Üye Ol

Kalp Krizi Beyin Kanaması Riskini Arttırır mı?

Kalp krizi ve beyin kanaması yaşamı tehdit eden sonuçlara yol açabilecek iki kritik sağlık problemidir. Farklı organları (sırasıyla kalp ve beyin) etkilerken, kalp sağlığı ile serebral fonksiyon arasında da ilişki vardır. Bu yazımızda, kalp krizinin beyin kanaması üzerindeki etkisini incelemiş olacağız.

 

Tıp dünyasında miyokard enfarktüsü olarak bilinen kalp krizi, kalbin bir kısmına kan akışının, kalp kasının bir kısmının hasar görmesine veya işlevini yitirmesine sebep olacak kadar uzun bir süre engellendiğinde meydana gelmektedir.

 

Bu çoğunlukla koroner arter hastalığından kaynaklanır. Öte yandan beyin kanaması veya intraserebral kanama, beyindeki bir arterin aşınırak çevre dokularda lokal kanamaya sebep olması sonucu oluşan bir İnme türüdür. Bu kanama beyin hücrelerini öldürmektedir.

 

İlginizi Çekebilir: Kalp Krizi Önlenebilir mi?

 

kalp krizi riskleri

 

Beyin kanamasının doğrudan sebebi çoğu zaman yüksek tansiyon kaynaklıdır. Bu da zamanla beyindeki atardamarları yıpratarak aşınıp yırtılmaya yatkın hale getirmektedir. Diğer nedenler arasında kan damarı anormallikleri, pıhtı veya pıhtılaşma bozuklukları, karaciğer hastalığı ve beyin tümörleri örnek verilebilir.

 

Bu farklı sebepler göz önüne alındığında, kalp krizi, aynı organ sistemi içinde başka bir sağlık problemini tetikleyebilecek kadar basit bir şekilde beyin kanamasını doğrudan tetiklemez. Ancak kalp krizinin sistemik etkileri, kanama veya diğer İnme türlerinin riskini artırabilecek koşulları yaratabilir.

 

İlginizi Çekebilir: Genç Yaşta Beyin Kanaması Geçirmek

 

Kalp krizi sırasında kalbin pompalama verimliliği ciddi şekilde tehlikeye girebilir.

 

Kalp krizi sırasında kalbin pompalama verimliliği ciddi şekilde tehlikeye girebilir. Bu, kalbin, beyin de dahil olmak üzere vücuda etkili bir şekilde kan pompalayamadığı bir tür kalp yetmezliğine yol açabilir.

 

Azalan kan akışı, İnme riskini artırabilecek bir dizi olaya yol açabilir. Örneğin, bir kalp krizi kan pıhtılarının oluşmasına yol açarsa, bu pıhtılar beyne gidebilir ve potansiyel olarak iskemik İnmeye sebep olabilir.

 

İlginizi Çekebilir: Hipertansiyon Beyni Nasıl Etkiler?

 

kalp krizi beyin kanamasını tetikler mi?

 

İskemik İnme, Hemorajik İnmeden farklı olsa da, herhangi bir İnme türü normal kan akışını bozabilir ve özellikle beynin kan damarlarında önceden var olan hassasiyetler varsa kanama riskini de doğru orantıda arttırabilir.

 

Kalp krizinin vücutta yarattığı stres, beyin kanaması için birincil risk faktörü olan kan basıncının yükselmesine yol açabilir. Akut stres tepkisi kan basıncını geçici olarak yükseltebilir ve potansiyel olarak beyindeki zaten zayıflamış olan kan damarlarında bir aşınıp yırtılmayı tetikleyebilir.

 

İlginizi Çekebilir: Kalbi Kuvvetlendirmek İçin Ne Yapmalıyız?

 

kalp krizi ve kanama

 

Kalp krizi doğrudan beyin kanamasına neden olmasa da, kalp krizinin sistemik etkileri beyin kanamasını daha da olası hale getiren koşulları tetikleyebilir. Bu ara bağlantı, kardiyovasküler hastalığı olan hastalarda kapsamlı muayene ve tedavinin önemini vurguluyor ve beyin de dahil olmak üzere tüm vücut üzerindeki potansiyel etkileri dikkate alan kapsamlı bir yaklaşıma duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır.

 

Kalp rahatsızlığı olan bireylerin genel İnme ve diğer komplikasyon risklerini en aza indirmek adına yüksek tansiyonu kontrol etmek, sağlıklı yaşam tarzına sahip olmak gibi risk faktörlerini titizlikle yönetmeleri oldukça önemlidir.

 

İzleyebilirsiniz: 3 Defa Kalbi Durdu, Beyni Oksijensiz Kaldı. Hayata Geri Döndü! Erhan Çakırgöz Başarı Hikayesi

Bu makale İstanbul Rehabilitasyon Akademisi Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.

İstanbul Rehabilitasyon Akademisi
İstanbul Rehabilitasyon Akademisi Tıbbi Yayın Kurulu
FİZİK TEDAVİ VE REHABİLTASYON

Bizi Takip Et

Prof. Dr. Engin Çakar’dan yeni içerikleri almak ve haftalık haber bültenini takip etmek için aşağıdaki formu doldurun. Haftalık email listemize hemen katılın.