Parapleji Nedir?

Parapleji, her iki bacak da dahil olmak üzere vücudun alt yarısında hareket ve his kaybıyla karakterize tıbbi destek gerektiren bir sağlık sorunudur. Bu durum, beyin ile vücudun geri kalanı arasındaki sinyallerin iletilmesinde ana yol görevi gören omuriliğin hasar görmesi veya bozulmasının bir sonucudur. Omurilik yaralanmasının (SCI) tam konumuna ve doğasına bağlı olarak, paraplejinin ciddiyeti ve kapsamı bireyler arasında büyük farklılıklar gösterebilir.

 

Parapleji Nedenleri ve Risk Faktörleri Nelerdir?

 

Parapleji Nedenleri ve Risk Faktörleri Nelerdir?

 

Paraplejinin önde gelen sebepleri arasında araba kazası, düşme veya spor yaralanmaları gibi kazalardan kaynaklanan, omuriliğin travmasına neden olan ve omurilik hasarına yol açan travmatik yaralanmalar yer almaktadır.

 

Kanser, enfeksiyonlar veya inflamatuar bozukluklar gibi hastalıklar da doğrudan omuriliği veya omuriliği sıkıştırabilecek çevre yapıları etkileyerek parapleji gelişimine katkıda bulunabilir. Ek olarak, omuriliğin veya omurların doğru şekilde oluşmadığı doğuştan gelen problemler de paraplejiye neden olabilir.

 

İlginizi Çekebilir: Omurilik Felci ve Cilt Sorunları

 

Belirtiler ve Tanı

 

parapleji
 

Paraplejinin semptomları belden aşağı gelişen tam felçten kısmi hareket veya his kaybına kadar değişebilmektedir. Komplikasyonlar arasında bası yaraları, idrar yolu enfeksiyonları ve hareket kabiliyetinin azalması sebebi ile kan pıhtıları sayılabilir.

 

Parapleji tanısı, omurilik hasarının boyutunu görselleştirmek için MRI veya CT taramaları gibi görüntüleme testleri ve sinir fonksiyonunu değerlendirmek için nörolojik testler dahil olmak üzere kapsamlı bir tıbbi muayeneyi içerir.

 

Tedavi ve Rehabilitasyon

 

parapleji egzersizleri

 

Şu anda parapleji için tedavi, bireyin bağımsızlığını ve yaşam kalitesini en üst düzeye çıkarmaya odaklanmaktadır. Erken müdahale ve kapsamlı fizik tedavi ve  rehabilitasyon çok önemlidir ve fizik tedavi, iş – uğraşı terapisini içeren multidisipliner bir yaklaşımı içerebilir.

 

Tekerlekli sandalyeler gibi uyarlanabilir cihazlar ve yaşam alanlarındaki değişiklikler, hareketliliğin ve erişilebilirliğin artırılmasına yardımcı olabilir.

 

Parapleji ile Yaşamak

 

Parapleji ile yasamak

 

Omurilik felci ile yaşamak, hem fiziksel hem de duygusal olarak önemli yaşam değişikliklerine uyum sağlamayı gerektirir. Sağlık profesyonellerinin, ailenin ve bakım personellerinin desteği, bu zorlukların üstesinden gelmede oldukça değerlidir. Belden aşağısı tutmayan bireyler, doğru destek ve konaklama ile tatmin edici yaşamlar sürdürebilir, kariyer yapabilir, hobiler edinebilir ve sosyal aktivitelere katılabilir.

 

Parapleji, bireyleri çeşitli şekillerde etkileyen, omurilik hasarından kaynaklanan yaşamı değiştiren bir sağlık problemidir. Önemli zorluklar yaratsa da uygun tıbbi bakım, kapsamlı fizik tedavi ve rehabilitasyon programı ve destekle omuriliği felçli kişiler aktif ve anlamlı yaşamlar sürdürebilirler. Araştırmalar gelişmeye devam ettikçe, bir gün bu durumdan etkilenenlerin yaşam kalitesini ve işlevini iyileştirebilecek yeni tedaviler için umut var.

 

Bu makale İstanbul Rehabilitasyon Akademisi Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.

 

Okumaya Devam Edin: İnme – Felç Nedir?

Engin Çakar

Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.

Prof. Dr. Engin Çakar

Prof. Dr. Engin ÇAKAR, İnme ve Beyin Hasarı tedavisinde 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

Neden Biz?

Prof. Dr. Engin Çakar Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, felç, beyin hasarı, ağrı, diz hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa çözüm sunan teknolojik donanıma sahip bir merkezdir.

Sosyal Bağlantılar

Sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizi ve merkezimizi takip ederek haberdar olabilirsiniz.