Parkinson Hastalığında Fizik Tedavi Nasıl Olmalı?

Parkinson hastalığında, hareketi etkileyen ve bireyin yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltan ilerleyici nörolojik bir hastalıktır. Parkinson hastalığının kesin tedavisi bulunmamakla birlikte, çeşitli tedavi yaklaşımları semptomların ilerlemesini yönetmeyi ve günlük yaşam kalitesinin arttırılmasını amaçlamaktadır.

 

Kapsamlı fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri, Parkinson hastalığının tedavisinde oldukça önemlidir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Hekimi tarafından kapsamlı değerlendirmeler sonucunda, hastanın ihtiyaç ve gereksinimleri göz önünde bulundurularak fizik tedavi ve rehabilitasyon programı oluşturulmaktadır.

 

Kas Kuvveti ve Denge Bozukluğunun Geliştirilmesi

 

Parkinso Hastalığında Fizik Tedavi

 

Parkinson hastalığının en belirgin semptomlarından biri, motor kontrolün kademeli olarak kaybedilmesidir ve bu durum denge ve hareket etmede zorluklara, kas kuvveti kaybına yol açmaktadır. Kas kuvvetini arttırmaya yönelik egzersizler, dengenin geliştirilmesine yönelik hastanın potansiyeline uygun egzersizler fizik tedavi programının içerisinde önemli bir rol oynamaktadır.Ayrıca, kas kuvvetinin arttırılmasında elektroterapi ajanlarından da destek alınabilmektedir.

 

parkinson hastalarında bilgisayarlı denge sistemi biodex

 

Kuvvet, esneklik ve koordinasyona odaklanan hedefe yönelik egzersizler sayesinde Parkinson hastaları daha güvenli hareket etme yeteneklerini geliştirebilir ve düşme riskini azaltabilir. Denge eğitimi gelişmiş fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümlerinde Sanal gerçeklik entegrasyonu içeren bilgisayarlı denge cihazı da hastaların tedavisine eklenmektedir.

 

İlginizi Çekebilir: Bilgisayarlı Denge Cihazı Nedir?

 

Parkinson Hastalığında Yürüyüş Eğitimi

 

Parkinson hastalığı sıklıkla bireyin yürüyüş patenini değiştirerek, ayak sürüyerek veya tereddütlü yürüme şekline sebep olur. Bu sorunları çözmek için yürüme esnasında adım uzunluğu ve kol salınımını destekleyen yürüyüş eğitimi teknikleri kullanır.

 

parkinson hastalarında yürüme eğitimi fizik tedavi merkezi

 

Ayrıca gelişmiş teknolojilerin fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde kullanılması oldukça önemlidir. Özellikle yürüme paterninin düzeltilmesi, bağımsız yürüme süresinin arttırılması üzerine Lokomat / Yürüme Robotundan faydalanılabilmektedir. Böylece dengeli bir yürüme ile hastalarda düşme sonucu gelişen travmatik sürecin engellenmesi desteklenir.

 

Bu müdahaleler yalnızca bireyin yürüme yeteneğini geliştirmekle kalmaz, aynı zamanda daha doğal ve etkili bir yürüyüşe de katkıda bulunuarak bağımsızlığı teşvik eder ve yaralanma riskini azaltır.

 

İlginizi Çekebilir: Yürüme Robut/ Lokomat Nedir?

 

Ağrı ve Yorgunluğun Yönetilmesi

 

Ağrı ve yorgunluk, Parkinson hastalarında sık görülen şikayetlerdendir. Ağrıyı hafifletmek ve enerji seviyelerini arttırmak için manuel terapiler, esneme – germe ve özel egzersiz programlarının bir kombinasyonu sağlık profesyonellerince kullanılabilir. Bu ikincil semptomları ele alan fizik tedavi, Parkinson hastalığıyla yaşayan bireylerin yalnızca fiziksel sağlığına değil, aynı zamanda genel konforuna ve yaşam kalitesine de katkıda bulunur.

 

Parkinson Hastalığında Düzenli Egzersizin Faydaları

 

Araştırmalar, düzenli egzersizin olumlu etkilere sahip olabileceğini ve potansiyel olarak Parkinson hastalığının ilerlemesini yavaşlatabileceğini göstermektedir.

 

parkinson hastaları için ev egzersizleri

 

Özellikle fonksiyonel egzersizler, aerobik aktiviteleri, kuvvet antrenmanını ve esneme – germe egzersizlerini kapsayan kişiye özel planlanan  egzersiz programları ile Parkinson hastası bireylerin bağımsızlığının arttırılması bütünsel yaklaşım tarzı ile hedeflenir. Bu çok yönlü yaklaşım, yalnızca mevcut semptomların yönetilmesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda uzun vadeli nörolojik korumaya da katkıda bulunabilir.

 

Fonksiyonel Bağımsızlığın Arttırılması

 

Parkinson, giyinme ve bakımdan ev işlerine kadar günlük yaşamın çeşitli yönlerini etkileyebilir. Hastaların bu zorlukların üstesinden gelmek için hasta ve hasta yakınları ile sağlık profesyonelleri yakın bir işbirliği içinde çalışır ve fonksiyonel bağımsızlığı artıran stratejiler ve egzersizler üzerine çalışır.

 

egzersiz

 

Günlük yaşam aktivitelerine odaklanan sağlık profesyonelleri, Parkinson hastalarının günlük yaşamlarında daha yüksek derecede özgürlüğe sahip olmalarını sağlamak amacı ile hasta ve hasta yakınlarına evde yapabilecek egzersizler, düzenlemeler hakkında bilgilendirme yaparak hastaların hastane – klinik ortamı dışında da bağımsızlıklarının desteklenmesi sağlanmaktadır.

 

İnme tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler

Kapsamlı fizik tedavi ve rehabilitasyon programları ile, Parkinson hastalığının tedavisinde multidisipliner yaklaşımın ayrılmaz bir parçasıdır. Hareketlilik, denge, yürüyüş, egzersiz, fonksiyonel bağımsızlık ve semptom yönetimini ele alan hedefe yönelik müdahaleler yoluyla, Parkinson hastalarının genel refahının arttırılmasında ve yaşam kalitelerinin iyileştirilmesinde önemli bir rol oynarlar.

 

Okumaya Devam Edin: Kapsamlı Bir Rehabilitasyon Merkezi Nasıl Olamlı?

 

Bu makale İstanbul Rehabilitasyon Akademisi Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmış ve onaylanmıştır.

Engin Çakar

Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.

Prof. Dr. Engin Çakar

Prof. Dr. Engin ÇAKAR, İnme ve Beyin Hasarı tedavisinde 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

Neden Biz?

Prof. Dr. Engin Çakar Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, felç, beyin hasarı, ağrı, diz hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa çözüm sunan teknolojik donanıma sahip bir merkezdir.

Sosyal Bağlantılar

Sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizi ve merkezimizi takip ederek haberdar olabilirsiniz.