Üye Ol

Diz Ağrısına Neden Olan 5 Problem

Diz ağrısına, dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen, hareketliliği engelleyen ve günlük aktiviteleri bozan yaygın görülen bir problemdir. Altta yatan nedenleri anlamak, etkili tedavi ve önleme stratejileri için çok önemlidi. Dizlerde rahatsızlığının ardındaki beş yaygın problemi sizler için derledik.

 

Diz Ağrısı ve Yaralanmalar

Bağ yırtıkları, menisküs yırtıkları ve kırıklar gibi travmatik yaralanmalar dizlerde olan ağrılara önemli katkıda bulunur. Sporla ilgili aktiviteler, düşmeler veya kazalar ani, akut yaralanmalara yol açabilir.

 

Sıklıkla sporcularda veya tekrarlayan hareketlere maruz kalan kişilerde görülen aşırı kullanım yaralanmaları da kronik diz ağrısına neden olabilir. Bu yaralanmalar diz eklemini destekleyen yapılara zarar vererek iltihaplanma, dengesizlik ve rahatsızlığa neden olabilir.

 

Diz Ağrısına Sebep Olan 5 Şey

 

Diz Ağrısı ve Osteoartrit

 

Dejeneratif bir eklem hastalığı olan osteoartrit, özellikle yaşlı yetişkinlerde dizin ağrısının önde gelen sebeplerindendir. Bu durum, diz eklemini tamponlayan koruyucu kıkırdağın zamanla aşındığında ağrıya, sertliğe ve esnekliğin azalmasına neden olduğunda ortaya çıkar.

 

Yaş, genetik, obezite ve önceki yaralanmalar gibi faktörler osteoartrit gelişme riskini artırabilir. Durum ilerledikçe bireylerde semptomlar kötüleşebilir ve hareket kabiliyeti azalabilir.

 

Diz Ağrısı ve  Patellofemoral Ağrı Sendromu (PFPS)

 

Koşucu dizi olarak da bilinen PFPS, özellikle aktif bireyler arasında diz önü ağrısının yaygın bir nedenidir. Patella (diz kapağı) femur oluğu boyunca düzgün şekilde hareket etmediğinde tahrişe ve iltihaplanmaya neden olur.

 

İlginizi Çekebilir: Dizin Boşluğa Düşme Hissi Neden Olur?

 

Diz Ağrısı

 

Aşırı kullanım, kas dengesizlikleri, yanlış hizalama ve biyomekanik sorunlar gibi faktörler PFPS’ye katkıda bulunabilir. Koşma, bisiklete binme veya çömelme gibi tekrarlayan dizin bükülme pozisyonunu içeren aktiviteler semptomları artırabilir.

Diz Ağrısı ve Tendinit

 

Tendinit, genellikle aşırı kullanım veya tekrarlayan zorlanma nedeniyle diz eklemini çevreleyen tendonların iltihaplanması veya tahrişi anlamına gelir.

 

Dizin kapağını kaval kemiğine bağlayan patellar tendon, patellar tendinit veya atlamacı dizi olarak bilinen bir durum olan tendinite özellikle duyarlıdır.

 

Atlama, koşma veya ani yön değişikliklerini içeren aktiviteler patellar tendonu zorlayarak dizlerin çevresinde ağrıya, şişmeye ve sertliğe sebep olabilir.

 

İlginizi Çekebilir: Diz Kireçlenmesinde Hyaluronik Asit Tedavisi

 

diz

 

Diz Ağrısı ve Bursit

 

Bursit, dizlerde bulunan eklemi yastıklayan ve yağlayan, tendonlar, kaslar ve kemikler arasındaki sürtünmeyi azaltan, sıvı dolu küçük keselerdir.

 

Bu bursalar tekrarlayan hareket, aşırı kullanım veya doğrudan travma nedeniyle iltihaplandığında dizin bursiti olarak bilinen bir duruma neden olabilir.

 

Yaygın semptomlar arasında, özellikle dizlerin çökerken veya dizi bükerken, dizlerdeki eklemin çevresinde lokalize ağrı, şişlik ve hassasiyet yer alır.

 

İlginizi Çekebilir: Soğuk Havalarda Diz Ağrısı Neden Olur?

 

diz ağrısı

 

Dizlerde ağrı, yaralanmalar, dejeneratif durumlar, aşırı kullanım ve iltihaplanma gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Semptomları yönetmek, komplikasyonları önlemek ve optimal dizlerin sağlığını korumak için hızlı tıbbi değerlendirme ve kişiye özel uygun tedaviyi bulmak çok önemlidir.

 

Sağlıklı bir kiloyu korumak, uygun vücut mekaniğini uygulamak ve kuvvetlendirme veya esneme egzersizlerini günlük rutininize dahil etmek gibi önleyici tedbirlerin alınması, zamanla dizlerde ağrı ve yaralanma riskini azaltmanıza destekleyici olabilir.

 

Okumaya Devam Edin: Ameliyatsız Diz Ağrısı Tedavisi Nasıl Olur?

 

Bu makale İstanbul Rehabilitasyon Akademisi Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.

İstanbul Rehabilitasyon Akademisi
İstanbul Rehabilitasyon Akademisi Tıbbi Yayın Kurulu
FİZİK TEDAVİ VE REHABİLTASYON

Bizi Takip Et

Prof. Dr. Engin Çakar’dan yeni içerikleri almak ve haftalık haber bültenini takip etmek için aşağıdaki formu doldurun. Haftalık email listemize hemen katılın.