Sağ Taraf Felç Nedir? Sağ Taraf Felç Tedavisi

Sağ taraf felç tablosu, beynin sol yarım küresinde gerçekleşen inme sonucu karşımıza çıkar. Sağ taraf felç nedir, sağ taraf felçte hangi belirtiler görülür ve sağ taraf felç tedavisi nasıl yapılır sizler için yanıtladık.

 

Beynimiz sağ ve sol olmak üzere iki yarım küreden oluşmaktadır. Her yarım kürenin belirli bir işlevi vardır. Sol beyin, sağ beyine göre daha sözel, daha analitiktir ve “dijital beyin” olarak da adlandırılır. Sol beynin analitik düşünme, adlandırma, sınıflandırma, matematiksel hesaplama gibi bir çok işlevi vardır. Beynimizin her iki yarım küresi hayati işlevleri gerçekleştirmek için birbirleriyle iletişim halindedir. 

 

Beyin damar tıkanıklığı veya beyin kanaması sonucu gelişen beyin hasarına ‘’inme’’ denir. Beynin sol yarım küresinde gelişen inme, vücudun sağ yarısında kendini kısmi (hemiparezi) veya tam kas güçsüzlüğü (hemipleji) olarak gösterir. Sol beyin yarım küresi hasarında sağ kol, sağ bacak ve sağ yüz kasları etkilenebilir.

 

Sağ Taraf Felç Belirtileri Nelerdir ?

 

sağ taraf felç belirtileri

 

Beynin sol yarım küresi, vücudun sağ yarısını kontrol eder. İnme beynin sol yarım küresinde meydana gelirse, vücudun sağ yarısı etkilenir ve aşağıdaki belirtilerin bazıları veya tamamı görülür:

 

  • Vücudun sağ tarafında felç veya güçsüzlük
  • Görme bozuklukları veya kaybı
  • Dili anlamada sorun
  • Konuşma ve lisan bozuklukları (afazi)
  • Nesneleri tanımlamada bozukluk (agnozi)
  • Matematiksel işlemler, öğeleri organize etme, akıl yürütme ve analiz etme yeteneğinde bozulma
  • Yeni bilgileri okuma, yazma ve öğrenme yeteneğinde bozulma
  • Depresyon gibi davranış değişiklikleri
  • Hafıza, bellek sorunları

 

Konuşma ve dili algılama daha çok sol beyin tarafından kontrol edilir. Sağ eli dominant kişilerin sol beyin yarım küresinde inme geçirmesi durumunda bu kişilerde %98 oranında konuşma bozukluğu gelişmektedir.

 

Okumaya devam edin : Felçli Hastalar için Konuşma Terapisi

 

Sağ Taraf Felç Tedavisi

 

inme rehabilitasyonu

 

İnme nedeniyle beyninin bir bölgesi hasar gören kişide, aniden kaybolan becerileri yeniden öğretmek için fizik tedavi ve rehabilitasyondan, özellikle nöro – rehabilitasyondan faydalanılır. İnme rehabilitasyonu (nöro-rehabilitasyon) bir ekip işidir ve bu alanda uzmanlaşmış fizik tedavi kliniklerinde yapılması gerekir. İnme rehabilitasyonunda, felç tedavisinin yanı sıra bireyi yeni gelişebilecek tıbbi problemlerden korumak da önemlidir.

 

Felç tedavisinde, fizik tedavi ve rehabilitasyon programı dikkatli bir şekilde yönlendirilmiş ve iyi odaklanmış uygulamaları içermelidir. Hastanın tedavi programı kas güçsüzlüğü, koordinasyon eksikliği, yürüme sorunları, duyu kaybı, el kavrama sorunları, görme kaybı, konuşma veya anlama güçlüğü gibi inme nedeniyle bozulan becerileri yeniden öğrenmek ve uygulamak için özelleştirilmelidir.

 

Okumaya devam edin :Yatılı Kapsamlı Fizik Tedavi

 

Robotik Rehabilitasyon ve Felç Tedavisi

 

robotik fizik tedavi

 

Teknoloji ilerledikçe, nöro-rehabilitasyon alanında da yeni tedavi edici yaklaşımlar ortaya çıkmaya devam etmektedir. Robotik fizik tedavi cihazları, inme rehabilitayonda önemli bir yere sahiptir.

 

Robotik rehabilitasyon sayesinde hastaya yaptığı hareketle ilgili görsel, işitsel ve dokunsal geri bildirim sağlanabilmektedir. Hasta yaptığı harekette ne derece başarılı olduğu konusunda anında bilgilendirilir ve bu sayede hastanın motivasyonu artar. Robotik rehabilitasyon cihazları, inme tedavisi için önemli bir bileşendir.

 

Robotik Yatak ve Felç Tedavisi

 

 

İnme sonrası hastaları en erken dönemde dik pozisyona getirmek önemlidir. Bu sayede hastanın farkındalığı artar, kaybedilen fonksiyonların kazanılması sağlanır ve bası yaralarının (yatak yaraları) önüne geçilmiş olur. Robotik Yatak Erigo Pro ile hastalar en erken dönemde tansiyon, nabız yönünden takip edilerek kademeli olarak dik pozisyona getirilir. Ayrıca robotik yatakta yer alan robotik ayaklar, hastaya yürümeye benzer hareketleri sürekli uygulayarak yürümenin yeniden öğrenilmesine katkıda bulunur.

 

El Kol Robotu ve Felç Tedavisi

 

 

El Kol Robotu Armeo Power omuz, dirsek ve elde fonksiyon bozukluklarında kullanılan, kol ve eldeki beceriyi arttırmayı hedefleyen robotik rehabilitasyon cihazıdır. Armeo Power inme sonrası erken dönemden itibaren el ve kolun hareket kaybı ve bozukluklarında kullanılabilen ve erken dönemde katılımı sağlayan bir tür robotik fizik tedavi cihazıdır.

 

Yürüme Robotu ve Felç Tedavisi

 

 

Robotik rehabilitasyonda sıkça kullanılan Lokomat Pro Yürüme Robotu ile hastaya yürümeyi yeniden kazandırmak mümkündür. Cihaz sayesinde hastanın vücut ağırlığı desteklenir ve robotik sistem hastaya doğru yürüme paternini yeniden öğretir. Lokomat Pro Yürüme Robotu ile ağır nörolojik problemlerde bile hasta ayağa kaldırılıp doğal yürümeye en yakın hareketler gerçekleştirilebilir.

 

Yerçekimsiz Yürüme Bandı ve Felç Tedavisi

 

 

Alter G yerçekimsiz yürüme bandı ile hastanın vücut ağırlığı %80’ine kadar azaltılabilir. Bu sayede hastanın erken dönemde daha az ağırlıkla ve ağrısız şekilde yürümesi sağlanır. Hastanın yürüme performansı artırılır.

 

Bilgisayarlı Denge Cihazı ve Felç Tedavisi

 

 

Bilgisayarlı denge cihazı, hastaların denge problemlerini düzenleme, kas tonusunu artırma, düşmeyi önleme gibi faydaları olan ayrıca hastalara düşme riski değerlendirmesinin yapılabildiği ileri teknoloji bir sistemdir.

 

İlginizi Çekebilir :

 

Referans: flintrehab.com

Editör: Engin Çakar

Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.

Prof. Dr. Engin Çakar

Prof. Dr. Engin ÇAKAR, İnme ve Beyin Hasarı tedavisinde 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

Neden Biz?

Prof. Dr. Engin Çakar Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, felç, beyin hasarı, ağrı, diz hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa çözüm sunan teknolojik donanıma sahip bir merkezdir.

Sosyal Bağlantılar

Sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizi ve merkezimizi takip ederek haberdar olabilirsiniz.