Ayna terapisi İnme – felç rehabilitasyonunda oldukça etkilidir. İnme, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir sağlık problemidir. İnme sonucunda felç gelişen kişilerin kaybettikleri fonksiyonların, günlük yaşamda olan eksikliği ile İnme hastaları hem fizyolojik hem de psikolojik zorluklar yaşamaktadır. İnme hastaları en erken dönemde kapsamlı fizik tedavi ve rehabilitasyon sürecine başlamaları oldukça önemlidir.
Klasik fizik tedavi yöntemlerine ek olarak robotik rehabilitasyon desteği ile hastalar çalıştırılmaktadır. Aynı zamanda Ayna Terapisi gibi farklı terapi uygulamaları ile hastaların kaybettikleri fonksiyonlarını yeniden kazanmayı amaçlayan çeşitli tedavi yöntemleri de kullanılmaktadır. Ayna terapisi ve İnme – felç hastalarına olan 5 faydasını yazımızda bulabilirsiniz.
1- Ayna Terapisi ve Motor Fonksiyonların Geliştirilmesi
İnme sonucu felç geçiren hastaların rehabilitasyonunda ayna terapisinin en önemli etkilerinden biri de motor fonksiyonlar üzerindedir. Etkilenen uzvun, bir ayna yansıması ile etkilenmeyen uzuv tarafından hareket ortaya çıkarılmasını hedefler. Etkilenmeyen uzvun hareketlerini ayna yansıması ile etkilenen uzuvda da aynı hareket çıkarılıyormuş gibi yanılsama ile hastalar çalıştırılır.
İnme – felç hastası aynadaki yanılsamayı gördüğünde beynin kaslara yeniden sinyal göndererek sinir bağlantılarının tekrar kazandırılması hedeflenir. Böylece motor fonksiyonların geliştirilmesi üzerine etkileyici bir çalışma yapılmış olur. Bu geliştirilmiş fonksiyonlar ile günlük görevleri yerine getirmek daha kolay hale gelirken, hastaların özgüvenleri ve genel refah seviyeleri de artmış olur.
2- Ayna Terapisi İle Ağrı Yönetimi ve Hayalet Uzuv Hissi
Etkilenen taraf uzuvlarında ağrı ve rahatsızlık şikayetleri İnme – felç hastalarında oldukça fazla görülür. Bazı hastalar, etkilenmiş tarafta ağrı ve hayalet uzuv hissi hissetmektedir. Ayna terapisi ile, etkilenen tarafın hareket yanılsamaları ile, beynin ağrı ve hayalet uzuv hissini azaltacak görsel geri bildirim alır. Böylece ağrı yönetimi ile, hastaların genel refahı da artar.
3- Beden Farkındalığının Arttırılması
Ayna terapisi ile İnme – felç hastalarının vücut farkındalığı da arttırılmış olur. Etkilenen uzuvları ve beyin üzerinde ayna yardımı ile yeniden bağlantı kurarak, kaybedilen fonksiyonların geri getirilmesi üzerine çalışılır. Bu çalışma esnasında görsel geri bildirim ile hastaların etkilenmiş uzuvlarının bilincine varması desteklenmiş olur. Buda hastaları daha motive ederek, kaybettikleri fonksiyonlarını geri kazanmak için rehabilitasyon sürecine olan bağlılığı artar ve katılımları daha istekli hale gelir.
4- Hareket Aralığının Arttırılması
İnme hastalarının yaşadıkları felç durumu ile hareket aralıkları kısıtlanabilir. Ayna terapisi ile daha geniş bir hareket yelpazesi için hasta teşvik edilerek hareket aralığı arttırılır. Hastalar ayna terapisi ile egzersiz yaparken, sağlam taraf uzuvlarını izleyerek etkilenmiş tarafta da hareket aralığını kademeli olarak arttırabilirler. Zamanla bu hareket aralığı artarak, etkilenmiş tarafın geliştirilmesi desteklenir.
İlginizi Çekebilir: İnme Sonrası Hayatı Yönlendirmek: Ev Düzeni İçin 7 Fikir
5- Yaşam Kalitesinin Arttırılması
İnme hastaları hem psikolojik hemde fizyolojik zorluklarla mücadele etmektedir. Etkilenmiş tarafta oluşacak en ufak hareketin varlığı, hastaların tedaviye ve kendilerine olan inancını arttırmış olacak. Hastalar kaybettikleri fonksiyonlarını geri kazanırken, bağımsızlıklarını da beraberinde elde etmiş olacaktır. Böylece günlük yaşam kaliteleri artarak hastalar daha motivasyonlu olacaklardır.
İnme – felç hastaları en erken dönemde potansiyellerine ve ihtiyaçlarına yönelik tedaviye başlamalıdır. Bu tedavinin içeriği oldukça önemlidir. Kapsamlı bir fizik tedavi ve rehabilitasyon programı ile hastalar günlük yaşama daha verimli olarak katılabilmektedirler.
Okumaya Devam Edin: İnme Tedavisinde Güncel Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uygulamaları
Referanslar
- Arya, K.N., Pandian, S., & Kumar, S.P. (2017, September 26). Effect of activity-based mirror therapy on lower limb motor-recovery and gait in stroke: a randomised controlled trial. Neuropsychological Rehabilitation.
- Ji, S.G. & Kim, M.K. (2014). The effects of mirror therapy on the gait of subacute stroke patients: a randomized controlled trial. Clinical Rehabilitation, 29(4), 348-54.