Parkinson Hastalığı Ne Demektir?

Parkinson hastalığı, dünyada oldukça yaygın görülen bir nörolojik hastalıktır. Bu yazıda parkinson hastalığının ne olduğunu, kimlerde görülebileceğini ve en yaygın semptomlarını inceleyeceğiz.

 

Parkinson Hastalığı Nedir?

 

Parkinson nedir?
timesofindia

 

Parkinson, ilerleyici nörodejeneratif bir hastalıktır. Parkinson hastalığı, adını bu hastalığın merkezi sinir sistemini etkilediğini 1817 yılında kanıtlayan Dr. James Parkinson’dan almaktadır.

 

Parkinson’un en belirgin özelliği; beynin substantia nigra olarak bilinen bölgesinde, dopamin salınımını gerçekleştiren bölgelerin kademeli olarak kaybıdır. Dopamin, hareketi ve vücudun diğer temel işlevlerini düzenlemekle sorumlu hayati bir nörotransmitterdir.

 

Parkinson Hastalığı Kimlerde Görülür?

 

Kimler parkinsona yakalanır?
gesund.bund.de

 

Parkinson genellikle 60 yaş üzerinde olan kişileri etkilemektedir. Yapılan araştırmalarda 60 yaş üstündeki bireylerde parkinson görülme oranı %1 iken, 85 yaş ve üzerindeki bireylerde ise parkinson görülme oranı %4 ila %5’tir.

 

Parkinson hastalığı genellikle yaşlı bireyleri etkilese de, parkinson hastalarının %10’u ila %20’si 50 yaşından daha genç bireylerden oluşmaktadır. Hastalığın nedeni ise kesin olarak bilinmemektedir. Genetik faktörler, çevresel etkiler ve yaşlanmanın parkinson geçirme riski üzerinde etkisi olduğu tespit edilmiştir.

 

Parkinson Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

 

Parkinson hastalığının belirtileri kişiden kişiye değişebilir. En yaygın görülen belirtiler ise şunlardır:

 

Parkinson hastalığının nedenleri nelerdir?
www.health.com

 

  • Tremor (Titremeler): Bireylerin vücudunda istemsiz titreme olarak bilinen tremor, öncelikle ellerde başlar. Daha sonra diğer vücut kısımlarını da etkileyebilir. Hastalar, gömlek düğmelerini iliklemekte zorlanabilirler.

 

  • Bradikinezi (Hareketlerin Yavaşlaması): Vücut hareketlerinin yavaşlamaya başlaması, parkinson hastalığında sık görülen belirtilerden biridir. Hastaların hareketlerinin yavaşlamasına bağlı olarak denge kaybı ve yürümede zorlanma gibi şikayetler ortaya çıkabilir.

 

  • Kaslarda Sertleşme: Kaslarda oluşan sertlik, eklemlerin elastikiyetinin kaybedilmesine sebep olur. Bu da hastaların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler.

 

  • Postüral İnstabilite: Hastalarda oluşan tremor, eklem sertliği ve kas sertliği gibi durumların yol açtığı denge bozukluğu; hastalarda düşmelere neden olabilir. Oluşabilecek düşmeler hayati riskleri de beraberinde getirir.

 

  • Bilişsel Problemler: Parkinson; depresyon, anksiyete, duygu durum bozuklukları, kan basıncında gelişen problemler, sindirim problemleri gibi farklı problemleri de beraberinde getirebilir.

 

  • Donuklaşmış Mimikler: Parkinson hastalarında mimiklerde donuklaşma ve donuk yüz ifadesi sık görülen belirtilerden biridir.

 

Parkinson belirtileri
gesund.bund

 

Parkinson; titreme, hareketlerde yavaşlama, psikolojik problemler gibi çok yönlü bozukluklara yol açabilen nörolojik bir hastalıktır.  Parkinson hastalığı, bireylerin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler.

 

Erken tanı ve tedavi her sağlık sorununda olduğu gibi Parkinson’da da oldukça önem arz etmektedir. Bu sayede hastalığın getirebileceği diğer sağlık sorunlarının da önüne geçebilir ve hastalığın seyrinin daha iyi olması sağlanabilir.

 

Okumaya Devam Edin : Parkinson Hastalığında Fizik Tedavi

Engin Çakar

Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.

Prof. Dr. Engin Çakar

Prof. Dr. Engin ÇAKAR, İnme ve Beyin Hasarı tedavisinde 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

Neden Biz?

Prof. Dr. Engin Çakar Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, felç, beyin hasarı, ağrı, diz hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa çözüm sunan teknolojik donanıma sahip bir merkezdir.

Sosyal Bağlantılar

Sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizi ve merkezimizi takip ederek haberdar olabilirsiniz.