Erkeklerde İnme – Felç

Erkeklerde İnme, bazen “beyin felci” olarak adlandırılan bir durumdur ve beyindeki bir bölgeye kan akışının kesildiği zaman meydana gelir. Oksijenden ve gerekli besinden eksik kalan beyin hücreleri ölür. Erken teşhis edilmezse, kalıcı beyin hasarı ve ölüm meydana gelebilir.

 

Erkeklerde inme, ölüm nedenleri arasında üçüncü en yaygın olan bir durumdur. Bu, erkeklerdeki ölüm nedenleri arasında oldukça önemli bir yer işgal etmektedir.

 

İnmenin Önemi

 

Çoğu orta yaşlı erkekler, muhtemelen inme konusunda çok fazla endişelenmiyorsunuzdur. Sonuçta, inmeleri genellikle ileri yaşla ilişkilendirilen bir risk olarak düşünüyoruz. Genel halkta iyice yaş aldıktan sonra düşünebileceğimiz bir hastalıkmış gibi bir yargı vardır. 65 yaş üstü erkeklerde daha olası olsa da İnme her yaşta meydana gelebilir.

 

İnme, erken tedavi edilmez ise, sonuçları ağır olabilir. İnme, ölümle sonuçlanabilir ancak ölümcül olmayan inmeler sizi ciddi şekilde sakatlayabilir, felç bırakabilir veya iletişim kuramaz duruma getirebilir.

 

İnme vakalarının yaklaşık %80’i önlenebilir. Risk altındaysanız, inme belirtilerini öğrenmeli ve yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yapmalısınız.

 

Erkeklerde İnme Nasıl Oluşur?

 

Erkeklerde İnme Nasıl Oluşur?

 

1- İskemik İnme:

 

İskemik inmeler, kalp krizine benzer, ancak beyin kan damarlarında meydana gelir. Pıhtılar, ya beyin kan damarlarında, beyne giden kan damarlarında veya hatta beyine seyahat eden vücudun başka yerlerinde oluşabilir. Bu pıhtılar, beyin hücrelerine kan akışını engeller, bir beyin bölgesine oksijenin verilmesini keser.

 

Oksijensiz kalan beyin hücreleri önce şoka girer ve sonra ölmeye başlar. Bu nedenle, inme tedavisi olmadan geçen süre ne kadar uzun olursa, beyninizdeki hasar o kadar fazla olur. İskemik inmeler ayrıca, beyin kan damarlarını tıkayan fazla plak (yağ birikintileri ve kolesterol) olduğunda da olabilir. Bunlar en yaygın inme türüdür. İnmelerin yaklaşık %80’i iskemiktir.

 

erkeklerde

 

2- Hemorajik İnme:

 

Hemorajik inmeler, beyinde bir kan damarının kırılması veya patlaması sonucu meydana gelir. Sonuç olarak, kan beyine sızar ve beyin hücrelerine zarar verir. Daha az yaygın olsalar da bu inmeler daha yıkıcı olabilir. İskemik inmeden farklı olarak, nedeni farklıdır ancak sonuç aynıdır: Beyin hücreleri ihtiyaç duydukları kanı alamazlar.

 

Hemorajik inme geçiren kişilerin %60’ından fazlası bir yıl içinde hayatını kaybeder ve hayatta kalanların sakat kalma olasılığı yüksektir. Hemorajik inmenin en yaygın nedenleri yüksek kan basıncı ve beyin anevrizmalarıdır. Anevrizma, kan damarının duvarında bir zayıflık veya inceliktir.

 

İnme Geçirdiğimizi Nasıl Anlarız?

 

erkeklerde felç

 

İnmenin uyarı işaretleri, kişiden kişiye değişebilir, ancak genellikle aşağıdaki belirtileri içerir;

 

  Yüzde Asimetri: Bir kişinin yüzünde ani düzensizlik veya bir yarım yüzde kas zayıflığı. Bu durumu kontrol etmek için kişiye gülümsemesi söylendiğinde, bir yarımda kasların normalden farklı tepki verip vermediğine bakılabilir.

 

  Kol ve Bacak Güçsüzlüğü: Kol veya bacaklarda ani güçsüzlük, uyuşma veya felç. Kişi kollarını kaldırmakta veya bacaklarını hareket ettirmekte zorlanabilir.

 

  Konuşma Bozukluğu: Aniden konuşma güçlüğü, anlama zorluğu veya anlamsız konuşma. Kişi normal şekilde konuşamayabilir veya anlaşılamayan kelimeleri tekrar edebilir.

 

  Görme Problemleri: Bir gözde veya her iki gözde aniden görme kaybı, çift görme veya bulanık görme. Gözlerde ani değişiklikler fark edilebilir.

 

  Baş Dönmesi ve Koordinasyon Kaybı: Ani baş dönmesi, denge kaybı veya koordinasyon sorunları. Kişi yürüme veya denge sağlamakta zorluk yaşayabilir.

 

Bu belirtilerden bir veya birkaçının aynı anda görülmesi durumunda, derhal acil tıbbi yardım alınmalıdır. Zaman, inme tedavisinde kritik bir faktördür, bu nedenle belirtiler fark edildiğinde hemen harekete geçmek önemlidir.

 

İlginizi Çekebilir: İnme Tekrarlar mı? İkinci İnme Nasıl Önlenir?

 

Erkeklerde İnme Önlenebilir Mi?

 

İnmelerin yaklaşık %80’i önlenebilir. Birçok risk faktörü, sorunlara yol açmadan önce kontrol altına alınabilir.

 

Kontrol edilebilir risk faktörleri şunları içerir:

 

  • Yüksek kan basıncı

 

  • Atriyal fibrilasyon

 

  • Kontrolsüz diyabet

 

  • Yüksek kolesterol

 

  • Sigara içme

 

  • Aşırı alkol tüketimi

 

  • Fazla kilolu olmak

 

  • Karotis veya koroner arter hastalığı

 

Kontrol edilemeyen risk faktörleri şunlardır:

 

  • Yaş (65 yaş üstündeki kişiler)

 

  • Cinsiyet (Erkekler daha fazla inme geçirirken, kadınlar daha ölümcül inme riski taşırlar)

 

  • Irk (Afrika kökenli insanlar daha yüksek risk altındadır)

 

  • İnme aile öyküsü Doktorunuz, inme riskinizi değerlendirebilir ve risk faktörlerinizi kontrol etmenize yardımcı olabilir.

 

Hemorajik inmelerin en iyi kontrol edilmesi yüksek kan basıncını kontrol etmekle mümkündür. Kan damarlarınızın duvarlarındaki baskı ne kadar az olursa, patlama olasılıkları o kadar az olur.

erkeklerde inme türleri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daha yaygın olan iskemik inmeler, aynı zamanda kalp krizlerinden sorumlu olan aynı kötü adamlar tarafından oluşturulan kan pıhtıları nedeniyle meydana gelir. Riskleri azaltmak için, arterlerinizdeki plakları temiz tutmanız gerekir – onlarda birikerek pıhtılaşmaya neden olan kir. Bunun için yapılacaklar arasında şunlar bulunur:

 

  • Haftanın çoğu günü en az yarım saat egzersiz yapmak

 

  • Doğru beslenmek, tercihen doymuş yağ (işlenmiş etlerde bulunan gibi) açısından düşük ve meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet

 

  • Sağlıklı kilonuzu korumak

 

  • Sigara içmemek. Sigara içenler, inme geçirme olasılığı iki kat daha fazladır.

 

Bazı insanlar inme öncesi herhangi bir uyarı belirtisi yaşamaz veya semptomlar o kadar hafiftir ki fark edilmez. Sorunların ciddiye dönüşmeden önce düzenli kontroller önemlidir.

 

 

Okumaya Devam Edin: İnme – Felç ve Erken Müdahalenin Önemi

 

Bu makale İstanbul Rehabilitasyon Akademisi Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.

 

 

Referanslar

 

 

 

 

 

Editör: Engin Çakar

Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.

Prof. Dr. Engin Çakar

Prof. Dr. Engin ÇAKAR, İnme ve Beyin Hasarı tedavisinde 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

Neden Biz?

Prof. Dr. Engin Çakar Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, felç, beyin hasarı, ağrı, diz hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa çözüm sunan teknolojik donanıma sahip bir merkezdir.

Sosyal Bağlantılar

Sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizi ve merkezimizi takip ederek haberdar olabilirsiniz.