Konuşma bozukluğu beyin kanaması sonucu olabilir. Beyin kanaması, beyin damarlarında yırtılma ve buna bağlı olarak kanın beynin iç dokulara yayılmasıyla meydana gelir. Kanamanın yayıldığı alandaki beyin dokularında oluşan bası ile, beyin hücreleri işlevlerini kaybetmeye başlar. Görülen İnme – Felç vakalarının %10-15’i beyin kanaması sebebi ile gerçekleşir. Kanamanın oluştuğu bölgeye göre, hastaların klinik tabloları da şekillenir.
Beynin sol lobu, konuşma alanını içermektedir. Beyindeki kanamanın sol lobda görüldüğü vakalarda konuşma bozukluğu meydana gelebilir.
İlginizi Çekebilir: Beyindeki Konuşma Merkezleri Nerededir? Hasarlanırsa Ne Olur?
Konuşma Bozukluğu Neden Olur?
Konuşma Merkezinde Oluşan Hasar Nedeniyle
Beyinde konuşma merkezine bağlı iki alan vardır. Bu iki alan Broca ve Wernicke’dir. Broca alanının hasarı sonucunda Afazi olabilir. Afazili bireyler kelime oluşturmakta, kendilerini ifade etmekte zorlanırlar. Wernicke bölgesinin hasarı ile, hastalarda sözlü ve yazılı dili anlama ve anlamlandırma zorlaşabilir.
Beyin Ödemi
Beyin kanaması sonucunda kanayan bölgede ve yakın alanlarda ödem meydana gelebilir. Bu ödemle beynin içindeki basınç artar. Beyin ödemi, konuşma alanlarını etkileyerek konuşma bozukluğunun da ilerlemesine sebep olabilir.
İlginizi Çekebilir: Beyinde Ödem Belirtileri ve Tedavi Süreci
İnme – Felç
İnme, beyin kanaması veya beyin damar tıkanıklığı nedeniyle gerçekleşir. Halk arasında felç denilen vücudun bir yarısında güçsüzlüğe sebep olan durumda konuşma güçlüğü de görülebilir. Konuşma kaslarının etkilenmesi buna yol açabilir.
Bilişsel Bozukluk
Beyin kanaması bireylerin hafızasını, dikkat ve koordinasyon yeteneğini, problemi anlama ve çözme yeteneğini etkileyen bilişsel problemlere sebep olabilir. Bilişsel sorunlar, problemi anlama ve çözme yeteneğini etkilediğinden konuşma bozukluğuna da sebep olabilir.
Yutma Problemleri
Beyin kanaması, yutma fonksiyonundan sorumlu beyin alanlarını etkileyebilir. Buna bağlı olarak yutma ve konuşma bozukluğu meydana gelebilir.
Beyin kanaması sonucu konuşma bozukluğu gelişen hastaların, yaşam kaliteleri de olumsuz yönde etkilenir. Hastalar kendilerini ifade etmekte zorlanabilir, ihtiyaçlarını anlatamayacak duruma gelebilirler. Bu da hastalarda psikolojik olarak yıpranmaya ve zorlanmaya sebep olur. Bu sebeple, konuşma bozukluğu yaşayan bireylerin profesyonel destek almaları kaçınılmazdır.
İlginizi Çekebilir: Felçli Hastalar İçin Konuşma Terapisi
Tedavi ve Rehabilitasyon
Beyin kanaması tedavisinde multidispliner ekip ile kapsamlı bir tedavi programı oluşturulmalıdır. Hastaların istek ve ihtiyaçlarına özel olarak hazırlanan kapsamlı tedavi planında konuşma bozukluğu olan hastaların da dil ve konuşma terapisi alması gerekir. Konuşma bozukluğu olan hastaların kaybettikleri dil becerilerinin gelişmesi için dil ve konuşma terapisi yöntemleri ile desteklenmesi oldukça önemlidir.
Beyin kanaması, dünyada oldukça yaygın görülen ciddi bir sağlık sorunudur. Buna bağlı olarak, gelişebilecek konuşma bozukluğu da hastaları oldukça zorlamaktadır. Her sağlık sorununda olduğu gibi bu durumda da erken teşhis ve erken tedavi oldukça önemlidir. Erken dönemde başlanan kapsamlı fizik tedavi ve rehabilitasyon süreci ile, hastalar kaybettikleri fonksiyonları geri kazanabilir, tedavi süreci daha verimli geçebilir.