bağımsızlığı teşvik etmek için fonksiyonel eğitimi de içerebilir.
  6. Ağrı Giderme Teknikleri : Sağlık profesyonelleri ağrıyı hafifletmek ve iyileşmeyi hızlandırmak için sıcak/soğuk terapisi, elektrik stimülasyonu ve manuel terapi gibi çeşitli teknikler kullanırlar.
  7. Kaybedilen Fonksiyonların Kazandırılması: Kapsamlı fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezleri yürüme fonksiyonunu kaybetmiş yada temel yürüme eğitiminde dengeli ve güvenli bir şekilde yürümesi gereken hastaların, Robotik Rehabilitasyon Cihazları ile desteklenmektedir.

İlginizi Çekebilir: Robotik Rehabilitasyon Nedir?

Spesifik Omurilik Cerrahisi Türlerinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

omurilik yaralanmaları ve fizik tedavi

Bele Platin Yerleştirildikten Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Dinlenme Aşaması: Bele platin yerleştirildikten sonra başlangıçta, implantın stabilize olmasını sağlamak için bir dereceye kadar hareketlerin azaltımlası gerekli olabilir. Bunun yanında belin stabilizasyonunu destekleyen destekleyiciler de önerilebilir.
  2. Vücudu Aşırı Zorlamanın Engellenmesi: Hastalar ağır kaldırma veya bükme hareketleri gibi belin alt kısmına aşırı stres ve baskı uygulayan aktivitelerden kaçınmalıdır.
  3. Düzenli Takip : İmplantın doğru pozisyonda kalmasını sağlamak ve iyileşme sürecini izlemek için düzenli doktor randevularına katılım oldukça önemlidir.

Omurga Vidalama Ameliyatı Sonrası

  1. Ameliyat Sonrası Bakım: Omurga vidalama ameliyatı sonrası gelişebilecek enfeksiyonu önlemek için uygun yara bakımı ciddi öneme sahiptir. Hastalar, cerrahları tarafından verilen tüm ameliyat sonrası talimatlara uymalıdır. Ameliyat yerlerine özen göstermelidir.
  2. Aktivite Kısıtlamaları: Başlangıçta vidaların yerinden çıkmasını veya daha fazla yaralanmaya sebep olmasını önlemek için bazı aktiviteler kısıtlanabilir.
  3. Kademeli Rehabilitasyon: Fizik tedavi, omurga iyileştikçe aktiviteleri ve egzersizleri kademeli olarak hastanın ihtiyaçları ve tolerasyonuna göre başlatılmalıdır.

Omurilik Tümörü Ameliyatı Sonrası

  1. Nörolojik Değerlendirme : Hastanın fonksiyonlarında herhangi bir değişikliği gözlemlemek ve bunlara müdahale etmek için düzenli nörolojik muayeneler önemlidir. 
  2. Kas Kuvvetsizliğinin Ele Alınması : Fizik tedavi ve rehabilitasyon, omurilik tümöründen etkilenen bölgeleri güçlendirmeye ve ameliyatla kaybedilen fonksiyonun yeniden kazanılmasına yardımcı olmaya odaklanır. Özellikle core bölgesinin kuvvetlendirilmesi, lumbal stabikizasyonun sağlanmasında önemlidir.
  3. Uzun Süreli Hasta Takibi : Tümörün tekrarlaması yada gelişen komplikasyonlar açısından sürekli izleme hastalar için oldukça önemlidir.

Lomber Kanal Darlığı Ameliyatı Sonrası

  1. Ağrı ve Semptom Yönetimi: Etkili ağrı yönetimi, uyuşukluk hissi veya kaslarda güçsüzlük gibi semptomların ele alınması önemlidir..
  2. Hareketliliği Desteklemek: Semptomları şiddetlendirmeden hareketliliği teşvik eden hafif aktivitelerin yaşam tarzına uyumlandırılması önemlidir.
  3. Yaşam Tarzı Değişiklikleri: Hastaların şikayetlerinin tekrarlanmasını önlemek için kilo yönetimi ve ergonomik ayarlamalar gibi yaşam tarzı değişikliklerini önemsemeleri önemlidir.

Ameliyat Sonrası

Omurilik ameliyatı sonrası iyileşme çok yönlüdür ve fiziksel, duygusal ve yaşam tarzı düzenlemelerini içerir. Önemli noktalar şunları içerir:

  1. Sağlık Profesyonellerinin Tavsiyelerine Uyum : Aktivite düzeyleri, ilaçlar ve yaşam tarzı değişiklikleriyle ilgili tıbbi tavsiyelere uymak iyileşmenin desteklenmesi ve hızlandırılması için önemlidir.
  2. Sağlıklı Yaşam Tarzı : Doğru beslenme ve sigaradan uzak durmayı da içeren sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürmek iyileşmeyi önemli ölçüde destekler.
  3. Psikolojik Destek: Aileden, arkadaşlardan ve sağlık profesyonellerinden alınan duygusal ve psikolojik destek, hastaların iyileşme sırasında yaşadıkları zorlukları aşmalarına yardımcı olabilir.
  4. Sabırlı Olmak : İyileşme, sabır gerektiren uzun bir süreç olabilir. Gerçekçi hedefler belirlemek ve küçük dönüm noktalarını kutlamak motivasyonu yüksek tutabilir.

Omurilik ameliyatı sonrası iyileşme sürecinin önemli bileşenleri kapsamlı bir rehabilitasyon programı ve sağlıklı yaşam tarzını benimsemedir. Her hastanın yolculuğu benzersiz olacak ve rehabilitasyona özel bir yaklaşım gerektirecektir. Hastalar, tıbbi tavsiyelere uyarak, öngörülen fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarına uyum sağlayarak iyileşme sürecini destekleyebilir yaşam kalitelerinin artırılması hedeflenir.

Engin Çakar

Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.

Sosyal Bağlantılar

Sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizi ve merkezimizi takip ederek haberdar olabilirsiniz.

Neden Biz?

Prof. Dr. Engin Çakar Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, felç, beyin hasarı, ağrı, diz hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa çözüm sunan teknolojik donanıma sahip bir merkezdir.

Prof. Dr. Engin Çakar

Prof. Dr. Engin ÇAKAR, İnme ve Beyin Hasarı tedavisinde 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.