Baker Kisti (Diz Arkası Ağrısı) Nedir?

Baker kisti, popliteal kist olarak da bilinmektedir. Dizin arka kısmında içi sıvı ile dolu ele gelen bir şişlik ile iyi huylu büyümeler olarak kendini belli etmektedir. Çoğunlukla artrit,  menisküs yırtığı veya Gut hastalığı gibi altta yatan bir diz rahatsızlığının sonucu olarak meydana gelir.

İlginizi Çekebilir: Eklem İltihabı – Artrit Nedir?

 

Baker Kisti nedir?

 

Baker kistleri ağrılı olabilir ve hareket kabiliyetini sınırlandırabilir. fizik tedavi ile semptomların yönetilmesinde ve iyileşmenin desteklenmesinde çok önemli bir bileşen olarak ortaya çıkmıştır.

 

Baker Kisti Belirtileri Nelerdir?

 

Baker Kisti esasen diz ekleminin düzgün hareket etmesine yardımcı olan bir kayganlaştırıcı sıvı olan sinovyal sıvıyla dolu şişkin bir kesedir. Aşırı sıvı biriktiğinde kist oluşumuna yol açabilir. Yaygın semptomlar arasında, özellikle bacağı bükerken veya uzatırken dizin arkasında şişlik, sertlik ve rahatsızlık yer almaktadır. Yaygın belirtileri ise:

 

  • Diz bölgesinde keskin ağrı
  • Dizin arka bölgesinde ele gelen sertlik
  • Diz hareketlerinde kısıtlanma
  • Diz ve bacak çevresinde şişlik
  • Diz bölgesinde veya bacak çevresinde kızarıklık ile karakterizedir.

 

Baker Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

 

Baker kistinin fizik tedavisinde, hem altta yatan duruma hem de kist ile ilişkili semptomlara yönelik, hastanın ihtiyaçlarına ve potansiyeline yönelik kişiye özel fizik tedavi ve rehabilitasyon programı ile tedaviye başlanır.

 

Baker Kisti Tedavisinde Ağrı Yönetimi

 

Baker Kisti ağrı, diz arkası ağrısı

 

Baker kistinin sebep olduğu ağrıyı hafifletmek için çeşitli fizik tedavi teknikleri kullanılır. Bunlar, masaj ve eklem mobilizasyonu gibi manuel terapinin yanı sıra iltihabı azaltmak ve rahatsızlığı hafifletmek için soğuk ve sıcak uygulama gibi yöntemleri içerebilir.

 

İlginizi Çekebilir: Diz Arkasında Ağrı Neden Olur?

 

Hareket Açıklığı Egzersizleri

 

Baker Kisti diz kısıtlılığı

 

Kısıtlı hareket aralığı, Baker kistiyle ilgili yaygın bir sorundur. Diz çevresi kasların esnekliğini arttırmak ve diz eklemindeki normal hareketi yeniden sağlamak için özel egzersizler uygulanır. Bu egzersizler dizi çevreleyen kasların gerilmesine ve güçlendirilmesine destek olur.

 

Kuvvetlendirme Egzersizleri

 

Diz çevresindeki kasların güçlendirilmesi dize stabilizasyon ve destek sağlamak için çok önemlidir. Belirli kas gruplarını ele alarak semptomların azaltılmasına ve gelecekte tekrar kist gelişiminin önlenmesine yardımcı olmak için özelleştirilmiş kuvvetlendirme egzersizleri tedavi programlarına eklenir.

 

Eklem Mobilizasyonu

 

diz eklem mobilizasyonu

 

Diz ekleminin hareketliliğini arttırmak için eklem mobilizasyon teknikleri kullanılır. Bu, diz çevresindeki sertliğin azaltılmasına ve dizin genel fonksiyonunun geliştirilmesine yardımcı olarak Baker kistinin daha hızlı iyileşmesine katkıda bulunabilir.

 

Eğitim ve Önleme

 

Sağlık profesyonelleri, hastaları Baker kistinin altında yatan nedenler hakkında bilgilendirir ve tekrarlamayı önlemek için yaşam tarzı değişiklikleri ve egzersizler konusunda rehberlik sağlar. Bu, bireylerin iyileşme süreçlerine aktif olarak katılmalarını ve optimal diz sağlığını korumalarını sağlar.

 

 diz arkası ağrı

 

Baker kisti, hastaların günlük yaşamlarını kısıtlayan can sıkıcı bir durum olabilir. Fizik tedavi ile semptomları yönetmek, altta yatan sorunları çözmek ve daha hızlı iyileşmeyi desteklemek için oldukça etkili bir yöntemdir. Baker kisti olan kişilere, kişiye özel bir fizik tedavi programı uygulandığında  hastalar hareket kabiliyetini yeniden kazanabilir, ağrı şikayetleri azalabilir ve genel yaşam kaliteleri de artmış olabilir.

 

Baker kistinin varlığından şüpheleniyorsanız veya dizinizde rahatsızlık hissediyorsanız, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanına danışmak ve size uygun doğru ve etkili tedaviyi almak, daha sağlıklı, ağrısız bir yaşam tarzına doğru çok önemli bir adım olabilir.

Bu makale İstanbul Rehabilitasyon Akademisi Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.

Engin Çakar

Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.

Prof. Dr. Engin Çakar

Prof. Dr. Engin ÇAKAR, İnme ve Beyin Hasarı tedavisinde 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

Neden Biz?

Prof. Dr. Engin Çakar Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, felç, beyin hasarı, ağrı, diz hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa çözüm sunan teknolojik donanıma sahip bir merkezdir.

Sosyal Bağlantılar

Sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizi ve merkezimizi takip ederek haberdar olabilirsiniz.