İnme Sonrası Spastisite

İnme sonrası spastisite ağrıya ve hareket kaybına neden olabilir. El parmaklarında gelişen spastisite eli kullanmayı güçleştirir, bacakta gelişen spastisite ise yürüyüşü bozabilir. Bu yazımızda inme sonrası spastisiteyi ve spastisite ile nasıl mücadele edebileceğimizi anlattık.

 

Beyindeki damarlardan biri tıkandığında (beyin damar tıkanıklığı) veya kanadığında (beyin kanaması) inme gerçekleşir. İnme, beynin oksijenlenememesi nedeniyle hasar görmesidir. Bu hasar sonucunda hastada oluşan hareket kaybına ise felç denir. İnme ile ilişkili terimler hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın.

 

İnme Hastalarında Spastisite

 

İnme geçiren hastalarda – kısmi veya tam felç tablosunun yanı sıra – spastisite dediğimiz kasların istemsiz kasılması, sertleşmesi ve gerginleşmesine neden olan durum görülebilir. İnme sonrası spastisite, genel olarak hastalığın erken döneminde değil takip eden birkaç ay içinde ortaya çıkar. Spastisite, bazı hastalarda daha erken dönemde görülebilir veya hiç görülmeyebilir. Amerikan İnme Derneği’ne göre, inme sonrası hastaların %25 ila %43’ünde ilk 1 yıl içinde spastisite görülmektedir.

 

Spastisite ağrıya, hareket kaybına ve buna bağlı olarak da el – kol kullanım güçlüğüne, konuşmanın bozulmasına veya yürüme bozukluğuna neden olabilir. Spastisite nedeniyle uzun süre aynı pozisyonda kasılı kalmak, eklemde katılık ve kireçlenmeye yol açabilir.

 

spastisite tedavisi nasıl olur

 

Spastisite, genç inme hastalarında daha yaygın görülür. Beyin kanamasına bağlı inmelerde spastisite görülme sıklığı daha fazladır. Spastisitenin vücudumuzda en sık görüldüğü yerler şunlardır:

 

  • Ayak bileği baldır kası (gastro-soleus): Bu kasta spastisite gelişmesi düşük ayak dediğimiz ayak bileğinin aşağı pozisyonda kalmasına neden olabilir. Bu da yürürken ayağın yere takılmasına ve yürüme bozukluğuna yol açar.
  • El parmakları: Parmakların istemsizce sıkı bir yumruk şeklinde durması ve el bileğinin öne doğru bükülmesine neden olabilir. Bu durumda el fonksiyonları güçleşir.
  • İç kalça kasları (adduktörler): Bu kaslarda spastisite gelişmesi bacağın yana doğru açılmasını zorlaştırır. Bu durumda bakım verenler için alt temizleme gibi faaliyetler zorlaşır.
  • Diz arkasındaki kaslar: Dizin bükülü pozisyonda durmasına neden olur.
  • Kol kasları: Kolun dirsekten itibaren bükülmesine ve göğüste sıkıca tutulmasına neden olur.
  • Kalçayı dışa döndüren kaslar
  • Ayak parmaklarını büken kaslar

Detaylı bilgi için tıklayın : Felçli Hastalarda Spastisite

 

botoks enjeksiyonu ile spastisite tedavisi

 

Spastisite Nasıl Tedavi Edilir?

 

İnme sonrası uygulanacak spastisite tedavisi, hastanın durumuna göre değişir. Spastisitenin hangi kasta olduğu, ne kadar şiddetli olduğu ve hastanın hangi fonksiyonlarını nasıl etkilediği tedavi yöntemini değiştirebilir. Spastisite tedavisinde kullanılan yöntemler şunlardır:

 

  • Egzersiz ve germe
  • Atel kullanımı
  • Botulinum toksin (botoks) enjeksiyonu
  • Ağızdan ilaç tedavileri
  • Baklofen pompası tedavisi

İzleyin : Prof. Dr. Engin Çakar Anlatıyor – Botoks Enjeksiyonu ile Spastisite Tedavisi

 

Referans: healthline.com

Engin Çakar

Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.

Sosyal Bağlantılar

Sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizi ve merkezimizi takip ederek haberdar olabilirsiniz.

Neden Biz?

Prof. Dr. Engin Çakar Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, felç, beyin hasarı, ağrı, diz hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa çözüm sunan teknolojik donanıma sahip bir merkezdir.

Prof. Dr. Engin Çakar

Prof. Dr. Engin ÇAKAR, İnme ve Beyin Hasarı tedavisinde 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.