İnme Hastalarında İstemsiz Kasılma Neden Olur?

İnme – felç ve istemsiz kasılma arasında  da oldukça karmaşık bir ilişki vardır. İnme – felç öncelikle beyni besleyen kan damarlarında kan akışının ani bir şekilde bozulması anlamına gelse de, bu bağlamda istemsiz kasılma, böyle bir olayı takip edebilecek kas tepkisi ile ilgilidir.

Felç meydana geldiğinde, genellikle başlangıçtaki damar bozulmasının ötesine geçen bir dizi olaya yol açar. Oksijen ve besinlerden yoksun kalan beyin, kas aktivitesi de dahil olmak üzere farklı vücut fonksiyonlarını etkileyebilecek bir dizi sinyal gönderir. Bu sürecin en önemli bileşenlerinden biri nörotransmitter salınımındaki ve sinir hücreleri ile kaslar arasındaki iletişimin değişmesidir.

inme sonrası spastisite

İnme sonrasında ise, beyin hasarının yeri ve ciddiyetine bağlı olarak çeşitli motor bozukluklarla karşılaşılmaktadır. İnme sonucu gelişen fonksiyon kayıpları İnmenin meydana geldiği beyin lobu, alanı ve büyüklüğü oldukça etkilidir.  Kas kasılma anormallikleri yaygındır; bazı vakalarda spastisite veya sertlik, diğerlerinde ise zayıflık veya gevşeklik şeklinde kendini gösterebilmektedir. İstemsiz kas kasılmaları ile karakterize edilen spastisite, inmenin yaygın bir sonucudur ve hareket ve koordinasyonu engelleyerek günlük yaşam kalitesini de önemli ölçüde olumsuz etkilemektedir.

İnme Hastalarında Erken Müdahalenin Önemi Nedir?

 

İnme Hastalarında Erken Müdahalenin Önemi Nedir?

İnme – felç kaynaklı kas kasılmasının etkisini azaltmak için erken müdahale çok önemlidir. Hızlı tıbbi müdahale ve en erken dönemde hastanın hayati riski geçip durumunun stabil hale geldiği zamanda fizik tedavi ve rehabilitasyon, uzun vadeli sakatlıkların en aza indirilmesine önemli ölçüde katkıda bulunmaktadır.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonun Rolü

spastisite tedavisi nasıl olur

İnme – felç ve kas kasılması arasındaki bağlantının tanınması rehabilitasyon stratejileri için oldukça önemlidir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon programları, felç sonrası kas komplikasyonlarının giderilmesinde önemli bir rol oynar.  Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hekiminin detaylı değerlendirme sonucunda oluşturduğu kişiye özel tedavi ve rehabilitasyon planının en erken dönemde kapsamlı rehabilitasyon ile desteklenmesi mühimdir.

İlginizi Çekebilir: Robotik Rehabilitasyon Nedir?

Spastisiteyi yönetmek ve kas gücünü artırmak için egzersiz, esneme ve nöromüsküler müdahaleler, gelişmiş sanal gerçeklik entegrasyonlu robotik rehabilitasyon programını içeren bir kombinasyon ile kapsamlı rehabilitasyon planı hazırlanmaktadır. Fizik tedavi ve rehabilitasyonda amaç, optimal işleyişi yeniden sağlamak ve bireyin yaşam kalitesini arttırmaktır.

İzleyebilirsiniz: İnme Hastalarında İstemsiz Kasılmaların Tedavisi – Spastisite İçin US Altında Botoks Uygulaması / Prof. Dr. Engin ÇAKAR

Editör: Engin Çakar

Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.

Prof. Dr. Engin Çakar

Prof. Dr. Engin ÇAKAR, İnme ve Beyin Hasarı tedavisinde 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

Neden Biz?

Prof. Dr. Engin Çakar Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, felç, beyin hasarı, ağrı, diz hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa çözüm sunan teknolojik donanıma sahip bir merkezdir.

Sosyal Bağlantılar

Sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizi ve merkezimizi takip ederek haberdar olabilirsiniz.