Diz Kireçlenmesi – Osteoartriti Önlemek İçin 5 Öneri

Diz kireçlenmesi (osteoartrit), diz ekleminde ağrıya ve eklem sertliğine neden olabilen, dejeneratif bir eklem hastalığıdır. Her yaşta insanda görülebilir, ancak ileri yaşlarda görülme sıklığı daha fazladır.  Osteoartriteklem kireçlenmesi hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayabilirsiniz.

 

Günlük yaşantınızda bazı basit adımlar atarak diz kireçlenmesini önleyebilirsiniz. Bu yazımızda diz kireçlenmesini önlemek için etkili 5 öneriyi sizlerle paylaştık.

 

1- Kilo Kontrolü

 

Diz kireçlenmesi ve kilo kontrolü

 

Aşırı kilo, eklemlere binen yükü ve stresi artırmaktadır. Eklem yüzeyine binen aşırı yükler, zaman içinde eklem kıkırdaklarının aşınmasına ve osteoartrit gelişimine zemin hazırlar. Sağlıklı diyetler ve günlük egzersizler yaparak aşırı kilolarınızdan kurtulun. Eklemlere binen yükü azaltın ve diz kireçlenmesini önlemeye yönelik ilk adımı atın. 

 

2- Diz Kireçlenmesini Önlemek İçin Egzersiz Yapın

 

Diz kireçlenmesi ve egzersiz

 

Düzenli egzersiz yapmak diğer sağlık sorunlarını önlemeye yardımcı olduğu gibi osteoartriti önlemenize de yardımcı olacaktır. Ekleme az yük bindiren ve düşük yoğunluklu egzersizlerle başlayıp zamanla daha yoğun egzersizlere geçiş yapabilirsiniz.

 

Özellikle diz eklemi çevresindeki kasları kuvvetlendirerek, ekleme binen stresin ve yükün azaltılmasına destek olabilirsiniz. Kuvvetli kaslar, eklemlerin yükünü hafifleterek kemiklerin birbirlerine sürtünüp aşınması riskini de azaltır. Böylece diz ekleminde kireçlenme gelişmesi önlenebilir.

 

3- Eklem Dostu Besinlere Öncelik Verin

 

Diz kireçlenmesi ve beslenme

 

Eklem ve kemik sağlığı için etkili olan besinleri diyetinize dahil etmeye çalışın. Özellikle Somon balığı, keten tohumu gibi omega -3 yağ asitlerini içeriğinde barındıran yiyecekler, eklem sağlığınızı desteklemede oldukça faydalıdır. Ayrıca bu besinler antiinflamatuar özelliğe sahip olduğundan eklemdeki dejeneresyonun da azaltılmasını ve önlenmesini destekleyebilir.

 

İlginizi Çekebilir: Eklem Kireçlenmesi İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri

 

4- Duruşunuza ve Vücut Mekaniğinize Dikkat Edin

 

kalça kireçlenmesi belirtileri

 

Doğru duruş pozisyonu, eklemlere binen yükün azalmasına yardımcı olur. Günlük rutin görevleri yerine getirirken vücut mekaniğinize uygun hareket etmeniz oldukça önemlidir. Ağırlık taşırken, ayakta dururken postürünüze dikkat etmelisiniz. Diz yaralanmalarının önlenmesinde doğru duruş oldukça önemlidir.

 

İzleyebilirsiniz: Duruş Bozukluğu ve Postür Egzersizleri

 

5- Ayağınıza Uygun Destekleyici Ayakkabı Kullanın

 

diz kireçlenmesi ve ayakkabı tercihi

 

Doğru ayakkabı kullanımı ve ayağın yere basma pozisyonu, diz eklemi başta olmak üzere kalça ve omurga eklem sağlığını da etkileyen önemli bir faktördür. Yanlış ayakkabı tercihi ile diz eklemlerine binen yük artabilir bu da uzun vadede diz eklem sorunlarına ve kireçlenmeye yol açabilir.

 

Şok absorbe edici, ayak bileğinizi ve ayak tabanınızı destekleyen ayakkabılar tercih ederek diz eklemlerine binen yükü engelleyebilir ve osteoartrit gelişimini önleyebilirsiniz.

Bu makale İstanbul Rehabilitasyon Akademisi Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.

 

Diz Kireçlenmesi Ameliyatsız Tedavi Edilir Mi?

Engin Çakar

Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.

Prof. Dr. Engin Çakar

Prof. Dr. Engin ÇAKAR, İnme ve Beyin Hasarı tedavisinde 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

Neden Biz?

Prof. Dr. Engin Çakar Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, felç, beyin hasarı, ağrı, diz hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa çözüm sunan teknolojik donanıma sahip bir merkezdir.

Sosyal Bağlantılar

Sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizi ve merkezimizi takip ederek haberdar olabilirsiniz.