Eklem Ağrısı ve Azaltmak İçin Etkili 5 Yöntem

Eklem ağrısı, ileri yaşlarda daha sık olmakla birlikte, her yaşta görülebilen bir sağlık sorunudur. Bazı durumlarda eklem ağrılarına kas ağrıları veya kas güçsüzlüğü de eşlik edebilir. Bu kişiler uzun yürüyüşlerde, ağır yükleri kaldırmada ve koşma gibi aktivitelerde zorlanabilirler. Bu yazımızda eklemlere binen yükü ve ağrıyı azaltacak etkili 5 yöntemden bahsedeceğiz.

 

1. Kilo Kontrolü

 

diz ağrısını önlemek için kilo verin

 

Eklemlere binen yük arttıkça, eklem ağrılarının şiddeti de artar. Eklemlere binen yükü azaltmanın en etkili yollarından biri kilo vermektir. Fazla kilo ve obezite; dizlerdeki, kalçalardaki ve omurgadaki eklemlere binen yükü artırır. İdeal vücut ağırlığına ulaşmak, eklemlere binen yükü ve eklem ağrılarını azaltır. Dengeli beslenme ve düzenli spor ile kontrollü bir şekilde kilo vermek en doğrusudur.

 

İlginizi Çekebilir: Fazla Kilolar Diz Ağrısına Sebep Olabilir

 

2. Fiziksel Aktivite Seviyelerine Dikkat

 

eklem ağrısını azaltmak için egzersiz yoğunluğuna dikkat edin

 

Eklem sağlığınızı korumak için aktivite esnasında ekleme binen yükü aşırı artırmamak önemlidir. Sizin için en doğru sporu ve egzersizleri seçerek, eklemlerinizi aşırı zorlayacak aktivitelerden kaçının. Aktivite seviyenize en uygun egzersizleri öğrenmek için fizik tedavi rehabilitasyon hekimine veya fizyoterapistinize danışabilirsiniz.

 

Spora ısınma hareketleriyle başlanması ve spordan sonra soğuma hareketlerinin yapılması, eklem sağlığı için faydalıdır. Tekrarlı sıçramalar ve atlamalar içeren sporlar eklemleri zorlayabilir. Egzersiz sırasında eklem ağrınız şiddetleniyor ise egzersize ara verin ve en kısa zamanda fizik tedavi rehabilitasyon hekimine başvurun.

 

İlginizi Çekebilir: Eklem İltihabı Nedir?

 

3. Eklem Ağrısını Azaltmada Sıcak – Soğuk Terapileri

 

eklem ağrısını geçirmek için sıcak - soğuk uygulamalar

 

Eklem ağrılarında, ağrının nedenine bağlı olarak sıcak veya soğuk uygulamalar kullanılabilir. Sıcak uygulama; kan dolaşımının artmasına ve kasların gevşemesine yardımcı olabilir. Soğuk uygulama ise; eklem iltihabının azalmasına ve ağrının giderilmesine yardımcı olabilir.

 

Sıcak veya soğuk uygulamalardan hangisinin seçileceği, ağrının veya yaralanmanın nedenine göre değişir. Bu nedenle şiddetli ağrılarda, sıcak veya soğuk uygulamaya rağmen geçmeyen ağrılarda, akut travma sonucu oluşan ağrılarda mutlaka hekime danışmalısınız.

 

İlginizi Çekebilir: Fizik Tedavide Sıcak – Soğuk Uygulama Nasıl Yapılır?

 

4. Yediklerinize Dikkat Edin

 

magnezyum zengini besinler

 

Eklem sağlığını korumak adına bazı besinlere dikkat etmenizde fayda var. Özellikle magnezyum ve kalsiyum içeriği fazla olan besinler kasların gevşemesine ve eklemlerin rahatlamasına katkı sağlayabilir.

 

5. Duruşunuza Dikkat Edin

 

Doğru duruş ve düzgün postür, vücut mekaniğinizin korunmasını destekleyerek omuz, kalça ve diz gibi eklemlere binen yükü dengeler. Ağırlık kaldırırken, ağırlığın vücut pozisyonuna uygun olarak taşınması, iş yeri ergonomisinin düzenlenmesi gibi durumlar eklem ve omurga sağlığı için oldukça önemlidir.

 

eklem sağlığı

 

Bu öneriler, eklem sağlığını korumak için genel bilgileri içerir. Eklem ağrınız ve şikayetleriniz;

 

  • 1 haftadan uzun süredir devam ediyor ve dinlenmeye rağmen geçmiyor ise,
  • Bir travma sonucu ortaya çıktı ise,
  • Günlük yaşam aktivitelerinizi engelleyecek düzeyde ise mutlaka fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimine başvurun.

Okumaya Devam Edin: Eklem Sertliği Neden Olur? 

Engin Çakar

Memorial Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar inme ve beyin Hasarı, nörorehabilitasyon, algoloji alanlarında uzmanlaşmıştır.

Prof. Dr. Engin Çakar

Prof. Dr. Engin ÇAKAR, İnme ve Beyin Hasarı tedavisinde 20 yılı aşkın tecrübeye sahiptir.

Neden Biz?

Prof. Dr. Engin Çakar Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, felç, beyin hasarı, ağrı, diz hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa çözüm sunan teknolojik donanıma sahip bir merkezdir.

Sosyal Bağlantılar

Sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizi ve merkezimizi takip ederek haberdar olabilirsiniz.